Prima pagină » International » Cererea lui Recep Erdogan privind extrădarea unui jurnalist turc în schimbul deblocării aderării la NATO a fost refuzată de Suedia

Cererea lui Recep Erdogan privind extrădarea unui jurnalist turc în schimbul deblocării aderării la NATO a fost refuzată de Suedia

19 dec. 2022, 14:37,
în International

Luni, 19 decembrie 2022, Curtea Supremă suedeză a respins cererea preşedintelui Turciei, Recep Erdogan, privind extrădarea jurnalistului turc Bulent Kenes în schimbul deblocării aderării la NATO. După mai multe acuzații, Turcia a blocat aderarea Suediei și a Finlandei la NATO.

Jurnalistul Bulen Kenes, redactor-şef al unei publicaţii turce, a fost acuzat de Ankara că ar fi fost complice la o tentativă de lovitura de stat în 2016 şi că ar fi membru unei mişcări guleniste.

Cererea lui Recep Erdogan privind extrădarea unui jurnalist turc în schimbul deblocării aderării la NATO a fost refuzată de Suedia

Curtea Supremă a identificat „mai multe obstacole” în cazul predării acestui jurnalist către autorităţile turce, calificând acuzaţiile aduse de Ankara drept „infracţiuni politice”.

”Există un risc de persecuţie pe baza convingerilor sale politice. Aşadar, nu are loc o extrădare”, a declarat judecătorul suedez Petter Asp.

În urma deciziei, fostul editorialist a menţionat că este „bucuros”, acuzant „regimul Erdogan de fabricarea de acuzaţii” contra să.

„Sunt un jurnalist, nu un terorist”, a afirmat el, declarându-se ”convins că regimul va utiliza alte metode pentru a-i face viaţa în Suedia cât mai dificilă cu putinţă”, a subliniat acesta.

Turcia poate bloca aderarea Suediei și a Finlandei la NATO

Turcia, pe lângă Ungaria, este singura ţară care pune piedici pentru intrarea Suediei şi Finlandei la NATO. După Summitul de la Madrid, care a avut loc între 28-30 iunie 2022, cele două state nordice ar fi ajuns la un acord cu Ankara. Aceştia şi-au arătat sprijinul în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale. Totodată, acestea au promis că vor explulza suspecţii urmăriţi de autorităţile turce.

Anterior, la solicitarea Turciei, Suedia a anunţat că îşi schimbă constituţia. La mijlocul lunii noiembrie 2022, parlamentul Suediei a votat pentru modificarea Constituţiei care permite măsuri mai dure împotriva terorismului, solicitate de Turcia pentru a debloca extinderea NATO.

Parlamentarii suedezi au aprobat posibilitatea de limitare a libertăţii de asociere „când un grup se prezintă ca având origini teroriste sau susţine terorismul”. Legea a fost susţinută de 278 de parlamentari din 349. Singurul partid care a votat împotriva a fost cel de Stânga.

De altfel, cele două state au fost acuzate că ar adăposti militanţi apropiaţi de PKK şi de Unităţile de Protecţie a Poporului din Siria, unde kurzii sunt majoritari. În Suedia, legislaţia a avut mai degrabă un caracter liberal în privinţa antiterorismului

„Suedia va face paşi mari de acum până la sfârşitul anului şi la începutul anului viitor, care vor acorda mai multă putere autorităţilor legale suedeze pentru combaterea terorismului”, a declarat el presei, în prezenţa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Vă aducem aminte că Suedia şi Finlanda au depus oficial cererile de aderare la Alianţă, ca răspuns la invazia militară rusa în Ucraina. Pentru că cele două state să adere este necesar votul în unanimitate a celor 30 de membri NATO.

Așadar, reiterăm faptul că cererea președintelui turc Recep Erdogan privind extrădarea unui jurnalist turc în schimbul deblocării aderării la NATO a fost refuzată de Suedia pe motiv că ar exista o „infracțiune politică”. Rămâne de văzut care va fi reacția autorităților turce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`