Prima pagină » International » Cercetătorii au inventat medicamentul care vindecă pacienții cu cancer pulmonar ajuns la creier
Cercetătorii au inventat medicamentul care vindecă pacienții cu cancer pulmonar ajuns la creier

Cercetătorii au inventat medicamentul care vindecă pacienții cu cancer pulmonar ajuns la creier

06 iun. 2022, 19:16,
în International

Compania americană specializată în oncologie, Mirati Therapeutics, a anunțat astăzi, 6 iunie, că un medicament experimental produs de către aceștia a ajutat într-un studiu clinic aproximativ o treime din cadrul unui grup mic de pacienți al căror cancer pulmonar se răspândise la creier.

Din primele date s-a observat faptul că dintre cei 19 pacienți care au fost tratați cu medicamentul Adagrasib, trei dintre aceștia au prezentat o retragere completă a metastazelor din sistemul nervos central, iar alți trei au beneficiat de o micșorare parțială a tumorilor. Reprezentanții companiei Mirati Therapeutics au dezvăluit informațiile înaintea unei prezentări oficiale susținută la Chicago, în cadrul conferinței anuale organizată de Societatea Americană de Oncologie Clinică.

Peste o treime dintre pacienți au suferit efecte secundare

După o perioadă medie de monitorizare de 6,6 luni, alţi zece pacienţi au obţinut o stabilizare a metastazelor cerebrale, a precizat compania americană. Efecte secundare severe au apărut însă la 36% dintre pacienţii care au primit Adagrasib.

Acest medicament cu administrare orală este conceput pentru a ţinti o formă mutantă a genei KRAS care este detectată la circa 13% din cancerele pulmonare fără celule mici (NSCLC), cel mai comun tip de cancer la plămâni.

„Cam o treime dintre pacienţii” care au cancer pulmonar cu genă mutantă KRAS dezvoltă metastaze cerebrale, a declarat CEO-ul companiei Mirati Therapeutics, David Meek, într-un interviu.

Pacienții care se luptă cu așa ceva, au o speranță medie de supraviețuire de circa cinci luni, potrivit mediului Joshua Sabari, un cercetător implicat în acest studiu clinic şi oncolog la Langone Perlmutter Cancer Center din cadrul Universităţii New York.

Medicamentul a micșorat tumorile pentru 43% dintre pacienții incluși în cercetare

În urmă cu o săptămână, compania americană a anunțat că rezultatele generale obținute în urma studiului clinic au arătat faptul că medicamentul Adagrasib a micșorat tumorile pentru 43% dintre cei 112 pacienți care au făcut parte din cercetare și care erau diagnosticați cu cancer pulmonar în stadiu avansat. Totuşi, medicamentul a indus şi serioase efecte secundare, precum hepatotoxicitate şi anemie, la 46% dintre pacienţi, fapt care a dus la scăderea valorii acţiunilor companiei.

Investitorii doreau să afle cât de bine se descurcă medicamentul produs de Mirata Therapeutics în faţa primului medicament oncologic care vizează mutaţia KRAS, denumit Lumakras şi dezvoltat de Amgen Inc., care a fost autorizat de Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) anul trecut.

Compania așteaptă să primească decizia de autorizare pentru medicament

Aceste două medicamente fac parte dintr-o tendinţă mai amplă de tratamente medicale care vizează mutaţii genetice specifice şi vinovate de apariţia cancerelor, indiferent de organul în care această boală apare pentru prima dată. FDA este aşteptată să ia decizia de autorizare a medicamentului produs de Mirati Therapeutics pentru formele avansate de NSCLC până la jumătatea lunii decembrie din acest an.

Compania americană, care are sediul general în California, testează medicamentul Adagrasib şi ca tratament iniţial pentru NSCLC, administrat atât singur, cât şi în combinaţie cu medicamentul imunoterapeutic Keytruda, dezvoltat de grupul farmaceutic Merck.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025