Prima pagină » International » Cercetătorii americani spun că vaccinarea mamelor în timpul sarcinii scade cu 61% riscul spitalizării copiilor după naştere
Cercetătorii americani spun că vaccinarea mamelor în timpul sarcinii scade cu 61% riscul spitalizării copiilor după naştere

Cercetătorii americani spun că vaccinarea mamelor în timpul sarcinii scade cu 61% riscul spitalizării copiilor după naştere

17 feb. 2022, 11:11,
în International

Potrivit unui nou studiu american publicat marţi, 15 februarie, se pare că bebeluşii ale căror mame au fost vaccinate anti-Covid-19 în timpul sarcinii au un risc cu circa 61 % mai redus de a fi spitalizaţi cu coronavirus.

Cercetătorii consideră că această protecţie provine în mod special de la un transfer de anticorpi împotriva virusului între o mamă însărcinată şi copilul ei.

Vaccinarea mamelor în timpul sarcinii scade cu 61% riscul spitalizării copiilor după naştere

Potrivit studiului Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, ce a inclus bebeluşi de până la şase luni, internaţi între iulie 2021 şi ianuarie 2022, se pare că vaccinarea mamelor în timpul sarcinii scade cu 61% riscul spitalizării copiilor după naştere.

Mama singurului bebeluş care a murit în timpul efectuării studiului nu era vaccinată, în timp ce 84% dintre bebeluşii internaţi cu Covid-19 au fost născuţi de mame nevaccinate.

În cadrul studiului nu au fost luate în considerare femeile care fuseseră vaccinate înainte se sarcină. Au fost incluse doar mamele ce au primit în timpul sarcinii, una sau chiar două doze de vaccin de la Pfizer sau Moderna.

Într-o conferinţă de presă, cercetătoarea Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA , Dana Meaney-Delman a spus că vaccinarea mamei este o modalitate foarte importantă de a ajuta la protejarea acestor copii mici.

Aceasta a mai spus şi că în următoarele săptămâni, Pfizer urmează să-şi prezinte rezultatele studiilor clinice pentru un vaccin ce va fi administrat copiilor de peste 6 luni de zile. Iar că un vaccin pentru bebeluşii de sub 6 luni de zile nu este în plan.

Important este ca vaccinarea să aibă loc în orice stadiu al sarcinii

Totodată, studiul a demonstrat că protecţia a fost mai mare pentru bebeluşii ale căror mame fuseseră vaccinate mai târziu în timpul sarcinii. Acest detaliu pare să confirme faptul că nivelurile de anticorpi scad în lunile de după administrarea vaccinului.

Cercetătoarea Dana Meaney-Delman consideră că pentru a putea proteja mama de un posibil caz grav de boală după infectare, ceea ce este periculos şi pentru bebeluşul încă nenăscut, este esenţial ca vaccinarea să aibă loc în orice stadiu al sarcinii.

Reamintim faptul că în luna martie a anului trecut, o mămică, în vârstă de 37 de ani, infectată cu Covid-19 a născut patru băieţi perfect sănătoşi la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” din Iași. În data de 9 martie 2021, a avut loc o premieră medicală națională la Iași. O gravidă pozitivă cu coronavirus a născut fără a le transmite celor patru fii ai săi virusul. Femeia infectată a născut cvadrupleți și din fericire băieții s-au născut fără a fi pozitivi la virusul Covid-19.

În schimb, în toamna aceluiași an, medicii ieșeni au depistat primul nou-născut de doar câteva zile ce a fost confirmat pozitiv cu coronavirus. La câteva luni după ce o gravidă pozitivă cu coronavirus a născut fără a transmite copiilor virusul, a fost depistat primul bebeluș infectat imediat după naștere. Dat fiind faptul că bebelușii sunt testați PCR imediat după ce se nasc, medicii spun că de cele mai multe ori, nou-născuții contactau virusul la câteva zile după naștere, de la mama deja infectată

Astfel, studiul cercetătorilor americani vine ca un colac de salvare în lupta cu pandemia. Reamintim, se pare că bebeluşii ale căror mame au fost vaccinate anti-Covid-19 în timpul sarcinii, prezintă un risc cu circa 61 % mai redus de a fi spitalizaţi cu coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`