Prima pagină » Eveniment-Social » Centrul orașului Iași se schimbă total! Va fi reamenajată o grădină amplasată în curtea unei clădiri istorice – GALERIE FOTO (EXCLUSIV)

Centrul orașului Iași se schimbă total! Va fi reamenajată o grădină amplasată în curtea unei clădiri istorice – GALERIE FOTO (EXCLUSIV)

30 mai 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

În centrul orașului Iași se pregătesc lucrări de amploare! Edilii au un proiect de reamenajare la o grădină aflată în arealul unei clădiri istorice. Aceasta este amplasată în curtea Muzeului de Istorie Naturală, aflat pe bulevardul Independenței. În 1872, din inițiativa lui Grigore Cobălcescu și a medicului naturalist Anastasie Fătu, locul se îngrădește și se organizează o mică grădină botanică. În ea, Dimitrie Brândza plantează diferiți arbori, printre care cei 2 stejari seculari, declarați monumente ale naturii în 1973.

La Iași, în centrul orașului, edilii au un proiect de reamenajare la o grădină aflată în arealul unei clădiri istorice. Aceasta se află în curtea Muzeului de Istorie Naturală, de pe bulevardul Independenței. De reliefat este că, în anul 1872, din inițiativa lui Grigore Cobălcescu și a medicului naturalist Anastasie Fătu, locul se îngrădește și se organizează o mică grădină botanică. În acest context, Primăria Iași a depus proiectul 1.091 din 14 aprilie 2022 la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași respectiv Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI). Obiectivul este „Reamenjarea spațiului verde aferent Muzeului de Istorie Naturală”, județul Iași, municipiul Iași, bulevardul Independenței, numărul 16.

El este în faza Documentației Tehnice de obținerea Autorizației de Construire (DTAC). Lucrarea se va face prin SC Servicii Publice SA, Municipiul Iași prin Direcția Tehnică și Servicii Comunitare.

Centrul orașului Iași se schimbă total

În toamna lui 2022 se va face recepția finală a lucrărilor de la Muzeul de Istorie Naturală, după cum a informat constructorul, Madbeton. Pe de altă parte, în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (cea care are în administrare imobilul), a fost demarată și licitația pentru a achiziționa mobilierul necesar, în funcție de exponate și ideea de amenajare muzeală. Aici, vor fi etalate exponatele pe care le are universitatea. Acum, la clădirea de patrimoniu se fac ultimele retușuri și pregătiri.

Se lucrează la instalația electrică și termică, respectiv finisaje și reașezarea obiectelor și exponatelor unice ce pot fi admirate doar în acest spațiu, unic în toată România. Amintim că, de la mijlocul anului 2019, muzeul se află în plin șantier, unde se execută lucrări de refacere și reconsolidare în baza unor fonduri europene. Valoarea totală a proiectului este de 2,8 milioane de euro, lucrările urmând a se finaliza la mijlocul anului 2022.

Se urmărește asigurarea confortului personalului, vizitatorilor și utilizatorilor bibliotecii

Prin proiect se propun măsuri de consolidare a imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpișori din beton armat, realizarea unui spațiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parțială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe fațade și refacerea decorațiunilor și profilaturilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare și exterioare, precum și modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare și instalațiilor.

Acestea se vor reface integral, completându-se și adaptându-se legislației în vigoare cu privire la cerințele de securitate la incendiu, siguranței în exploatare, economia de energie, sănătatea utilizatorilor și protecția mediului. Mai departe, în urma lucrărilor se urmărește cu precădere asigurarea confortului personalului, vizitatorilor și utilizatorilor bibliotecii Societății de Medici și Naturaliști, dar și asigurarea condițiilor optime de păstrare a exponatelor.

Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul de acest gen înființat în Principatele Române

În acest sens, vechile vitrine manufacturate vor fi înlocuite cu vitrine profesionale, care să creeze microclimatul propice conservării în condiții optime a exponatelor. Suprafața construită actuală este de 852 de metri pătrați, suprafața desfășurată de 2.749 de metri pătrați, iar suprafața utilă actuală este de 1.293,80 metri pătrați. În urma proiectului de restaurare și modernizare se vor păstra suprafețele construite și desfășurate, iar suprafața utilă a clădirii va ajunge la 1.469 de metri pătrați. Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul de acest gen înființat în Principatele Române, la 4 februarie 1834. Acesta deține în prezent peste 300.000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colecțiile de insecte, moluște, amfibieni, reptile, păsări, minerale și plante. Muzeul este situat în fosta Casă Roset din Iași, clădire clasată ca monument istoric. Muzeul a fost fondat la inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturza și Costache Negri. În anul 1840 s-a cumpărat pentru muzeu casa vornicului Costachi Sturza, de pe Ulița Hagioaiei, azi bulevardul Independenței nr. 16, clădire.

Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic. Cabinetul de Istorie Naturală devine cunoscut marelui public și prin faptul că, în una dintre sălile lui, deputații din Partida Națională, în noaptea de 15 ianuarie 1859, au hotărât candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei. Acum, centrul orașului Iași se va schimba total.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *