Prima pagină » Local » Ceremonie restrânsă de Ziua Europei, la statuia Independenței din Iași – GALERIE FOTO

Ceremonie restrânsă de Ziua Europei, la statuia Independenței din Iași – GALERIE FOTO

09 mai 2021, 11:57,
BZI.ro, în Local

Autoritățile locale vor celebra duminică, 9 mai, Ziua Europei, a Independenței României și ziua capitularii Germaniei naziste, respectiv sfârșitul pe continentul european al celui de-al Doilea Război Mondial.

Din cauza pandemiei de Covid-19, ceremonia de la Statuia Independenței din bulevardul cu același nume va fi una destul se restrânsă.

9 mai – Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial 1945 – sunt motivele de sărbătoare pentru poporul român, în ziua de 9 mai.

Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranitatii otomane.

În acea zi memorabilă, Mihail Kogâlniceanu, declara în Parlamentul țării: ‘suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare’. Independența astfel proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti și recunoscută apoi de puterile europene.

Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagrații din istoria continentului european.

Cel de al treilea eveniment este Ziua Europei – „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie“, a propus ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi.

Practic, Schuman invita Germania și alte state europene să se alăture unei noi ordini continentale. După declarația sa, Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei de Vest, anunța că este de acord cu propunera lui Schuman. Italia, Belgia, Luxembourg și Olanda se alăturau. Avea să se întâmple. Europa se unea, în sfârșit.

Reprezentanții tuturor statelor se întâlnesc și decid ca pe 18 aprilie 1951 să semneze Tratatul de Paris ce duce la apariția Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelulului, un fel de bunică a Uniunii Europene de astăzi. Statele Unite ale Americii sprijină cu toate forțele proiectul european. Planul Marshall și NATO sunt doar două dintre ajutoarele vitale pe care le-a oferit poporul american poporului european.

România a aderat la principiile Uniunii Europene în anul 1995, iar la 25 aprilie 2005 statele membre i-au confirmat adeziunea, fiind primită, împreună cu Bulgaria, în ianuarie 2007, în Uniunea Europeană, numărul statelor Uniunii Europene crescând la 27, iar ulterior la 28, după aderarea Croației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *