Prima pagină » International » Cercetătorii avertizează că ar putea apărea o nouă epidemie. Ce este virusul Zika

Cercetătorii avertizează că ar putea apărea o nouă epidemie. Ce este virusul Zika

13 apr. 2022, 11:15,
BZI.ro, în International

Pandemia de coronavirus nu s-a încheiat, dar odată cu renunţarea la restricţii, oamenii de pretutindeni au reuşit să se înveţe să trăiască cu virusul. Însă, din nefericire, oamenii de știință au analizat o serie de mutații ale unui nou virus și anticipează că acesta ar putea provoca o epidemie. Ce este virusul Zika aflaţi în rândurile care urmează.

Răspândirea explozivă ar putea fi declanşată de o singură mutaţie a acestui virus, transmit cercetătorii.

Ce este virusul Zika şi cum ar putea crea o epidemie

Virusul Zika este un virus provocat de muşcăturile ţânţarilor Aedes infectaţi. Reamintim că în anul 2016 această boală creată de virus a declanşat o urgenţă medicală globală. Mii de copii au fost născuţi cu leziuni cerebrale, după ce mamele lor au fost infectate în timpul sarcinii.

Astfel, cercetătorii susţin că un nou focar al virusului Zika este destul de posibil. De asemenea, oamenii de ştiinţă americani afirmă că lumea ar trebui să supravegheze aceste noi mutaţii. Lucrările de laborator, descrise în revista Cell Reports, sugerează că virusul s-ar putea schimba cu ușurință, creând noi variante, scrie BBC.

Studiile efectuate recent despre infecțiile generate de virusul Zika sugerează că aceste variante se pot dovedi eficiente în transmiterea virusului, chiar și în statele unde s-a înregistrat imunitate la focarele anterioare, afirmă echipa de la Institutul de Imunologie La Jolla.

Experții au menţionat faptul că aceste descoperiri, deși în stadiu teoretic, au fost interesante și sunt ca un memento care să amintească că alți viruși, alții decât Covid-19, ar putea reprezenta o adevărată amenințare.

Pe cine afectează cel mai tare virusul Zika

Având în vedere faptul că virusul Zika se transmite prin mușcături de la țânțarii Aedes infectați, aceste insecte se găsesc în toată America, cu excepția Canadei și Chile, unde temperaturile sunt multe prea scăzute pentru ca acestea să supraviețuiască, și în Asia.

În vreme ce pentru majoritatea persoanelor virusul Zika cauzează o boală ușoară, fără efecte de durată, poate avea consecințe de-a dreptul grave pentru copiii aflaţi în uter.

Dacă o mamă este infectată cu acest virus în timpul sarcinii, acesta poate dăuna copilului în curs de dezvoltare, provocând microcefalie (cap neobișnuit de mic) și țesut cerebral deteriorat.

De asemenea, chiar dacă virusul este răspândit în mare parte de țânțari, poate fi transmis și pe cale sexuală. Puțini oameni ajung să moară din cauza Zika și se considera că doar una din cinci persoane infectate dezvoltă simptome.

Simptomele cele mai frecvente în cazul infectării cu virusul Zika sunt febră, o erupție cutanată și dureri articulare.

În altă ordine de idei, specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății au oferit şi o explicație cu privire la transmiterea noului coronavirus de țânțari.

„Până la această dată nu există informații sau dovezi care să sugereze că noul coronavirus poate fi transmis de țânțari. Coronavirus este un virus respirator care se transmite prin picăturile împrăștiate de o persoană infectată care tușește sau strănută, prin salivă sau prin suflarea nasului”, au transmis reprezentanții OMS în urmă cu mai mult timp.

Deoarece nu există tratament, singura opțiune este reducerea riscului de a fi mușcat. Oamenii de știință au început să lucreze la un vaccin pentru a ajuta la protejarea femeilor însărcinate şi a explica mult mai bine ce este virusul Zika.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *