Prima pagină » Culinar » Cereale fără gluten. Ce să incluzi în regimul tău pentru o alimentație sănătoasă

Cereale fără gluten. Ce să incluzi în regimul tău pentru o alimentație sănătoasă

13 feb. 2023, 09:50,
în Culinar

În ultima perioadă, auzim tot mai des că oamenii includ cereale fără gluten în alimentația sa. Cuvântul „fără gluten” este deja folosit ca sinonim pentru tot ceea ce este sănătos și sigur. Glutenul este numele dat unui grup de proteine vegetale care se găsesc în grâu, secară și orz.

Numele în sine indică fără echivoc proprietățile glutenului, de a da vâscozitate, de a îngroșa. Această proprietate a glutenului este cea care conferă elasticitate aluatului și aspectul pufos al produselor de patiserie. Acesta permite, de asemenea, utilizarea acestuia ca agent de îmbunătățire a consistenței atunci când este adăugat la diverse produse, precum gemuri, iaurt, sosuri, conserve de legume și pește, precum și pentru prelungirea duratei de conservare. Glutenul conține aminoacizi esențiali, iar alimentele care îl conțin sunt bogate în vitamine și fibre și pot constitui baza unei diete sănătoase și variate.

Cereale fără gluten. Alternative recomandate de specialiști care pot fi integrate ușor în regimul alimentar

Nebunia pentru a urma un mod de viață sănătos îi determină pe consumatori să plătească mai mult pentru tot ceea ce este organic, natural și fără gluten. Hrișca este un campion în ceea ce privește conținutul de proteine, precum și de fier, zinc, potasiu, magneziu, fosfor, calciu și vitaminele B. Astfel, aceasta se numără printre cerealele fără de gluten.

În ciuda denumirilor similare, meiul și grâul nu sunt același lucru. Meiul este o cereală obținută din semințele de mei. Meiul este bogat în fibre, magneziu, fier, cupru și fosfor și conține o gamă largă de vitamine, oligoelemente, minerale și antioxidanți.

Grâul de porumb este format din boabe măcinate, care conțin particule de păstăi. Pâinea, pastele și făina de porumb au devenit o alternativă familiară la produsele din grâu. Porumbul este uneori comparat cu semolina, care este mai puțin încărcată cu nutrienți decât alte cereale, dar are anumite avantaje.

Amarantul este o cereală derivată din pseudo-ierba de cultură Shirley, o rudă a spanacului și a quinoa. Un substitut mai puțin evident pentru cerealele cu gluten, care oferă totuși un avantaj pentru oricare dintre ele în ceea ce privește proteinele și aminoacizii esențiali. Amarantul este bogat în squalene, vitamine și pectină la fel ca și brânza tofu.

Orezul și quinoa. Beneficiile unui terci din in

Multe civilizații asiatice au crescut pe bază de orez. Terciul de orez, tortilla și tăițeii pot constitui baza unei diete sănătoase. Orezul este bogat în vitamine (B, H, PP), aminoacizi, fibre și minerale, potasiu, fosfor, fier, zinc, magneziu și altele. Aceasta este o cereală fără gluten, fiind o alternativă perfectă pentru persoanele care suferă de intoleranță la acesta.

Quinoa este o proteină pe bază de plante, mai mult decât hrișca, cu un set echilibrat de aminoacizi. Quinoa este bună și ca garnitură, cu legume, ciuperci sau fructe de mare, este un adaos grozav la salatele calde.

Aceasta poate fi folosită ca aditiv la smoothie-uri pentru mai multă nutriție și beneficii pentru sănătate și se adaugă la supe și burgeri. Quinoa este, de asemenea, utilizată pentru a face deserturi delicioase și sănătoase, cum ar fi budinci, clătite, brioșe și biscuiți.

Inul este o necesitate în alimentația vegetarienilor și a copiilor, deoarece acoperă nevoile nutritive de bază ale organismului. Inul este bogat în vitamine, minerale, Omega-3 și fibre. Terciul de in este realizat cu ajutorul unei tehnologii speciale care păstrează toate proprietățile benefice ale cerealei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024