Prima pagină » Local » Centrul Rezidențial „Sf. Mihail și Gavril” din Iași, o familie pentru bătrânii singuri. Condiții de lux și îngrijire medicală personalizată pentru vârstnicii care aleg să trăiască în acest cămin – FOTO/VIDEO

Centrul Rezidențial „Sf. Mihail și Gavril” din Iași, o familie pentru bătrânii singuri. Condiții de lux și îngrijire medicală personalizată pentru vârstnicii care aleg să trăiască în acest cămin – FOTO/VIDEO

14 apr. 2021, 02:00, 24 ,
Andreea Pădurescu în Local

Centrul Rezidențial „Sf. Mihail și Gavril”din Iași s-a deschis în luna august a anului trecut și are o capacitate de 40 de locuri. Aici, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani își pot trăi viața liniștite, bucurându-se de cele mai bune tratamente. Costurile de ședere temporară sau permanentă diferă de la persoană la persoană în funcție de gradul de dependență

La poalele dealului Copou, pensionarii rămași singuri își trăiesc liniștiți bătrânețea la Centrul Rezidențial „Sf. Mihail și Gavril”, de pe strada Grigore Vieru, nr. 8, Iași. Beneficiarii din centru sunt mereu înconjurați de persoane care le oferă dragoste și îngrijire de înaltă calitate. Centrul de bătrâni a fost înființat în luna august 2020. Serviciile căminului privat sunt de lux, cu camere cochete, luminoase, cu băi proprii și televizor, iar bătrânii care aleg să locuiască acolo se simt ca acasă. Persoanele vârstnice din centru țin permanent legătura cu familia, care se bucură că apropiații lor sunt îngrijiți și nu se simt singuri. Vizitele sunt permise pentru o durată de 15 minute, dar cu reguli stricte de distanțare socială și purtare a măștii, măsuri de prevenire a infecției cu coronavirus. Toate persoanele din centru sunt testate de două ori pe săptămână, inclusiv personalul beneficiază de același tratament.

„Bună ziua și bine ați venit la noi! Ne aflăm la Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice «Sf. Mihail și Gavril», aparținând SC. Hygeea Medica & Care. Am început activitatea în acest centru la mijlocul lunii august 2020, iar în prezent avem deschis și al doilea centru pe Strada Eternitatea, nr. 66. Pilonul cel mai important al activității noastre este îngrijirea persoanelor de peste 65 de ani. Toți beneficiarii primesc toaletă zilnică sau ori de câte ori este necesar, toaletă generală cel puțin o dată pe săptămână, posibilitatea de a realiza diferite activități alături de personal și celelalte persoane din centru”, a precizat dr. Gabriel Oprișanu, managerul Centrului „Sf. Mihail și Gavril”.

Bătrânii din centru beneficiază de îngrijire medicală personalizată. În meniu sunt introduse produse bio, pentru a le oferi o alimentație cât mai sănătoasă

Multe familii din Iași au ales opțiunea de a interna persoanele vârstnice la un centru privat unde știu sigur că sunt supravegheate non-stop și sunt ferite de orice pericol. Zilnic, beneficiarii centrului primesc trei mese cu mâncare diversificată în funcție de afecțiunile de care suferă. Hrana este preparată în bucătăria proprie a centrului și meniurile sunt variate, echilibrate nutrițional, asigurând aportul caloric necesar beneficiarilor. De asemenea, meniurile pot fi adaptate individual dacă beneficiarii au recomandări specifice din partea medicului. Gustările dintre mese se bazează pe fructe de sezon și produse de patiserie realizate în bucătăria căminului. O atenție deosebită este acordată și asigurării condițiilor de petrecere a timpului liber. Beneficiarii pot participa la activitățile colective sau se pot bucura, în liniște, de spațiul verde, atent amenajat și îngrijit, din jurul Centrului.

„Avantajele familiilor care aleg centrul nostru sunt multiple. Un avantaj este că starea de sănătate a persoanei este monitorizată în permanență prin măsurarea principalilor parametri de sănătate, puls, tensiune, temperatură, glicemie sau orice altceva este indicat de medicul specialist și medicul de familie. Administrarea hranei se face în baza unui regim și a unui rețetar care să acopere necesarul de principalele elemente, proteine, glucide, lipide. Sunt trei mese principale pe zi, mic dejun, prânz, cină și două gustări. Utilizăm pe cât posibil prepararea hranei cu produse bio, în baza contractelor pe care le avem încheiate cu producătorii din jurul Iașului”, a declarat managerul centrului, Gabriel Oprișanu.

Orice persoană cu vârsta peste 65 de ani care locuiește la Centrul Rezidențial „Sf. Mihail și Gavril” beneficiază de cele mai bune condiții de cazare și îngrijire

Admiterea în Centrul Rezidențial „Sf. Mihail și Gavril” se realizează în urma evaluării individuale a fiecărui beneficiar din punct de vedere socio-medical, a nevoilor personale și încadrării în grade de dependență care stabilesc, împreună, o conduită specifică, adaptată nevoilor fiecăruia. Fiecare beneficiar are un asistent personal care asigură monitorizarea pe toată perioada prezenței în centru. Accesul în Centrul Rezidențial „Sf. Mihail și Gavril” se face pe baza următoarelor documente: cerere de admitere, decizie de admitere, avizate de conducătorul centrului; cartea de identitate și certificatul de naștere al beneficiarului, în copie; carte de identitate a soțului/soției și/ sau a copiilor adulți, ori cartea de identitate a membrului/ membrilor de familie supus/supuși obligației de întreținere conform Codului civil în copie; după caz, cartea de identitate a reprezentantului legal; contractul de furnizare servicii; documente care atestă situația beneficiarului (stabilirea nevoilor, gradului de dependență și a evaluării socio-medicale, documente medicale).

„În primul rând, persoanele care își doresc să vină la noi trebuie să respecte un criteriu legat de vârstă, fiind un centru pentru persoane vârstnice care necesită o atenție deosebită din partea familiei. La centru pot veni toate persoanele de peste 65 de ani și vor primi cele mai bune tratamente medicale și sociale, deoarece personalul nostru este unul calificat, cu experiență, mulți dintre ei lucrând în spitalele din municipiul Iași”, a spus managerul centrului.

Cât costă cazarea la Centrul Rezidențial „Sf. Mihail și Gavril”?

Persoanele vârstnice în grad de dependență, conform recomandărilor Ministrului Muncii, sunt de trei tipuri: gradul I, gradul II și gradul III. Persoanele care se încadrează în gradul I de dependență sunt persoanele care și-au pierdut autonomia mentală, corporală, locomotorie, socială și pentru care este necesară prezența continuă a personalului de îngrijire. Persoanele încadrate în gradul II de dependență sunt cele care și-au conservat autonomia mentală și parțial autonomia locomotorie, dar care necesită ajutor zilnic pentru unele dintre activitățile de bază ale vieții de zi cu zi.

În gradul de dependență III se încadrează persoanele care se deplasează singure în interiorul locuinței, se alimentează și se îmbracă singure, dar care necesită un ajutor regulat pentru activitățile de zi cu zi. În situația în care aceste persoane sunt găzduite într-un cămin pentru persoane vârstnice, ele sunt considerate independente. Costurile de locuire în centru diferă de la persoană la persoană, în funcție de gradul de dependență. Pentru persoanele din gradul I, costul pentru o zi este de 135 de lei, gradul II- 115 lei/ zi, iar persoanele din gradul III plătesc 100 de lei pe zi. Toate costurile sunt suportate de familiile beneficiarilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *