La această oră, Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Marius Dangă, vicepreşedinte al CJ Iași, alături de prefectul Marian Grigoraș, discută despre o nouă serie de investiţii în unităţile spitaliceşti. Este vorba de 40 milioane lei pentru spitalele subordonate CJ în privinţa luptei contra Covid -19. Se vor achiziţiona din fonduri europene echipamente medicale. Acestea vor ajunge în spitale până la finalul anului 2021.
De asemenea, șefii județului Iași au menționat că mâine, 26 mai 2021, va fi deschis un centru de vaccinare anti-Covid-19 drive thru, în parcarea Palatului Culturii din Iași. Mai mult decât atât, se ia în calcul deschiderea unuia și la Aeroportul Internațional din Iași. Vor participa ca parteneri Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Prefectura Județului Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică Iași si Palas Mall.
„Dorim o creştere a numărului de persoane de vaccinare. Avem 40 de centre de vaccinare în judeţ. În ultima perioadă, adresabilitatea în mediul rural a scăzut. Am decis că unele comune să fie arondate unui centru. Periodic o echipă mobilă va merge în localităţile limitrofe pentru vaccinare. Avem caravana Antibiotice SA, echipele mobile ale Spitalului Militar, dar şi altele. Deschiderea acestui centru drive-thru este un nou exemplu de cooperare bună între mai multe instituții și, având în vedere amplasarea centrală, la Palatul Culturii, sper să se prezinte cât mai mulți ieșeni și să se vaccineze aici.
Efectele benefice ale imunizărilor încep să se observe, incidențele au scăzut și pe fondul acestei campanii pentru vaccinarea populației. Îndemn cu cea mai mare seriozitate pe toți ieșenii care încă nu s-au vaccinat să meargă și să facă acest vaccin”, a spus prefectul Marian Grigoraș.
Centru de vaccinare, deschis la Palatul Culturii din Iași
Mâine, 25 mai 2021, de la ora 15.00 va avea loc deschiderea noului centru de vaccinare anti-Covid-19. Astfel, persoanele care vor să se imunizeze se pot deplasa cu mașina personală sau cu un taxi în parcarea de la Palatul Culturii din Iași. Vor funcționa două fluxuri de vaccinare, iar persoanele care vor dori să se imunizeze vor putea folosi parcarea timp de două ore fără să plătească taxa aferentă.
Vor participa de asemenea pe lângă reprezentanții instituțiilor menționate mai sus, dr. Lucian Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași și prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa Unității de Primiri Urgențe SMURD din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași. Serul ce va fi administrat va fi cel dezvoltat de compania farmaceutică Pfizer.
Ieșenii și nu numai se pot deplasa la centrul drive thru în intervalul orar 10.00 – 22.00.
În ceea ce privește centrul de vaccinare de la Aeroportul Internațional Iași care va fi deschis în zilele se urmează, persoanele se pot imuniza în mașină cu serul produs de Johnson&Johnson.
Reamintim faptul că primul centru de vaccinare drive-thru din Iași a fost un adevărat succes! În mai puțin de două săptămâni, peste 2.500 de ieșeni au ales să se imunizeze direct din mașină!
La Centrul Regional de Depozitare Iași vor ajunge 81.900 doze Pfizer
România a primit ieri, 24 mai 2021, o nouă tranşă de vaccin anti-Covid-19 de la compania farmaceutică Pfizer BioNTech, care constă în nu mai puțin de 698.490 de doze. Așadar, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară, dozele fiind distribuite după cum urmează:
* Centrul Naţional de Stocare Bucureşti: 231.660 doze;
* Centrul Regional de Depozitare Braşov: 60.840 doze;
* Centrul Regional de Depozitare Cluj: 99.450 doze;
* Centrul Regional de Depozitare Constanţa: 60.840 doze;
* Centrul Regional de Depozitare Craiova: 70.200 doze;
* Centrul Regional de Depozitare Iaşi: 81.900 doze;
* Centrul Regional de Depozitare Timişoara: 93.600 doze.
Până în momentul de față, ţara noastră a recepţionat nu mai puțin de 7.214.669 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 5.847.392 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.
„În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. În România, alocarea dozelor de ser se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, săptămânal, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei, mai arată sursa citată”, potrivit CNCAV.