Prima pagină » Economic Local » Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași derulează, la nivelul județului, programe de prevenire a consumului de droguri. „În județul Iași, pe primul loc ca și consum de droguri este canabisul” – FOTO

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași derulează, la nivelul județului, programe de prevenire a consumului de droguri. „În județul Iași, pe primul loc ca și consum de droguri este canabisul” – FOTO

08 mai 2023, 02:00,
Ștefana Șovea în Economic Local

Consumul de droguri reprezintă o problemă în creștere care nu afectează doar adulții, ci și copiii și adolescenții. În privința acestui lucru, la nivelul județului, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași derulează programe de prevenire

Există mai multe motive care stau la baza consumului de droguri în rândul adolescenților, iar printre acestea se numără și presiunea socială, deoarece tinerii sunt tentați să recurgă la astfel de practici pentru a se integra în grupurile de prieteni care fac acest lucru.

Canabisul este pe primul loc în județul Iași

 o poză cu sigla agenției naționale antidrog

Pentru a preveni consumul de droguri în rândul copiilor, este important ca părinții, profesorii și comunitatea să fie implicați în educația tinerilor cu privire la efectele negative ale drogurilor

Marius Manea, comisar de poliție, șef al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași, declară faptul că, în județ, pe primul loc la consumul de droguri este canabisul. CPECA Iași derulează programe de prevenire, pentru a stopa acest fenomen.

„Potrivit Raportului Național privind Situația Drogurilor 2022, al Agenției Naționale Antidrog, cele mai consumate droguri din România sunt NSP, noile substanțe psihoactive, canabisul și cocaina. În ceea ce privește consumul oricărui tip de drog ilicit, în populația generală, 10,7 la sută dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții, în timp ce 6 la sută dintre ei au consumat și în ultimul an, iar 3,9 la sută au consumat și în ultima lună.

La nivel național, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieții, conform metodologiei internaționale a studiului ESPAD 2019, este de 9,5 la sută, în timp ce consumul oricărui tip de drog ilicit în ultimul an a fost declarat de 9 la sută dintre elevi. În județul Iași, momentan, pe primul loc ca și consum de droguri este canabisul. Cele mai multe cazuri la CPECA sunt pentru consum de canabis. Majoritatea celor care s-au adresat centrului sunt trimiși de către DIICOT.

În principiu, în ultimii doi ani avem aproximativ același număr de cazuri, cu diferențe foarte mici, nesemnificative numeric, problema principală ar fi existența consumului de heroină”, declară Marius Manea, comisar de poliție, șef al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași derulează programe de prevenire a consumului de droguri

o poză cu sediul Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Iași

CPECA Iași dezvoltă colaborările cu toți actorii sociali implicați în implementarea obiectivelor din cadrul Planului Local de Acțiune în Domeniul Drogurilor, pentru perioada 2022-2026, de la nivelul județului Iași

Este important ca autoritățile să ia măsuri pentru a combate traficul de droguri și pentru a reduce accesul tinerilor la aceste substanțe periculoase. Împreună, comunitatea și autoritățile pot lucra pentru a proteja copiii de efectele distructive ale drogurilor și pentru a asigura un viitor mai sănătos și mai sigur pentru generațiile viitoare.

„La nivelul județului Iași, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași derulează programe de prevenire ce au ca obiectiv informarea, educarea și conștientizarea populației generale, școlare și grupurilor vulnerabile, privind efectele consumului de alcool, tutun, droguri și substanțe noi psihoactive, precum și dezvoltarea unor atitudini și practici în rândul acestor categorii de populație, prin orientarea grupurilor țintă către activități recreaționale dezirabile social, ca alternativă la consumul de droguri.

Prevenirea în școală are o pondere importantă în ansamblul programelor specifice din domeniu. Părinții ai căror copii ajung să consume droguri se pot adresa Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași. CPECA Iași oferă gratuit și confidențial servicii de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată medico-psiho-socială pentru consumul și dependența de droguri, atât pentru consumatorii de droguri, cât și pentru familiile acestora”, adaugă Marius Manea.

Pentru a preveni consumul de droguri în rândul copiilor este important ca părinții, profesorii și comunitatea să fie implicați în educarea tinerilor cu privire la efectele negative ale drogurilor. Aceștia trebuie să fie informați cu privire la riscuri, consecințe și să fie încurajați să ia decizii sănătoase.

„În rândul consumatorilor de canabis, la nivel național, cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 14 ani. Cea mai mică vârstă de debut, declarată la nivel național de către cei care au experimentat consumul de cocaină, crack, a fost 15 ani, iar cea mai mare, 33 ani. Cea mai mică vârstă de debut, la nivel național, pentru NSP, declarată, a fost 12 ani, vârsta medie de debut este de 19,4 ani, iar cea mai frecventă vârstă de debut este 17 ani”, adaugă Marius Manea.

CPECA Iași derulează programe de prevenire a consumului de droguri și continuă implementarea proiectelor naționale și locale atât în școală, cât și în familie și comunitate. De asemenea, CPECA Iași dezvoltă colaborările cu toți actorii sociali implicați în implementarea obiectivelor din cadrul Planului Local de Acțiune în Domeniul Drogurilor, pentru perioada 2022-2026, de la nivelul județului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`