Irakul a fost cuprins de o furtună de praf care a devenit din ce în ce mai comună în țară. Zeci de persoane au fost spitalizate cu probleme respiratorii, iar zborurile au fost blocate din cauza vizibilității reduse la Bagdad, Najaf și Erbil. Experții spun că furtunile ar putea deveni mai frecvente din cauza secetei și a precipitațiilor în scădere. Un nor gros de praf portocaliu a transformat cerul peste Irak în portocaliu, în timp ce o furtună de praf a lovit mari părți ale țării.
Furtunulie de nisip sunt răspândite pe întreg globul. Chiar în România au fost semnalate fenomene de această natură. Specialistul Silviu Gurlui explica complexitatea și consecințele unor astfel de evenimente. Acestea aduc poluare dar și probleme mari pentru populație.
Cerul este portocaliu în Irak din cauza unei furtuni de nisip
Zborurile au fost blocate pe aeroporturile din Bagdad și aeroporturile Najaf din cauza vizibilității slabe. Furtuna de nisip din Irak a ”colorat” cerul în portocaliu. Condițiile sunt de așteptat să continue până marți, au spus meteorologii. Furtunile de praf au devenit din ce în ce mai frecvente în Orientul Mijlociu, experții punând vina pe o combinație de schimbări climatice și gestionarea defectuoasă a pământului și apei. În unele locuri din Irak, sâmbătă, vizibilitatea a fost limitată la mai puțin de 500 de metri.
Irakul a suferit o serie de furtuni de praf luna trecută, zeci de persoane având nevoie de tratament spitalicesc pentru probleme respiratorii. Biroul meteorologic din Irak a declarat anterior pentru AFP că țara va avea probabil din ce în ce mai multe furtuni de praf din cauza secetei, deșertificării și scăderii precipitațiilor. Lipsa zonelor verzi în și în jurul orașelor poate contribui, de asemenea, la această problemă. În 2016, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a prezis că Irakul ar putea fi martor la 300 de evenimente de praf într-un an până în 2026.
Ce este o furtună de nisip
Furtuna de nisip este un fenomen meteorologic comun în regiunile aride și semi-aride. Apare atunci când un front atmosferic în rafale sau un alt vânt puternic suflă nisipul și praful de pe o suprafață uscată. Particulele sunt transportate prin săltare și suspensie, într-un proces care mișcă solul dintr-un loc și-l depozitează în altul
Furtunile de nisip sunt destul de des întâlnite in mai multe locații de pe Pământ. De exemplu, in urmă cu doar 1 an in China s-a produs un fenomen asemănător. Imaginile au surprins o furtună de nisip devastatoare pentru locuitorii din zonă. Așadar, praful s-a pus peste casele oamenilor, creând panică si mari probleme pulmonare pentru oamenii din regiunea Gansu din nord-vestul Chinei.
Așadar, furtuna din Irak care a colorat cerul în portocaliu este un fenomen care va fi din ce în ce mai prezent în mai multe zone din lume ca urmare a schimbărilor climatice cu care se confruntă Terra.