Prima pagină » Local » Centrul Național de Terapie cu Protoni, un obiectiv medical esențial pentru Moldova

Centrul Național de Terapie cu Protoni, un obiectiv medical esențial pentru Moldova

10 aug. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

În timpul vizitei de lucru de la Iași, din data de 4 august 2022, Marcel Boloș,  ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a discutat cu autoritățile locale despre ce soluții de finanțare pot fi facile pentru implementarea Centrului Național de Terapie cu Protoni. Centrul va avea utilitate națională, iar construcția și dotarea sa se estimează la un cost de peste 70 de milioane de euro

În prezent, în Europa funcționează doar 12 centre de protonoterapie. Tratamentul de radioterapie cu protoni este un tratament țintit și puțin invaziv, special dedicat pacienților oncologici. Este un tratament care ajunge să coste între 18 și 20 de mii de euro/pacient.

Costel Alexe: „Obținerea finanțării este o prioritate pentru a consolida statutul de centru de excelență în sănătate pe care Iașul îl merită”

 imagine cu Vasile Asandei, Alexandru Muraru, Costel Alexe, Marius Dangă, Gabriel Dimofte și Mirela Grosu

Ministrul Marcel Boloș a precizat că în Programul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR), bugetul total pentru sănătate este de 2,5 miliarde euro, iar în Programul Operațional Sănătate de 3,88 miliarde de euro

În timpul întâlnirii de la Iași, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a discutat și despre importanța implementării Centrului de Terapie cu Protoni. În acest sens, Marcel Boloș a vizitat, împreună cu președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, Marius Dangă, vicepreședinte CJ, Vasile Asandei, directorul general al Agenției pentru Dezvoltarea Regională Nord-Est, și Alexandru Muraru, consilierul special al premierului Nicolae Ciucă, Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Iași.

Ministrul Marcel Boloș a precizat că în Programul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) bugetul total pentru sănătate este de 2,5 miliarde de euro, iar în Programul Operațional Sănătate este de 3,88 de miliarde de euro. Mai mult, Marcel Boloș a purtat discuții cu reprezentanții Băncii Europene de Investiții și pentru finanțarea proiectelor care nu pot obține fonduri prin Politica de coeziune sau prin PNRR.

Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a punctat din nou importanța înființării Centrului Național de Terapie cu Protoni la Iași.

„Administrația de la Consiliul Județean a fost de-a lungul timpului un partener de nădejde al IRO și va susține în continuare toate demersurile institutului pentru a asigura servicii medicale de calitate și pentru a susține pacienții din toate județele Moldovei în lupta cu bolile oncologice. Centrul de Terapie cu Protoni este un obiectiv medical esențial pentru Moldova, iar obținerea finanțării este o prioritate pentru a consolida statutul de centru de excelență în sănătate pe care Iașul îl merită”, a precizat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

o imagine cu ministrul Marcel Boloș care da mana cu un bolnav

În prezent, în Europa funcționează doar 12 centre de protonoterapie. Tratamentul de radioterapie cu protoni este un tratament țintit și puțin invaziv, special dedicat pacienților oncologici

Unde va fi construit Centrul Național de Terapie cu Protoni

 o imagine cu Centrul de Screening si diagnostic in boli Oncologice

Centrul va avea utilitate națională, iar construcția și dotarea sa se estimează că va costa peste 70 milioane euro

Consiliul Județean a pus la dispoziție terenul pe care urmează să fie amplasat Centrul Național de Terapie cu Protoni. În data de 25 mai 2022, s-a hotărât trecerea din domeniul public în domeniul privat al județului Iași a construcțiilor K, L, M, situate pe strada Sărărie, nr. 177 C, aflate în administrarea Institutului Regional de Oncologie pentru scoaterea lor din funcțiune în vederea demolării. Pe terenul rezultat din demolarea celor trei clădiri se va construi Centrul Național de Terapie cu Protoni. Construcția și dotarea acestui centru se estimează că va costa peste 70 de milioane de euro.

Proiectul va avea utilitate națională, de unde rezultă că vor avea acces la tratamentul de radioterapie cu protoni la Iași toți pacienții celor trei institute oncologice majore, precum Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucuresti, Institutul Regional de Oncologie lași și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, dar și ai altor unități medicale cu secții de oncologie din țară.

Centrul Național de Terapie cu Protoni va fi situat în imediata apropiere a Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice ce își are sediul în strada Sărărie, nr.177 A, Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *