Prima pagină » National » Cercetătorul Octavian Jurma, semnal de alarmă în legătură cu noua tulpină Omicron! Viteza de creștere a valului este stupefiantă
Cercetătorul Octavian Jurma, semnal de alarmă în legătură cu noua tulpină Omicron! Viteza de creștere a valului este stupefiantă

Cercetătorul Octavian Jurma, semnal de alarmă în legătură cu noua tulpină Omicron! Viteza de creștere a valului este stupefiantă

14 dec. 2021, 10:04,
în National

Octavian Jurma susţine că este stupefiantă viteza cu care valul Omicron creștere în Africa de Sud. Cercetătorul menţionează că viteza depășește cele mai pesimiste scenarii pe care oamenii de ştiinţa le-au luat în seamă.

Octavian Jurma a declarat recent faptul că valul 5 de COVID-19 va duce la o creștere uluitoare a cazurilor de infectări în România.

Cercetătorul Octavian Jurma susţine că viteza cu care crește valul de Omicron este stupefiantă

În cadrul unei intervenţii la un post de televiziune, Octavian Jurma susţine că viteza cu care se răspândește noua tulpină Omicron este stupefiantă iar cele mai pesimiste scenarii înaintate de către specialişti au fost deja depășite:

„Viteza de creștere a valului Omicron în Africa de Sud este stupefiantă, dincolo de imaginația celor mai pesimiste scenarii de până acum. Nu doar atât, dar și indicatorii secundari sunt copleșitori”, a susținut cercetătorul Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook.

Valul Omicron a depășit deja vârful tulpinii Delta

Cercetătorul menţionează faptul că toate preveziunile legate de Omicron au subestivate. Noua tulpină de COVID-19 a depăşit deja vârful Delta, într-o scurtă perioadă de timp. De altfel, acesta a făcut un calcul statistic din care reiese faptul că, dacă la începutul săptămânii numărul de cazuri ar fi 500, la sfârșitul acesteia, numărul zilnic de cazuri ar putea ajunge la 2.000. După trei săptămâni, cazurile ar putea ajunge și la 32.000 pe zi:

„În cazul valului Delta, a durat aproape două luni ca valul să crească de la minimul între valuri la vârful valului Delta. Valul Omicron a depășit deja și ca valoare zilnică și ca valoare medie pe șapte zile vârful valului Delta în doar patru săptămâni. Crește așa repede că dislocă foarte mult curba infectărilor, internărilor. Asta face foarte dificil să evaluăm impactul asupra sistemului de sănătate. A început să crească foarte mult și spitalizările în Africa de Sud.

Creșterea confirmă o rată de dublare a numărului de cazuri undeva între trei și patru zile. E enorm! Asta înseamnă că dacă începem săptămâna cu 500 de cazuri, o vom termina cu 2.000 de cazuri. La finalul celei de-a treia săptămâni se poate ajunge la 32.000 de cazuri cum se vede în Africa de Sud

Curba de creștere se regăsește acum și în țările cu secvențiere mare, cum e Marea Britanie.

În regiunea Londrei deja 40% din cazuri sunt cu Omicron am văzut și proiecțile din Scoția. Ei se așteaptă ca cel târziu săptămâna viitoare varianta Omicron să fie dominantă, așa încât să asistăm la debutul valului 5 Omicron în interiorul valului Delta.

Ei vor să vaccineze un milion de persoane cu booster și deja au o rată de vaccinare cu booster mai mare decât avem noi cu prima doză”, a declarat Octavian Jurma.

 

Omicron a făcut primele victime în Marea Britanie

În cursul zilei de ieri, premierul Boris Johnson a anunțat primul deces în Marea Britanie atribuit Omicron. Acesta susține că cea mai eficientă modalitate de a ne proteja pentru variante grave ale bolii este vaccinarea:

„În timp ce Omicron reprezintă peste 20% din cazurile din Anglia, am văzut deja că a crescut la peste 44% în Londra și ne așteptăm să devină varianta dominantă de COVID-19 în capitală în următoarele 48 de ore”, a spus Javid Parlamentului.

Recent, cercetătorii francezi au descoperit o altă tulpină a COVID-19 numită IHU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *