Prima pagină » National » Cercetătorii anunţă că tehnologia ARN ar putea fi folosită pentru obţinerea unui vaccin pentru tratarea cancerului
Cercetătorii anunţă că tehnologia ARN ar putea fi folosită pentru obţinerea unui vaccin pentru tratarea cancerului

Cercetătorii anunţă că tehnologia ARN ar putea fi folosită pentru obţinerea unui vaccin pentru tratarea cancerului

06 iul. 2021, 12:50,
George Cristian în National

Un studiu apărut pe data de 1 iulie 2021 anunţa faptul că tehnologia ARN nu prezintă un pericol pentru oameni. Altfel spus, această tehnologie care a fost folosită în premieră pentru vaccinul împotriva COVID-19 ar putea fi folosită şi pentru dezvoltarea unui vaccin pentru tratarea cancerului.

Datele , de la oamenii de știință de la Imperial College din Londra, sugerează că tehnologia poate genera răspunsuri imune împotriva COVID-19 la până la 87 la sută din oameni, chiar și la niveluri de doză extrem de scăzute – cel mai mic dintre orice candidat vaccin COVID-19 la nivel mondial.

Tehnologia ARN poate fi folosită pentru tratarea cancerului

Tehnologia utilizează codul genetic numit ARN autoamplificator (ARNs). Aceste informații genetice conțin instrucțiuni pentru a face o proteină găsită în exteriorul coronavirusului, numită proteină spike.

Odată injectate în mușchiul brațului, celulele produc această proteină vârf, permițând sistemului imunitar să genereze apărare împotriva virusului.

Echipa, care și-a publicat datele pe un server de pre-tipărire, rafinează acum tehnologia pentru a produce viitoare vaccinuri și boostere împotriva COVID-19 și a variantelor emergente.

Tehnologia saRNA cu doze ultra-mici are potențialul de a proteja împotriva unei varietăți de alte boli infecțioase, cum ar fi rabia și Ebola. Cercetătorii cred, de asemenea, că ar putea fi dezvoltat pentru a trata alte afecțiuni, cum ar fi cancerul, conform nature.com

Tehnologia ARN a fost folosită în mai multe studii care au implicat tratarea cancerului

Diverse abordări ale vaccinurilor împotriva cancerului ARNm, inclusiv vaccinurile cu celule dendritice și diferite tipuri de ARNm injectabile direct, au fost utilizate în numeroase studii clinice de cancer, cu unele rezultate promițătoare care arată răspunsuri ale celulelor T specifice antigenului și supraviețuire prelungită fără boală, în unele cazuri.

Vaccinurile cu ARNm reprezintă o alternativă promițătoare la abordările convenționale ale vaccinurilor datorită potenței lor ridicate, capacității de dezvoltare rapidă și potențialului de fabricare cu costuri reduse și administrării sigure. Cu toate acestea, aplicarea lor a fost limitată până de curând de instabilitatea și livrarea ineficientă în vivo a ARNm.

Progresele tehnologice recente au depășit în mare măsură aceste probleme, iar mai multe platforme de vaccin ARNm împotriva bolilor infecțioase și a mai multor tipuri de cancer au demonstrat rezultate încurajatoare atât la modelele animale, cât și la oameni. Această revizuire oferă o imagine de ansamblu detaliată a vaccinurilor ARNm și ia în considerare direcțiile și provocările viitoare în avansarea acestei platforme promițătoare de vaccinuri către o utilizare terapeutică pe scară largă, explică imperial.ac.uk

Tehnologia ARN este în prezent folosită în vaccinurile împotriva COVID-19

ARN-ul si ADN-ul sunt macromolecule indispensabile tuturor formelor de viață cunoscute până în prezent, alături de proteine, lipide și carbohidrați. ADN-ul uman este localizat în nucleul celular. ARN-ul mesager se găsește în citoplasma celulară – în afara nucleului – și are rol mult mai precis, cum este transmiterea de informații cu privire la sinteza de proteine în celulă. Întrucât ARN-ul mesager nu pătrunde în nucleul celular, nu poate influența ADN-ul celular propriu.

Vaccinurile care utilizează tehnologia ARN mesager folosesc o secvență de ARN mesager, care, odată introdusă în celule, transmite mesajul de sintetizare a proteinei Spike, proteină de suprafață a virusului SARS-CoV-2. Cantitatea de ARN mesager corespnzătoare unei doze de vaccin este standardizată, ceea ce va asigura producția unui nivel predefinit de proteină Spike. Identificarea în organismul uman a acestei proteine ca fiind străină declanșează un răspuns imun care este responsabil de construirea imunității împotriva COVID-19.

Tehnologia a fost adoptată de către companiile farmaceutice Pfizer, Moderna și CureVac pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`