Prima pagină » Magazin » Cercelul în nas. Simbolistica, tradițiile și evoluția acestei practici de-a lungul istoriei

Cercelul în nas. Simbolistica, tradițiile și evoluția acestei practici de-a lungul istoriei

05 oct. 2023, 10:35,
în Magazin

Modificările corporale au o istorie lungă și bogată, care se întinde de-a lungul secolelor. O astfel de modificare corporală, care a evoluat pe parcursul anilor, este cercelul în nas. În acest articol, vom urmări istoria acestuia, de la începuturile sale și până în prezent, și cum s-au schimbat semnificațiiile și tradițiile legate de purtarea unui cercel în nas.

Primul cercel în nas consemnat

Conform primelor date disponibile, primul cercel în nas a fost adoptat de cineva din Orientul Mijlociu, acum aproximativ 4.000 sau 5.000 de ani. În jurul aceleiași perioade a fost scrisă și Biblia, unde este menționat, de asemenea, un cercel în nas. În Geneza 24:22, Avraam trimite un servitor să găsească o soție potrivită pentru fiul său, Isaac. Când servitorul o găsește pe Rebeca, îi dăruiește un cercel de aur. Cu toate acestea, cuvântul ebraic original folosit în Biblie a fost “shanf”, care se traduce ca „inel de nas”. Această practică biblică este încă în vigoare și astăzi în triburile beduine din Orientul Mijlociu și triburile africane Berber și Beja. În loc ca familia soției să ofere zestre bărbatului, acest inel de nas din aur reprezintă securitate financiară. Este practic o poliță de asigurare de viață în cazul în care soțul femeii moare sau decide să divorțeze de ea. Unele triburi din Orientul Mijlociu și Africa încă mai practică acest obicei. De fapt, mărimea și valoarea financiară a piercingului pentru nas simbolizează averea unei familii.

Cercelul pentru nas a fost introdus în cultura indiană în secolul al XVI-lea de către împărații moguli. Și astfel, pe măsură ce au călătorit în diferite țări din Asia de Sud, l-au răspândit și acolo. De când a fost introdus în cultura indiană, piercingul pentru nas, în special cel de tip creolă, a fost extrem de popular printre fetele și femeile indiene. În India, mulți astfel de cercei au lanțuri care îi leagă de cerceii din urechi sau bijuteriile purtate în păr. În plus, există anumite reguli referitoare la nara în care fetele și femeile indiene au voie să își facă gaura pentru cercel. În India de Nord, alegerea tradițională este nara stânga. În India de Sud, tradițională este nara dreaptă, deoarece se presupune că face nașterea mai ușoară. Cultura indiană practică medicina ayurvedică, care asociază această regiune a nasului cu organele reproductive feminine. Acesta este motivul pentru care se spune că ajută și la ameliorarea durerilor menstruale. Unii spun că piercingurile din India sunt făcute într-un punct de tegument de pe nas, conform practicii acupuncturii, care induce supunere. Pe de cealaltă parte a spectrului, cercelul în nas este, de asemenea, asociat cu statutul social superior și frumusețea. Prin această practică, se spune că femeile o onorează pe Zeița-Mamă Hindu Parvati.

O altă utilizare a piercingului nărilor, în special a celor de mărimi mari, se regăsește la femeile din tribul Apa Tani din Platoul Apatani din Jiro, India. În acest trib, tatuajele și umplerea nasului cu dopuri mari erau foarte populare. Deoarece femeile Apa Tani erau considerate cele mai frumoase dintre toate triburile Arunachal, practica a luat naștere inițial pentru a le face pe acestea neatrăgătoare pentru membrii bărbați ai triburilor vecine.

Piercingul pentru nas ca simbol al statului în America de Sud

La fel cum dimensiunea și valoarea unui cercel pentru nas este o reflexie a averii unei familii în triburile din Orientul Mijlociu și Africa, în triburile din America de Sud acestea reprezintă statutul unui războinic. Piercingul nazal semnifică totodată și un anumit rang în cultura tribală antică sau cucerirea cu succes a inamicilor.

Numeroase sculpturi care se regăsesc în Templul de Nord al Marelui Teren de Joc Chichen Itza, indică faptul că găurirea nasului era folosită ca modalitate prin care îți declarai statutul. De exemplu, aceste desene arată cum lui Ajpop și Ajpop K’ama, stăpânilor de seamă ai tribului K’iche, le-au fost făcute găuri în nas în mijlocul unei ceremonii sacre. Cercelul în nas este un simbol al statutului superior în același mod în care purtarea unei coroane este un simbol al regalității și al clasei superioare.

Cum a fost acest trend răspândit în lume

Piercingul și modificările corporale au fost introduse în lumea occidentală odată cu marinarii și exploratorii care se întorceau cu povești fabuloase din aventurile lor în „ținuturi îndepărtate”. Unii marinari au revenit acasă cu piercinguri și diverse tatuaje. Cu toate acestea, abia în 1913, când Polaire, faimoasa cântăreață și actriță europeană, a făcut un turneu în Statele Unite purtând un inel în nas, acesta și-a facutc u adevărat loc în cultura occidentală. Polaire, al cărei nume real era Émilie Marie Bouchaud, era cunoscută pentru talia sa îngustă și pentru stilul ei vestimentar extravagant. Ea purta fuste foarte scurte, care nu au devenit la modă decât în anii 1920. În timpul turneului său în Statele Unite, ea a purtat un inel în nas.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Ethel Granger a făcut senzație în întreaga Europă. Aceasta era o fată obișnuită care purta hainele tipice ale anilor 1920. La acea vreme, chiar și o singură gaură în lobul urechii era inacceptabilă. Când Ethel s-a căsătorit cu soțul ei, Wil Granger, acesta i-a cerut să poarte un corset zi și noapte, ceea ce a dus la micșorarea taliei într-atât, încât a devenit femeia cu cea mai mică talie din istorie, depășind faima lui Polaire. Pe lângă interesul său pentru corsete, Will Granger avea și alte interese considerate stranii în acea perioadă. Cum acesta avea deja piercing, Ethel i-a permis soțului sau să-i facă și ei găuri în nas, în septum, sfârcuri și cartilajul urechii. Ea este considerată prima femeie din istoria modernă a Occidentului care a dus această practică atât de departe.

Evoluția practicii începând cu anii ’60 și până în prezent

În timp ce popularitatea piercingului în nas creștea în întreaga Europă și Asia, acest trend a apărut în Statele Unite abia în anii 1960. În această perioadă, bărbații reveneau acasă după lupta în cel de-al Doilea Război Mondial. În plus, mișcarea hippie a încurajat călătoriile în India și Asia în căutarea iluminării spirituale. Cei care au făcut această călătorie în aceste părți de lume au dus trendul cerceilor în nas și în Statele Unite. În anii 1970 și 1980, percingurile au fost adoptate de subculturile punk și goth. Pentru ei, cercelul în nas era un simbol al rebeliunii față de societate. Cerceii în nas simbolizau, de asemenea, autonomie și capacitatea de a lua decizii cu privire la propria înfățișare fără să le pese de părerile altora.

În ziua de astăzi, dacă ieși pe stradă, este foarte probabil să vezi cel puțin o persoană cu cercel în nas. Multe celebrități, de la Lenny Kravitz și Travis Barker până la Kesha și Demi Lovato au adoptat acest look. Un lucru interesant este că există o varietate de motive pentru care oamenii își fac gaură în nas în zilele noastre. Unii o fac pentru că pur și simplu le place aspectul, alții mențin intenția rebeliunii, iar alții ca un simbol al tradițiile culturale din care fac parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *