Prima pagină » Local » Ceremonie militară și religioasă, la Iași, cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România și a Zilei Victoriei Revoluției Române LIVE

Ceremonie militară și religioasă, la Iași, cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România și a Zilei Victoriei Revoluției Române LIVE

22 dec. 2024, 12:02, 1 ,
Redacția BZI în Local

În fiecare an, la Iași, se desfășoară ceremonii militare și religioase pentru a comemora „Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România” și „Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății”. Aceste evenimente au loc pe 21 și 22 decembrie și includ depuneri de coroane de flori la monumentele dedicate eroilor Revoluției din 1989.

„Libertatea este o valoare fundamentală, care astăzi pare mai importantă decât oricând în ultimii 35 de ani. Acele drepturi pe care le-am considerat pe viață câștigate în decembrie 1989, tratate ulterior cu ușurința specifică momentelor de evoluție și de stabilitate ale unei națiuni, par a fi astăzi puse sub semnul întrebării. Fotografia momentului anului 1989 a fost cea a solidarității celor din fața tancurilor, ori fotografia acestui decembrie pare a fi dezbinarea și extremismul. Acum 35 de ani, românii stăteau curajoși în fața armelor, La 11 ani, cât aveam atunci, teama de a nu vorbi despre ce auzeam că se discuta în casă, despre revolta oamenilor simpli, a dispărut dintr-odată. Pentru mine, momentul Revoluției se suprapune cu începutul vârstei conștientizării responsabilităților, a conștiinței civice și a discernământului social. Îmi aduc aminte de cozile la portocale, de banalele verzi, lăsate de mama să se coacă sus pe dulap. Nu simțeam lipsa alimentelor, dar simțeam frigul din oase. Poate nu întâmplător noi îl sărbătoream atunci pe Moș Gerilă și nu pe Moș Crăciun! Îmi aduc aminte de griul prezent peste tot, de invidia care apărea în clasă când vreun coleg reușea să-și ia o pereche de jeans. Aceste amintiri nu ți le șterge nimeni din memorie. Pentru mine, acestea au însemnat comunismul. Îmi aduc aminte de curiozitatea ascultării la radio a evenimentelor din acele zile, de frenezia șoșotelilor de la cozi, de bucuria greu de stăpânit atunci când am înțeles că ceea ce părea imposibil s-a întâmplat. Eram liberi. Nu înțelegeam noi complet ce am câștigat, dar înțelegeam perfect ce lăsam în urmă. Revoluția a produs cea mai profundă schimbare pe care poate să o trăiască o societare, o schimbare de mentalitate, de sistem. Din nefericire, trebuia atunci și am fi putut să ne rupem de mai multe. Ceea ce nu am reușit atunci și-a pus amprenta toți acești 35 de ani, dar este obligatoriu să spunem că România este o țară care beneficiază de atât de multe avantaje în acest moment și tot lor, celor care au murit în 1989, se datorează acestea”, a declarat subprefect Adina Gîrjan.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea militarilor din cadrul Brigăzii 15 Mecanizată.

UPDATE 13.00: Se depun coroane de flori la Crucea Eroilor Neamului.

UPDATE: Corul Garnizoanei Iași îi colindă pe Ieșenii prezenți la ceremonie.

Prezenți la ceremonie sunt Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi, generalul de brigada Claudiu Tamaș, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată “Podul Înalt”, subprefect Adina Gîrjan și Petru Movilă, Colonelul Florin Chesaru, inspector șef Inpectoratul de Jandarmi Județean “Vasile Lupu” și generalul de brigadă Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iasi, lipsește de la ceremonie.

Serviciul religios este celebrat de PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Aceste ceremonii reprezintă un moment de reflecție asupra trecutului și de reafirmare a valorilor democratice, amintind comunității de importanța păstrării memoriei colective și a recunoștinței față de cei care au contribuit la căderea regimului comunist.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024