Prima pagină » Titlurile zilei » Cerere record de spații de birouri, la Iași. Specialiștii din domeniu estimează noi creșteri ale suprafețelor închiriate: „Sigur vom asista la o tendință ascendentă pentru 2020”
Cerere record de spații de birouri, la Iași. Specialiștii din domeniu estimează noi creșteri ale suprafețelor închiriate:

Cerere record de spații de birouri, la Iași. Specialiștii din domeniu estimează noi creșteri ale suprafețelor închiriate: „Sigur vom asista la o tendință ascendentă pentru 2020”

27 ian. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Specialiștii din domeniul imobiliar din Iași susțin că dacă în urmă cu zece ani pe piața imobiliară închirierea spațiilor de birouri reprezenta un procent destul de mic în ceea ce privește tranzacțiile efectuate în Iași, în acest domeniu, situația s-a schimbat în ultimii doi-trei ani. Astfel, tot mai mulți investitori construiesc noi spații de birouri care apoi sunt închiriate. „Dacă ar fi să facem o comparație cu anii precedenți, putem spune că tranzacțiile cu spații de birouri și cele cu Prima Casă ne țin ocupați, sunt cele mai solicitate de clienți”, susțin reprezentanții agențiilor imobiliare. La nivel național, Iașul este pe locul 4, după București, Cluj-Napoca și Timișoara în ceea ce privește cererea totală de spații de birouri.

Domină domeniul IT

Cererea pentru spațiile de birouri a explodat mai ales după ce companii importante din industria IT au ales Iașul pentru desfășurarea activității. Numai anul trecut au fost închiriați, la Iași, în jur de 15.000 de metri pătrați de birouri. În ceea ce privește domeniile de activitate, cea mai mare pondere a cererii pentru aceste spații de birouri o reprezintă sectorul IT, iar apoi domeniile banking-insurance-financing și retail-consumer goods.

„În continuare domeniul IT domină această piață. S-au anunțat noi investiții în construcția unor clădiri cu spații de birouri unde se vor crea sute de locuri de muncă. Evident, va crește cererea pentru aceste spații pentru că există oferte. Cu siguranță, în următorii ani vom vedea spații de birouri în zone unde nu ne-am fi așteptat să le găsim. Iașul se transformă, devine un important pol nu doar în domeniul IT”, susține Angela Marcu, agent imobiliar în cadrul Premium Imobiliare.

Creștere de 20 la sută pentru anul 2019

Potrivit agenților imobiliari, creșterea tranzacțiilor cu spațiile de birouri este substanțială.

„Suprafața spațiilor de birouri închiriate a crescut cu 20 la sută față de anul 2018, iar tendința este tot de creștere pentru anul 2020. Vedem zone precum Tudor, Baza 3, care era o zonă industrială și unde se anunță noi proiecte de înființare a spațiilor de birouri, chiar Bucium, unde se construiesc locuințe, dar și spații de birouri, zona centrală”, mai spune Angela Marcu.

Specialiștii din domeniu susțin că valoarea medie a tranzacțiilor cu spații de birouri, în Iași, este de la 600 la 1.000 de metri pătrați.

„Sunt și firme cu puțini angajați care au nevoie de o suprafață mai mică, dar de cele mai multe ori firmele din Iași, cel puțin cele din IT, nou-înființate, aleg zone limitrofe Iașului, caută un preț bun pe metrul pătrat închiriat. De aceea nici suprafața nu este foarte mare. Însă cei mai importanți clienți sunt companiile mari pentru că aduc mai mulți angajați „, susține Andrei Rotaru, agent imobiliar din Iași.

Costuri mai mici la Iași

De asemenea, dezvoltatorii imobiliari construiesc în orice zonă din Iași imobile înalte de birouri pentru că marile companii au nevoie de sedii generoase. Mai mult, nu duc lipsă de angajați pentru că recrutează și tineri studenți de pe băncile facultăților.

„Aici sunt costuri mai mici comparativ cu București, Timișoara sau Cluj. Firmele aleg provincia pentru că și salariile plătite viitorilor angajați sunt mai mici. Marile firme din IT se orientează și spre centrele universitare, iar Iașul este un furnizor de tineri inteligenți”, mai spune Andrei Rotariu.

Prețuri practicate în funcție de zonă

Astfel, prețurile pentru un metru pătrat de spații de birouri se închiriază cu 6 până la 20 de euro, în funcție de zonă.

„De exemplu, cel mai mare preț este cerut în zona centrală, respectiv zona Palas, Anastasie Panu sau Târgu-Cucu. Au fost și situații când s-a închiriat cu 25 de euro metrul pătrat, dar nu era vorba despre închirierea unei suprafețe mari”, mai spune Angela Marcu.

Dacă spațiile sunt în zone precum Nicolina, Tătărași, Copou, prețurile sunt cuprinse între 10 și 15 euro. Spațiile puse la dispoziția clienților au toate utilitățile, sunt modernizate, astfel că, în momentul în care sunt închiriate, dispun de toate condițiile necesare derulării activității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *