Majoritatea ieșenilor refuză să se mai vaccineze când află că serul administrat este cel de la AstraZeneca. De frica reacțiilor adverse care le-ar pune viața în pericol, populația renunță la imunizare. În momentul de față, ieșenii așteaptă să vadă ce se va întâmpla cu cei vaccinați cu serul AstraZeneca
În județul Iași erau ieri, 13 aprilie 2021, peste 3.000 de locuri libere în centrele de vaccinare anti-COVID-19. Aproximativ 1.000 de locuri se regăseau la trei puncte de vaccinare cu AstraZeneca din comunele: Voinești, Vlădeni și Țibănesți. La Voinești, Centrul de Zi pentru Copii „Ioanid Romanescu” a devenit centru de vaccinare, iar până luni, pe 12 aprilie 2021, nu s-au efectuat vaccinări anti-COVID-19, chiar dacă s-au făcut programări pe lista de așteptare. Localnicii s-au așteptat ca la centru să fie aduse doze de vaccin Moderna sau Pfizer, dar după ce au văzut efectele adverse posibile după administrarea cu serul AstraZeneca, au renunțat.
„I-am grupat după-amiază (n.r.- 13 aprilie 2021) și o să încercăm să îi vaccinăm grupat. O să îi contactăm pe cei care sunt pe listele de așteptare și să îi informăm că vaccinăm cu AstraZeneca și dacă vor fi mai mulți o să fie activitate atât după-amiază, cât și dimineață. Mulți se tem și, când aud că e AstraZeneca, se retrag și se programează la centrele unde se administrează Pfizer. Cel mai des suntem întrebați ce vaccin avem.
Pentru astăzi am avut doi pacienți care și-au anulat programarea și au plecat în altă parte, unde se administrează Pfizer, și ceilalți care s-au programat mai demult pentru vaccinare aici la centru, crezând că va fi Moderna, au aflat acum că este de fapt AstraZeneca și s-au retras, au plecat. S-a trimis de la DSP că centrelele pot primi pacienții fără ca aceștia să se programeze pe platformă”, a spus dr. Maria Dedu, coordonatoarea centrului de vaccinare anti-COVID-19 din comuna Voinești, județul Iași.
Centrul de vaccinare stă mai mult închis. Unii localnici au renunțat când au aflat că vor fi imunizați cu serul AstraZeneca
Pe platformă erau ieri, 13 aprilie 2021, la ora 16:00, 477 de locuri libere în centrul de vaccinare din localitatea Voinești. Fiind deschis doar cu o zi înainte, cei care s-au programat anterior pe listele de așteptare s-au retras când au aflat că se administrează serul AstraZeneca. În ziua deschiderii s-au vaccinat patru persoane, iar două au anulat programarea. A doua zi erau programați după-amiază 12 pacienți, dintre care 8 sunt din municipiul Iași. Cei care sunt mai puțini sceptici cu privire la vaccinarea cu acest ser rămân persoanele cu vârstă de până la 45 de ani.
„Vrem să facem vaccinul împotriva coronavirus. Am întrebat-o pe doamna doctor și a spus că ne anunță dacă se deschide. Acum că avem și noi, vom merge să ne vaccinăm. Ne temem mai tare de virus, vrem să scăpăm odată de pandemie. Sunt care au mers la Iași și s-au vaccinat. Au alte boli și au vrut să fie protejați. Nu ne temem de vaccin, mai tare ne este frică de virus”, a spus o localnică din Voinești.
Localnică: „Nu vreau să mă vaccinez. Sunt mai multe complicații de care sufăr și mi-e teamă”
Alți localnici nici nu se gândesc să accepte să se vaccineze. Ba mai mult, nici nu sunt încă foarte convinși de faptul că există acest coronavirus. Mai sunt însă cei care nu doresc să se vaccineze cu AstraZeneca, dar ar dori să se imunizeze cu un alt ser, precum Pfizer sau Moderna.
„Nu vreau să mă vaccinez. Sincer să vă spun, sunt mai multe complicații de care sufăr și mi-e teamă. Acum vin de la medicul de familie, dar nu l-am întrebat de vaccin, pentru că nu mă interesează. Dacă o să îmi zică mie că trebuie să îl fac, o să mă vaccinez”, a mai povestit o localnică din comuna Voinești.
„Am probleme și îmi e teamă de vaccinul ăsta. Îmi fac vaccinul împotriva gripei în fiecare an, dar când văd ce spun despre vaccinurile astea, mai tare mă sperie. Așa e omul, aude ba una, ba alta. M-a anunțat doamna doctor de vaccin, dar nu am dorit încă să mă vaccinez. Nu pot spune că aș alege alt vaccin, aștept să îmi iau tratamentul și după să văd ce o să fac”, a mai precizat o femeie din localitatea Voinești.
Medicii din centrele de vaccinare cu AstraZeneca nu mai au activitate și speră că un al ser va putea fi utilizat în curând
La centrul de vaccinare din comuna Vlădeni, județul Iași, erau pe 13 aprilie 2021, 458 de locuri libere. Din frica de a nu avea reacții adverse, oamenii s-au retras de pe liste, iar centrul a rămas fără activitate în ultimele zile. Și acolo, localnicii speră că un alt vaccin va fi pus la dispoziție.
„Zilele acestea văd că nu au mai fost pacienți programați. Din ce știu, ieri și astăzi nu au mai fost pacienți. Fiind AstraZeneca, s-au retras și nu s-au mai programat. Nu mai au activitate aceste centre și e păcat. Reacții adverse nu au fost, medicii vin când au programări. Nu era deschis dimineață centrul, când am trecut”, a declarat Cătălin Brînzanu, primarul comunei Vlădeni, județul Iași.
A început și rapelul cu AstraZeneca în centrele de vaccinare din județul Iași. Niciun pacient imunizat nu s-a infectat cu coronavirus
În comuna Țibănești, județul Iași, de când s-a deschis un flux de vaccinare anti-COVID-19 cu AstraZeneca, au fost situații diferite de la o perioadă la alta în funcție de discuțiile și măsurile publice luate la nivel național. Numărul de locuri disponibile pe zi a crescut de la o capacitate de 60 la 90, astfel încât ieri, 13 aprilie, erau 455 de locuri libere. Totodată au început și administrările celei de-a doua doze.
„A crescut capacitatea zilnică de vaccinare. Nu avem 90 de locuri ocupate, astăzi am avut 20 de programări. Nu sunt oameni care se retrag, în schimb nu mai sunt programări noi. Începând cu această săptămână, de când se efectuează și rapelul, îi întâlnim pe cei care au primit prima doză și putem avea un feedback din partea lor. Doar două persoane dintre cele vaccinate cu prima doză de AstraZeneca au spus că au simțit o stare de moleșeală după administrare, în rest nu au fost probleme, efecte adverse importante. Niciunul dintre cei vaccinați cu prima doză nu s-a infectat cu coronavirus”, a spus dr. Ana-Maria Zlăvog, coordonatorul centrului de vaccinare din comuna Țibănești, județul Iași.
Unele persoane au fost diagnosticate cu tromboză după ce s-au vaccinat cu AstraZeneca
În urma apariției unor cazuri neașteptate de evenimente tromboembolice, în mai multe țări s-a decis să se suspende temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca în așteptarea unui aviz din partea Agenției Europene pentru Medicamente. Tipul de tromboză care îngrijorează în mod deosebit autoritățile sanitare din mai multe țări, în special în Germania și Franța, în contextul vaccinării cu AstraZeneca, este tromboza venoasă cerebrală. Numită și flebită sau tromboflebită, tromboza venoasă este cauzată de formarea unui cheag de sânge într-o venă, blocând parțial sau complet trecerea sângelui. Tromboza venoasă afecteaza în principal picioarele. Când implică o venă profundă (cu diametru mare), această boală este gravă, iar embolia pulmonară poate duce la moarte.
Unii oameni sunt mai expuși riscului, în special cei cu mobilitatea redusă foarte mult (paralizie, gips, oameni în pat pentru câteva zile etc.). Acesta este și cazul anumitor categorii de persoane: cu vârsta peste 75 de ani, care au avut deja probleme cu tromboza sau varicele, care suferă de obezitate, cancer, insuficiență cardiacă sau respiratorie severă, boli inflamatorii cronice (lupus, poliartrita) sau fumători. Există două situații predispozante principale, care sunt insuficiența venoasă și hipercoagulabilitatea sângelui, care favorizează formarea unui cheag prin dezechilibrul sistemului sanguin. Se poate datora unei predispoziții genetice sau poate apărea în anumite contexte.