Centrul de Tranzit pentru tineri a fost inaugurat la Iași. Acesta este situat în fosta clădire a Centrului de Plasament „Ion Holban”. Investiția se ridică la 400.000 de euro și pune la dispoziția beneficiarilor 12 garsoniere, dar și programe de consiliere și integrare socio-profesională.
Centrului de Tranzit i se adaugă construcția a două case familiale în comunele Aroneanu și Miroslava, care urmează să fie date în folosință în curând.
Centrul de Tranzit pentru tineri a fost inaugurat la Iași
La Iași, a fost inaugurat Centrul de Tranzit ce este destinat tinerilor care părăsesc sistemul de protecție la împlinirea vârstei de 18 ani, moment în care se lovesc de provocările aduse de găsirea unei locuințe și integrarea socio-profesională. Astfel, pentru o perioadă de la 6 și până la 24 de luni, beneficiarii vor avea parte de cazare în 12 garsoniere mobilate și utilate, o cameră destinată pentru sesiuni de consiliere psihologică, orientare profesională și alte activități esențiale pentru pregătirea unei vieți independente. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași și Consiliul Județean (CJ) Iași.
„Este al treilea centru de tranzit pe care îl inaugurăm în ultimii 10 ani de zile, de când am început să facem asta. Primul a fost deschis în 2016 și a reprezentat un proiect-pilot. Rolul acestor centre este de a ajuta tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului în perioada aceasta care este una dificilă, când nu au pe nimeni, nu știu unde să stea, le este greu să își găsească un loc de muncă și încă au nevoie de sprijin. Aceste este rolul unui astfel de serviciu, să închidă cercul care a fost deschis în momentul în care au intrat în sistem. În județul Iași, am dezvoltat 8 case de tip familial, am sprijinit închiderea a 3 instituții și lucrăm pe închiderea altora. De asemenea, am sprijinit peste 1.000 de copii să rămână în familiile lor și am lucrat cu aproape 300 de copii în scopul reunirii cu familiile din care provin”, a transmis Ștefan Dărăbuș, director național al Fundației Hope and Homes for Children.
Centrul de Tranzit contribuie la procesul de dezinstituționalizare și la integrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție. În acest sens, Florin Ion, directorul DGASPC Iași, a transmis un mesaj beneficiarilor.
„Ideea centrului de tranzit a apărut mai demult, am accesat fonduri de preaderare, dar, din păcate, la un moment dat ne-am blocat, însă am deblocat situația cu sprijinul Hope and Homes for Children și Kaufland România. Copii, veți avea niște condiții foarte bune. Dacă veți lucra împreună cu ai mei colegi, într-un an de zile, maxim, vă veți croi un drum în viață, dar noi vă vom ajuta”, a declarat Florin Ion.
Obiectivele pe termen lung ale Centrului de Tranzit vizează prevenirea recidivei în sistemul de protecție, dezvoltarea abilităților de trai independent și cultivarea respectului pentru bunuri și servicii de calitate.
Integrarea socio-profesională a tinerilor, un element-cheie: „Cum e posibil să am experiență, dacă nu mă angajează nimeni?”
Unul dintre cei 12 tineri care vor beneficia de serviciile oferite de Centrul de Tranzit este Ștefana Martin. Aceasta are 24 de ani și a finalizat cursurile Școlii Postliceale Sanitare de Stat „Grigore Ghica Vodă” din Iași. Astfel, tinerii în grija serviciilor sociale demonstrează că se poate. Ștefana provine din sistemul de asistență maternală și a ales să devină asistentă medicală în urma unei experiențe tragice. Când avea doar 13 ani, cei care au decis să o ocrotească au fost răpuși de cancer.
„Provin din sistemul de asistență maternală. Familia mea este din Bohotin, țin legătura cu părinții mei, merg foarte des acasă, în fiecare weekend. Acolo este liniște, mă îndepărtez de haosul din oraș și mă încarc cu energie. Când apar dificultăți în viața mea, mama mereu mă încurajează și îmi spune că totul va fi bine într-un final. De la 14 ani, trăiesc în această familie. Până atunci, am fost la o altă familie, dar ambii au decedat din cauza cancerului. Pot spune că a fost o trecere liniștită, deoarece am avut parte de consiliere psihologică. Am reușit să accept situația mult mai ușor pentru că m-am acomodat rapid în noua familie, care a făcut trecerea mai plăcută. Eu am studiat asistență medicală în Iași, de mică mi-am dorit. Cred că și problemele pe care le-au avut părinții mei au reprezentat un impuls în acest sens. Într-un fel, am fost revoltată, dar nu e ca și cum puteam să fac ceva pentru ei. După am descoperit că îmi place ceea ce fac și că vreau să ajut oamenii din jurul meu, iar asta m-a determinat să continui”, a povestit Ștefana Martin, unul dintre tinerii beneficiari.
În ciuda faptului că a învățat foarte mult pentru a se menține pe un loc bugetat, odată ce a finalizat cursurile, Ștefana a fost lovită de realitate. Astfel, pentru că nu a reușit să își găsească un loc de muncă, a decis să aplice pentru un loc în Centrul de Tranzit. Totuși, tânăra nu se lasă descurajată de refuzurile primite, ci crede că într-o zi va ajunge să îngrijească oamenii aflați în nevoie, la fel cum și alții au avut grijă de ea.
„Am intrat și m-am menținut la buget pe parcursul anilor de studiu, a fost greu, dar prefer să văd doar lucrurile bune. Avem nevoie de experiențele mai dificile ca să creștem, dar trebuie să le abordăm dintr-o viziune constructivă. Până acum, m-am lovit de aceeași problemă, toată lumea cere experiență. Încerc să înțeleg cum e posibil să am experiență, dacă eu abia am finalizat cursurile și nu mă angajează nimeni. Toată lumea începe de undeva și termină altundeva. Vor minim 2 ani de experiență, dar nu ne dau șansa de a o dobândi. Avem nevoie de timp ca să o acumulăm. Am făcut practică în spitalele din Iași, la «Sfântul Spiridon», la Neurochirurgie, la Boli Infecțioase. Asta ne ajută foarte mult, aplicăm practic ceea ce am învățat la orele de teorie. Totuși, ne izbim de uși închise, dar eu nu sunt genul de om care să se plafoneze, mereu am fost o luptătoare. Până acum, am aplicat pentru două locuri de muncă, dar încă am încredere că voi reuși, toate trebuie să se întâmple la timpul lor. Sunt o fire calmă și optimistă, dacă nu se poate într-un loc, mai aștept, pentru că fiecare om are umbra lui pe pământ”, a spus tânăra în vârstă de 24 de ani.
În ciuda faptului că la început a fost reticentă în ceea ce privește activitatea Centrului de Tranzit inaugurat la Iași, Ștefana Martin crede că este o oportunitate pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție.
„Am ajuns la Centrul de Tranzit printr-o simplă întrebare, însă prima dată am avut dubii, nu știam despre ce este vorba. Gândindu-mă și consultându-mă cu părinții mei ulterior, am decis să încerc și nu regret. Cred că va fi bine aici, deoarece s-au făcut câțiva pași pentru noi, cei tineri. Cei de la centru vor să ne încurajeze și să ne susțină să ne găsim un loc de muncă, lucru de care avem mare nevoie”, a declarat Ștefana Martin.
Centrul de Tranzit pentru tineri a fost inaugurat la Iași. Acesta este destinat celor care părăsesc sistemul de protecție la împlinirea vârstei de 18 ani, contribuind la integrarea socio-profesională a acestora.