Prima pagină » Coronavirus » Cercetătorii au descoperit cât timp este contagios un pacient infectat cu COVID-19
Cercetătorii au descoperit cât timp este contagios un pacient infectat cu COVID-19

Cercetătorii au descoperit cât timp este contagios un pacient infectat cu COVID-19

20 nov. 2020, 11:26,
BZI.ro, în Coronavirus

S-a aflat cât timp este contagios un pacient infectat cu COVID-19, potrivit unui studiu publicat recent într-o revistă de specialitate. Până acum, părerile erau împărțite între oamenii de știință, care între timp se pare că au ajuns la un numitor comun.

Un aspect foarte dezbătut la nivel global între experții din domeniul sănătății este contagiozitatea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Și aceasta deoarece nu exista o părere unanimă în acest sens.

Cât timp este contagios un pacient infectat cu COVID-19

Cercetătorii din medicină par să fi ajuns la o părere comună cu privire la perioada de contagiozitate a persoanelor care au coronavirus. Astfel, potrivit unui studiu publicat recent în revista de specialitate The Lancet, persoanele infectate SARS-CoV-2 sunt contagioase în primele nouă zile după apariția simptomelor COVID-19, transmite Global News.

Realizatorii cercetării au analizat cazurile unor pacienți spitalizați ce au contractat virusul și au ajuns la concluzia că aceștia nu mai erau contagioși după nouă zile de la dezvoltarea simptomelor.

Descoperirile noastre sunt în concordanță cu studiile de urmărire a contactelor care sugerează că majoritatea evenimentelor de transmitere virală apar foarte devreme și mai ales în primele cinci zile de la debutul simptomelor, indicând importanța autoizolării imediat după începerea simptomelor. La pacientii cu simptome non-severe, perioada de infecțiozitate ar putea fi de până la 10 zile de la debutul simptomelor”, a declarat Muge Cevik, de la Universitatea din St. Andrews.

Cei infectați cu COVID-19 trebuie să se autoizoleze

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), majoritatea țărilor recomandă 10 zile de autoizolare pentru pacienții cu COVID-19. De asemenea, potrivit experților OMS, timpul dintre infecție și apariția simptomelor poate varia de la una la 14 zile. Totodată, o bună parte a persoanelor infectate prezintă simptome în decurs de cinci până la șase zile de la contractarea virusului, mai precizează GlobalNews.

România ignoră recomandările OMS

OMS dar și Comisia Europeană recomandă, la unison, testarea cât mai largă pentru COVID, mai ales atunci când transmiterea este comunitară, așa cum este situația în prezent în România. Mai mult, atunci când capacitatea de testare nu este suficientă, soluția este folosirea și a testelor rapide pe bază de antigen. Și aceasta deoarece se urmărește identificarea cât mai multor persoane infectate în cel mai scurt timp și izolarea acestora.

Deși invocă respectarea recomandărilor OMS sau ale Comisiei Europene, autoritățile de la București spun că nu folosesc întreaga capacitate de testare de care dispun pentru că nu ar fi cerere. Fapte contrazic acest lucru deoarece spitalele sunt supraaglomerate cu pacienți, mai multe orașe mari sunt în carantină, iar mulți români se testează contra cost, în clinici private.

Însă toate acestea se întâmplă în contextul campaniei electorale. Alegerile parlamentare sunt programate pentru data de 6 decembrie, atât președintele Iohannis, cât și guvernul Orban fiind în plină campanie.

Dincolo de toate acestea, descoperirea cercetătorilor cu privire la cât timp este contagios un pacient infectat cu COVID-19 este un pas înainte în încercarea de a controla pandemia de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *