Prima pagină » Local » Centru medico-social în comuna Ciortești de 4 milioane de euro! Finanțarea nu a fost asigurată
Centru medico-social în comuna Ciortești de 4 milioane de euro! Finanțarea nu a fost asigurată

Centru medico-social în comuna Ciortești de 4 milioane de euro! Finanțarea nu a fost asigurată

28 apr. 2022, 02:00, 1 ,
Ciprian Boaru în Local

Aproape 4 milioane de euro este valoarea unei investiții din comuna Ciortești, județul Iași. Ar urma să fie construit un centru medico-social pentru bătrânii care necesită îngrijiri. Capacitatea va fi de 55 de locuri. Contractul va fi semnat doar după asigurarea finanțării

Comuna Ciortești, județul Iași, ar urma să beneficieze de un centru medico-social, dar depinde direct de finanțările guvernamentale. Recent, Primăria Ciortești a lansat licitația pentru reabilitarea actualului centru și extinderea acestuia în apropierea Drumului Național 24. Licitația pentru realizarea lucrărilor este anunțată pentru data de 20.05.2022. Valoarea estimată a contractului este de 23.245.955 lei, fără TVA, aproape 4 milioane de euro. Procedura de atribuire a contractului de achiziție publică este inițiată sub incidența unei clauze suspensive. Asta înseamnă că licitația va fi finalizată cu semnarea contractului doar după ce va fi asigurată finanțarea. Primarul comunei a explicat că lansat licitația ca să câștige timp.

”Noi acum sperăm să primim finanțare. Sunt depuse cereri la Compania Națională de Investiții, Planul Național de Redresare și Reziliență. Au trecut foarte multe luni, ne amăgesc că se lansează miliarde de euro. Ar mai fi o variantă și pe finanțări norvegiene. La astfel de proiecte, la prima foaie până la recepție nu trec mai puțin de 3 ani. Acest centru se adresează persoanelor vârstnice, va avea o capacitate de 55 de paturi pentru zona de paleație. Sunt multe familii plecate în străinătate, iar bătrânii nu mai sunt îngrijiți. Venim astfel în întâmpinarea lor. Sperăm să primim finanțarea”, a declarat primarul Alina Apostol.

Totodată, în comuna Holboca a fost a anunțată o investiție de 4 milioane de euro într-un complex sportiv.

Centru medico-social în comuna Ciortești de 4 milioane de euro, după reabilitarea unei ruine

Autoritatea contractantă a comandata o expertiză tehnică care a propus că cea mai bună soluție este reabilitarea actualei clădiri, aflată în stare avansată de degradare.

”Pereții prezintă fisuri și crăpături pe suprafața lor, mai ales pe fațadele longitudinale și infiltrații de apă la partea superioară și inferioară. La partea superioară cărămizile sunt zdrobite de căpriorii prefabricați din beton armat. Tencuielile exterioare sunt foarte degradate și se desprind de pe ziduri. Nu există centuri, grinzi, stâlpi și buiandrugi din beton armat. Planșeul peste parter ce este realizat din elemente prefabricate din beton reazemă direct pe ziduri, plăcile nu sunt decalate și rosturile dintre ele în unele zone depășesc 5 centimetri”, se arată în expertiza tehnică comandată de Primăria Ciortești.

În comuna Comarna alocarea bugetară a fost de aproape 2 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor.

Drumurile din comuna Țibănești vor fi reabilitate

În altă ordine de idei, recent, Compania Națională de Investiții a lansat licitația pentru reabilitarea drumurilor sătești din comuna Țibănești. Sunt vizate satele Glodenii Gândului și Jigoreni. Valoarea estimată a contractului este de 3.043.118 lei, fără TVA, aproape 600.000 euro. La procedură au fost depuse două oferte din partea asocierilor de firme Danlin XXL SRL – Geo Mike SRL și Daroconstruct SRL – Meme Project SRL. Conform proiectului, vor fi asfaltate 7 străzi cu o lungime de 2.432 metri.

”Starea precară a drumurilor influenţează negativ viaţa şi activitatea locuitorilor localităților Glodenii Gandului si Jigoreni. Drumurile se prezintă la nivel de pământ. Prin realizarea proiectului propus se asigură accesul foarte uşor către punctele de interes comun din localitate (dispensar, primărie, poliție, şcoala)”, se arată în descrierea situației actuale.

Centrul medico-social în comuna Ciortești de 4 milioane de euro va fi construit după modelul de succes din comuna Răducăneni.

Comentarii
  • Medic sef la acest spital va fi Dragos “Mache” Mandache inspectorul de la RAR arestat pentru mita!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`