Clădirea în care a funcționat Baia Turcească este acum Centru Internațional de Artă Contemporană. În anul 2023 au fost finalizate lucrările de restaurare și conversie, care au fost demarate în anul 2018. În prezent, ieșenii pot admira patru expoziții, iar suprafața totală destinată expunerii operelor de artă este de 2.000 de metri pătrați.
Patru expoziții pot fi admirate la fosta Baie Turcească
La Centrul Internațional de Artă Contemporană pot fi admirate, în prezent, patru expoziții. Acestea sunt intitulate: „Crystal Clear”, de Irina Dragomir și Mihai Mureșan, „Omul și Umbra”, de Emilia și Emanuel Chiriac, „Între metaforă și simbol”, de Dan Covătaru, și „Symmetry of ses glimp infinite”, de Vlad Țenu. Acestea pot fi vizitate până pe data de 15 februarie 2025.
În luna februarie va avea loc Luna Sculptorilor Români, iar reprezentanții centrului au început pregătirile pentru această expoziție complexă.
„În această expoziție sunt sculpturile cele mai importante din viața lui Dan Covătaru, lucrări în mărime naturală, realizate de el pe vremea lui Ceaușescu. O altă expoziție îi aparține lui Vlad Țenu, care este un artist român care, de specialitate, este arhitect în America și face lucrări naturale, chiar în mărimea clădirilor din America, iar una dintre cele mai interesante lucrări ale artistului este o rochie realizată din 25.000 de cristale Swarovski”, a spus Aurelian Lazăr, administratorul Centrului Internațional de Artă Contemporană.
Această construcție, cunoscută și drept Baia Turcească, a fost edificată la sfârșitul secolului XIX, pe ruinele vechiului Feredeu Turcesc, după planurile arhitectului italian I. Vignali. Clădirea poartă amprenta stilului arhitectural eclectic, cu influențe orientale, surprinse prin decorațiile răsăritene, arcade, ocnițe, placaje ceramice cu desene filigrante și cu vitralii. În anul 2024, centrul a avut un număr de 17.000 de vizitatori.
Centrul Internațional de Artă Contemporană include un amfiteatru exterior
Fosta Baie Turcească are o suprafață de 2.000 de metri pătrați, dedicați expozițiilor. Centrul pune la dispoziția vizitatorilor un amfiteatru exterior cu o capacitate de 125 de locuri. Recent, au fost montate lumini pentru ca acesta să poată fi folosit pentru spectacole chiar și după ce se întunecă. În plus, pe perioada verii, centrul pune la dispoziție 7 tipuri de cursuri pentru elevi.
„Ar fi cam 2.000 metri pătrați de expoziție. Afară, avem un amfiteatru de 125 de locuri, căruia, la sfârșitul anului, i-am făcut iluminatul comun. Urmează să punem un pupitru de comandă pentru regie, astfel încât spectacolele să se desfășoare până la ora 22:00. În perioada 15 iunie – 30 august 2025 avem cursuri de vacanță pentru copii, care se vor desfășura aici, printre care fashion, pictură, sculptură, nutriție – sunt 7 în total. La ele vin cu profesorii, în grupe de câte 30. În fiecare sâmbătă este teatru gratis pentru copii”, a spus Aurelian Lazăr.
Centrul deține și o sală de cinema, cu 32 de locuri, care, de-a lungul timpului, a fost utilizată pentru diferite proiecții.
„Ca dotare, avem o sală de mini-cinema, cu 32 de locuri, cu proiecții de scurtmetraj sau proiecții normale, și dorim să îl punem în funcțiune în fiecare zi. Până acuma a funcționat pe bază de activități, spre exemplu, la Luna Sculptorilor Români, unde s-au adunat autorii și au făcut proiecții. Un alt exemplu a fost referitor la Sfânta Paraschiva, unde au fost proiectate filme vechi, dar și regizori renumiți români care au expus filmele lor de scurtmetraj”, a adăugat acesta.
În prezent, clădirea are două săli goale care sunt destinate Uniunii Artiștilor Plastici și, prin rotație, o dată la două săptămâni, sunt modificați autorii. Există mai multe tipuri de săli, de dans, de repetiții, de spectacole, cabine de machiaj și garderobe, dar nu toate sunt folosite permanent, ci doar ocazional. Ele sunt dotate cu internet, televizoare, dar și șase proiectoare.
„Doar unele spații sunt destinate permanent expozițiilor mari, la nivelul orașului, dar și la nivel național. Avem o sală de dans, în care mai vin copii de la corul bisericii și fac repetiții, în grupuri de 50-60, și părinții, tot așa. Am avut 17.000 de vizitatori anul trecut, iar doar 7.800 de vizitatori au fost doar când a venit Irina Schrotter, unde lumea a stat, la coadă, să intre de la Mitropolie”, a mai spus Aurelian Lazăr.
Centrul Internațional de Artă Contemporană, fosta Baia Turcească, adăpostește în prezent patru expoziții, iar pregătirile pentru Luna Sculptorilor Români au început.