Prima pagină » Local » Centrul mobil de donare din Iași este tras pe dreapta de anul trecut. Unde este acesta rămâne un secret: „Nu vă pot spune unde este autobuzul pentru că riscăm să fie vandalizat” – FOTO

Centrul mobil de donare din Iași este tras pe dreapta de anul trecut. Unde este acesta rămâne un secret: „Nu vă pot spune unde este autobuzul pentru că riscăm să fie vandalizat” – FOTO

03 feb. 2024, 02:00, 1 ,
Cristina Doroftei, în Local

Unitatea mobilă de donare de sânge a Centrului de Transfuzii Sanguine din Iaşi este trasă pe dreapta din luna iulie 2023. Dr. Alina Pleșu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Iași, afirmă faptul că aceasta există și este funcțională, dar nu poate face public locul în care este garată, pentru a evita eventuale vandalizări.

Timp de cinci ani, unitatea mobilă de donare de sânge din Iași a fost garată în parcarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Unitatea Mobilă de donare de sânge

Alina Pleșu, Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Iași, afirmă faptul că aceasta există, este funcțională

Timp de cinci ani, unitatea mobilă a Centrului de Transfuzii Sanguine din Iaşi a fost garată în parcarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență din cauza faptului că nu avea șofer, pentru că postul nu era prevăzut în organigramă, iar Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași nu putea să-și permită alocarea fondurilor necesare pentru combustibil. În prezent, dr. Alina Pleșu declară că astfel de probleme nu mai există și că au tot ce este necesar pentru a merge în mediul rural, pentru a recolta sânge. Cu toate acestea, centrul mobil de donare nu a mai fost scos din municipiul Iași din iulie 2023.

„Unitatea mobilă o avem și este funcțională. Vom vedea dacă se vor mai face campanii cu aceasta, nu vă pot da detalii, pentru că nu știu nici eu. Ultima campanie făcută cu unitatea mobilă a fost vara trecută, de atunci nu s-a mai făcut. Avem tot ce ne trebuie, dar este mai dificil cu autobuzul să ieșim din oraș, odată ce se fac campanii mobile la sediile instituțiilor, este mai ușor să ne deplasăm cu microbuzul. Mai multe detalii nu știu de dinainte să fiu eu la conducere. Nu vă pot spune unde este acesta pentru că riscăm să fie vandalizat”, a declarat dr. Alina Pleșu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Iași.

La Centrul de Transfuzie Sanguină, donarea s-a limitat la maxim 100 de prezențe pe zi. Donatorii trebuie să vină doar prin intermediul unei programări online. Acest lucru a fost posibil prin faptul că valoarea tichetului s-a majorat de la 64 la 280 de lei, ceea ce a determinat o prezență mare a populației la centrele de donare din întreaga țară.

Directorul CTS Iași nu știe când va mai fi utilizată unitatea mobilă

Unitatea Mobilă de donare de sânge

Timp de cinci ani, unitatea mobilă a Centrului de Transfuzii Sanguine din Iaşi a zăcut în parcarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Cu toate acestea, unitatea mobilă reușea să mobilizeze oamenii să vină la donare. Pentru că există persoane care nu pot ajunge la Iași din cauză că se află în mediul rural, iar dacă vin fără programare, riscă să nu poată dona sânge.

Centrul de Recoltare Mobil este destinat deplasării în zone rurale sau cu aflux mare de populație și oferă posibilitatea donării de sânge, fără a fi nevoie ca donatorul să se deplaseze la Centrele Zonale de Recoltare. Cu toate acestea, în prezent, pare că nu mai este nevoie de aceste campanii. Nici directorul CTS nu știe care este motivul pentru care nu se mai fac.
Autobuzul este compartimentat astfel încât să respecte fluxul normal dintr-un centru de recoltare.

„Donatorul este primit într-o zonă de așteptare cu 9 scaune. Este apoi consultat și i se întocmește o fișă de donator în compartimentul de anamneza, trecând pentru donare în compartimentul prevăzut cu două fotolii extensibile și echipamente medicale dedicate. Odată donarea încheiată, donatorul se poate odihni poate să servească un ceai cald, o gustare sau un pahar cu apă rece”, se arată în descrierea făcută Centrului Mobil de Donare de Sânge din Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *