Anchetă desfășurată la compania Rompak, după un accident de muncă! Un angajat a fost rănit în urma unui incident! Reprezentanții fabricii au contestat concluziile inspectorilor de muncă, dar nu au avut câștig de cauză la prima instanță. Șefii Rompak au contestat sentința și urmează ca magistrații de la Curtea de Apel Iași să decidă în acest caz. Scandalul a pornit după ce ITM a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani, pentru că un cetățean englez s-a accidentat pentru că nu ar fi avut echipament de protecție
Cercetări penale, la compania Rompak, în urma unui accident de muncă! Scandalul a pornit după ce un muncitor englez a fost rănit grav! Conducerea fabricii a contestat în instanță concluziile inspectorilor de muncă, dar nu au avut câștig de cauză într-o primă fază.
„Instanța respinge ca inadmisibilă acțiunea formulată de reclamanta Rompak SRL, în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași”, au precizat judecătorii din cadrul Tribunalului Iași.
La scurt timp, șefii Rompak Pașcani au contestat sentința și urmează ca magistrații de la Curtea de Apel Iași să decidă în acest caz.
Încercare disperată a celor de la Rompak de a anula concluziile inspectorilor de muncă
Prin cererea adresată Tribunalului Iași, Rompak SRL a cerut ca, în contradictoriu cu ITM, să se dispună anularea în parte a procesului-verbal de cercetare înregistrat pe 16 ianuarie 2019. În fapt, cei de la Rompak contestă concluziile cu privire la „alte cauze care au concurat la producerea evenimentului”, „alte constatări făcute cu ocazia cercetării evenimentului” și „persoanele răspunzătoare de încălcarea reglementărilor legale”. De asemenea, cei de la Rompak au contestat subpunctele privind sancțiunile aplicate, măsurile dispuse pentru prevenirea altor evenimente similare, dar și persoanele responsabile pentru realizarea acestora.
Reprezentanții Rompak au susținut că au îndeplinit procedura prealabilă, dar ITM a respins sesizarea făcută împotriva procesului-verbal.
„Constatările, măsurile și efectele procesului-verbal au produs o vătămare a drepturilor și interesului legitim ale Rompak SRL, motiv pentru care se impune anularea acestuia, pentru a nu produce efecte juridice care să atragă răspunderea contravențională, civilă și / sau penală a Rompak, în condițiile în care actul nu a fost emis cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, au susținut cei de la Rompak.
Conform acestora, Rompak SRL nu ar fi încălcat cu vinovăție dispozițiile legale.
Reprezentanții ITM Iași au cerut respingerea acțiunii celor de la Rompak
Cei de la ITM lași au formulat întâmpinare, prin care au invocat excepția inadmisibilității acțiunii. Pe fond, inspectorii de muncă au solicitat respingerea cererii, ca fiind neîntemeiată.
„În urma evenimentului soldat cu incapacitate temporară de muncă a lucrătorului Donald M. English, reprezentant pentru lucrări de service compresoare al firmei Howden Axial Fans ApS, din Danemarca, inspectorul de muncă a întocmit cercetarea. Acesta a întocmit dosarul ce cuprinde date despre desfășurarea accidentului, cauzele acestuia, favorizante sau principale, precum și persoanele care se fac vinovate de producerea acestuia. Cercetările au fost concretizate în cuprinsul dosarului care a fost avizat de către Inspecția Muncii. În urma cercetărilor au fost individualizate abaterile contravenționale, persoanele care se fac vinovate sau care, prin comportament, au favorizat petrecerea incidentului, cauzele reale ale producerii acestuia, cele favorizante și normele de protecția muncii care au fost încălcate”, au afirmat cei de la ITM Iași referitor la acest accident de muncă.
Concluziile inspectorilor ITM Iași în cazul accidentului de muncă de la Rompak
Cei de la ITM Iași au concluzionat că avertismentul dat celor de la Rompak este întemeiat.
„În cazul incidentului din 19 septembrie 2018, în urma căruia a rezultat accidentul cu incapacitate temporară de muncă a cetățeanului englez, angajat la punctul de lucru din Danemarca a societății Howden Axial Fans ApS, care a avut loc la Rompak Pașcani, în județul lasi, în timpul activității desfășurate de service la o turbosuflantă, s-au constatat mai multe aspecte.
Astfel, angajatorul nu a asigurat echipament de muncă fără pericol la executarea operațiunilor cu ocazia reviziei tehnice în funcționare a suflantei, în sensul că a permis utilizarea unui echipament improvizat / incorect, respectiv o șurubelniță și o chingă textilă pentru ridicarea sarcinilor, în loc de folosirea unei chei tachelaj pentru fixarea sarcinii în dispozitivul de ridicat și o șufă metalică cu două ochiuri, fapt ce a dus la accidentarea lucrătorului Donald M. English. S-au încălcat prevederile art. 3, alin. 1, 2, 3 și pct. 1.2 și 3.1.4, Anexa 2, din H.G. nr. 1146/2006 și art. 13, lit. q, din Legea 319/2006”, au susținut inspectorii ITM Iași.
ITM Iași, despre cei de la Rompak și firma din Danemarca: „Nu și-au coordonat acțiunile în vederea protecției lucrătorilor și prevenirii riscurilor profesionale!”
Inspectorii de muncă au mai afirmat că Rompak Pașcani și societatea Howden Axial Fans ApS, angajatorul victimei, „nu și-au coordonat acțiunile în vederea protecției lucrătorilor și prevenirii riscurilor profesionale, luând în considerare natura activităților, respectiv nu s-au informat reciproc despre riscurile profesionale specifice”.
În urma relațiilor solicitate de instanță, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani a comunicat faptul că, prin adresa de pe 14 februarie 2019, ITM i-a înaintat procesul-verbal de cercetare, cauza fiind înregistrată. Astfel, judecătorii ieșeni au menționat că procesul-verbal de cercetare constituie actul de sesizare a organelor de urmărire penală, motiv pentru care nu poate fi supus controlului pe calea contenciosului administrativ.
Totuși, cei de la compania Rompak SRL au contestat decizia primei instanțe, sperând ca judecătorii Curții de Apel Iași să decidă în privința acestei acțiuni, ce a fost depusă în urmă concluziilor trase de ITM.