Centrul Antigrindină din Iași a lansat, în luna septembrie 2022, un număr de 62 de rachete antigrindină. Specialiștii spun că e prima dată când au înregistrat astfel de fenomene în septembrie
Centrul Antigrindină din Iași a lansat, în luna septembrie 2022, un număr de 62 de rachete antigrindină. Potrivit directorului instituției, este prima dată când specialiștii intervin în această perioadă.
„Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindina Moldova 1 Iași a activat procedurile de lucru în 4 cazuri, când au fost observate sisteme convective cu pericol de grindină. Pe parcursul ultimei luni, s-a intervenit în două cazuri, în data de 10 și 11 septembrie, fiind utilizat un număr de 62 de rachete antigrindină pentru a prelucra un număr de 9 celule convective ce ar fi putut produce grindina. Lansările au avut loc atât în Grupul de combatere Cotnari, ce are în componență 12 Puncte de Lansare, cât și în grupul de combatere Huși, ce are în componența 4 Puncte de Lansare. Surprinzător, în luna septembrie, a fost nevoie de intervenția rachetelor antigrindină. În septembrie 2022 am avut fenomene specifice lunilor aprilie și mai, fiind vorba de o situație nouă pentru această perioadă. De pe data de 15 octombrie începe programul de stimulare a precipitațiilor din zona Moldovei. Vom începe în Vrancea și, dacă vom avea condiții prielnice, activitățile de stimulare a precipitațiilor se vor derula și în nordul Moldovei”, susține Daniel Florea, director de program al UCCG Moldova 1, respectiv Unitatea de Combatere a Căderilor Antigrindină din Moldova.
Centrul Antigrindină din Iași a lansat sute de rachete în acest sezon
În cadrul unității sunt 16 puncte de lansare din zona Cotnari (Iași) și 4 la Huși (Vaslui). Culturile fermierilor din județul Iași sunt protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare. Suprafața protejată va crește după ce vor fi finalizate lucrările la noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină din județul Iași. În intervalul 15 aprilie – 30 septembrie 2022 au fost lansate din Iași 382 de rachete antigrindină. În cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor, respectiv la nivel național, s-au realizat 117 acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea a 179 de celule convective – formațiuni noroase cu grindină în formare.
Din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din cadrul Sistemului, amplasate în Prahova, Vrancea, Oltenia, Timiș și Mureș, au fost lansate 4.071 de rachete antigrindină (RAG) pentru a proteja circa 2,1 milioane de hectare de culturi agricole, precum și comunitățile locale din zonele de intervenție. Reporterii BZI au prezentat imagini în premieră din interiorul Centrului Antigrindină din Iași.
A crescut suprafața protejată de rachetele antigrindină
În fiecare sezon de combatere a căderilor de grindină s-au lansat din județul Iași sute de rachete antigrindină, iar suprafața protejată la nivelul Unității din Moldova, dar și din restul țării, a crescut constant prin construirea de noi puncte de lansare care deservesc o anumită suprafață cu vii, livezi sau alte culturi. Suprafața protejată la nivel național a crescut de la 116.000 de hectare protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 milioane de hectare, în anul 2021, cu perspectiva de a depăși 2,3 milioane de hectare în acest sezon. Cele 6 Unități operaționale din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) sunt pregătite pentru realizarea intervențiilor active în atmosferă, în scopul reducerii riscurilor de fenomene meteorologice periculoase. Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, faptul că localnicii din comuna Dobrovăț s-au opus lansării rachetelor antigrindină, iar culturile au fost afectate.
Pe de altă parte, Centrul Antigrindină din Iași încheie sezonul pe 15 octombrie 2022.