Cercetătorul Octavian Jurma a declarat joi, la B1 TV, că relaxarea restricțiilor acum ne va costa scump, căci vom fi loviți de valul 5 al pandemiei, cauzat de varianta Omicron. Specialistul a susținut că în vacanță vom împrăștia virusul, pe care îl vom duce apoi la școală, căci orele se vor relua imediat, iar de la școală virusul se va împrăștia și mai mult în comunități. Jurma a mai spus că ar trebui să luăm exemplul Angliei, dar și al unor state din Uniunea Europeană, care se pegătesc deja cu măsuri în perspectiva valului 5 COVID.
Întrebat dacă vom plăti pentru relaxarea de acum, Jurma a răspuns:
„Asta, din păcate, va fi o certitudine. Avem niște măsuri rezonabile pentru situația ieșirii din valul Delta, dar care crează vulnerabilități foarte mari pentru debutul valului Omicron. Mă refer mai ales la aceste petreceri fără restricții de Revelion și la ridicarea obigativității purtării măștii în spațiile deschise, unde acest concept de aglomerare e foarte subiectiv. Să nu uităm că au fost făcute excepții pentru biserici, unde e un loc important pentru socializare, iar la sate e cel mai important loc de socializare de multe ori”.
„Școlile se vor deschide imediat după ce vom reveni din vacanță. Deci vom împrăștia virusul în timpul vacanței, îl vom aduce în școli și de acolo se va răspândi foarte rapid. Deci avem un cocktail foarte periculos care putea fi eliminat fără consecințe economice și sociale, că puțină lume se aștepta la el”, a continua Jurma.
Acesta a firmat apoi că ar trebui să luăm exemplul altor state:
„E un pericol foarte mare. În Anglia, cu 50% booster făcut, ei sunt departe ca rată de vaccinare, și acolo se iau măsuri preventive pentru Omicron. Cum spune și Boris Johnson, care știți că a debutat cu ”hai să ne imunizăm toți ca să scăpăm”, deci cu metodele noastre din valul 4. Și ați văzut ce discurs prudent a avut. Trebuie să urmăm exemplul țărilor din UE”.
Cercetătorul Octavian Jurma, despre valul al cincilea: „Am plătit un preţ foarte aspru pentru relaxările de care ne-am bucurat în vară”
Ne pregătim de valul 5 al pandemiei, dar, până atunci, ne relaxăm. În noaptea de Crăciun şi în cea de Revelion va fi liber la petreceri. Octavian Jurma, cercetător, a explicat că ne putem bucura de aceste relaxări şi în siguranță, astfel încât să nu plătim un preţ prea aspru, aşa cum s-a întâmplat în vară.
Întrebat dacă vom plăti în ianuarie pentru aceste relaxări, cercetătorul Octavian Jurma a spus că din păcate aşa a fost şi în vară, dar siguranţa trebuie să fie cuvântul de ordine în aplicarea acestor măsuri de relaxare.
„Din păcate aşa a fost şi în vară. Am plătit un preţ foarte aspru pentru relaxările de care ne-am bucurat în vară. Există o cale să ne bucurăm de aceste relaxări şi în siguranță şi aici este cuvântul de ordine care lipsește cumva dintr-o parte din măsuri. Ele sunt justificate de scăderea rapidă a numărului de cazuri, faptul că am ieșit real din valul 4, chiar dacă numărul de cazuri este încă mare.
Ne putem aștepta ca următoarele săptămâni să fie relativ liniștite din punct de vedere epidemiologic. Este puţin probabil ca valul Delta să poată reveni la puţin timp după ce am ieșit din val. Din acest punct de vedere măsurile sunt justificate şi sunt rezonabile, din punctul meu de vedere.
Problema cea mai mare o reprezintă amenințarea care o reprezintă Omicron, mai ales pentru luna Ianuarie. Pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul lui decembrie, Omicron va fi cu circulaţie comunitară şi în România. Atunci, dacă vom descoperi într-o creștere accelerată cum vedem că se întâmplă în Marea Britanie şi în Danemarca, ţări cu o supraveghere genomică incomparabil mai bună decât în România, noi nu vom putea atunci cu o săptămână înainte de Revelion să anunţăm că, de fapt, nu este bine să ținem aceste petreceri.
Am oferit un dar pe care nu-l așteptau nici măcar oamenii de afaceri, proprietarii pentru că şi ei se uită şi îţi dau seama de circumstanțe. Evident că nu o să refuze şi bani încasați sunt bineveniți după această perioadă. Să nu uităm că şi școlile se vor deschide imediat după vacanță, este o altă îngrijorare pentru mine. Mai ales sărbătorile de Revelion sunt o mare amenințare, iar aceste infectări la revenirea din vacanță vor putea fi un catalizator ceea ce coincide cu așteptarea ca Omicron să devină dominantă la mijlocul lui ianuarie, în România”, a spus Octavian Jurma, cercetător.