Cercetătorii germani au stabilit cât rezistă COVID-19 în corpul pacienților decedați. Virusul SARS-CoV-2 rezistă până la cinci zile în corpul pacienților decedați, au descoperit cercetătorii germani de la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf, după ce au efectuat mai multe autopsii. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Annals of Internal Medicine, potrivit site-ului Science et Avenir.
Prezența virusului în corpul pacienților decedați a mai fost demonstrată. Acest studiu este cel mai detaliat de până acum, chiar dacă are la bază doar 12 autopsii.
Cercetătorii germani au identificat ce organe sunt atacate
Vârsta medie a decedaților este de 73 de ani. Medicii legiști de la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf, Germania, au folosit un scaner performant pentru analiza țesuturilor. Dar și teste PCR pentru detectarea prezenței virusului.
Pe lângă identificarea cauzei morții – cheaguri de sânge în plămâni, care au dus la embolism pulmonar – medicii au găsit RNA de SARS-CoV-2 în plămânii tuturor pacienților.
De asemenea, virusul a fost identificat și în alte organe: faringe, inimă, ficat, rinichi. La unu din patru pacienți, a fost detectat RNA viral în creier și în vene din picior. Studiul nu a putut determina însă dacă virusul găsit este infecțios.
Virusul ar fi apărut în luna august a anului trecut
Noile cercetări ale Universităţilor Harvard şi Boston arată că noul coronavirus era prezent în China încă din luna august a anului trecut, cu câteva luni înainte să fie raportate primele cazuri în Wuhan, primul epicentru al pandemiei. Autorităţile chineze au respins rezultatele, potrivit Forbes.
Cercetătorii celor două universităţi au examinat informaţiile înregistrate prin intermediul sateliţilor. Au studiat locurile de parcare de-a lungul spitalelor din Wuhan şi datele motorului chinez de căutare Baidu.
Astfel, a fost observată o creştere a numărului de căutări pentru simptome. Simptome precum diareea şi tuşitul şi o creştere a traficului din parcările spitalelor. Asta încă din luna august, cu patru luni înainte să fie raportate primele infecţii. Asta implică „o asociere cu epidemia actuală”.
Imaginile din satelit şi trendurile motoarelor de căutare au fost folosite anterior pentru a monitoriza „indicatorii timpurii ai epidemiilor” şi tiparele care nu au fost identificate de autorităţile sanitare.
„Chiar dacă nu putem confirma că descoperirile sunt legate în mod direct de COVID-19, dovezile susţin alte studii care arată că virusul a luat naştere înainte să fie asociat cu pieţele de animale vii din Wuhan”, spun cercetătorii.
Oamenii de știință au investigat factorii genetici pentru a încerca să determine de ce unii oameni care se infectează cu noul coronavirus sunt asimptomatici. Iar alții sunt grav bolnavi. În aprilie, compania 23andMe a lansat un studiu care a căutat să folosească milioanele de profiluri din baza lor de date cu ADN. Asta pentru a afla rolul geneticii în această boală.
Grupa 0, eficientă împotriva SARS-CoV-2
Rezultatele preliminare de la mai mult de 750.000 de participanți sugerează că grupa 0 de sânge este în mod special eficientă împotriva SARS-CoV-2. Descoperirile confirmă și alte studii care au indicat că există o legătură între variații ale genei ABO și COVID-19.
Multe alte grupuri, inclusiv Ancestry, competitorul companiei 23andMe, analizează cu atenție genomul pentru a descoperi mai multe despre virus. Este cunoscut că factorii precum vârsta și starea de sănătate preexistentă pot determina modul în care fac față oamenii odată ce au fost infectați cu noul coronavirus. Însă nu doar acei factori explică marea diversitate a simptomelor, sau de ce unii oameni se îmbolnăvesc iar alții nu. Studierea geneticii oamenilor care sunt mai susceptibili la SARS-CoV-2 ar putea ajuta la identificarea și protejarea celor care se află în pericol. Dar și în a grăbi dezvoltarea tratamentului și a medicamentelor.