Prima pagină » National » Centralele termice, interzise în apartamentele noi. Iată orașul din România care s-a conformat legii UE
Centralele termice, interzise în apartamentele noi. Iată orașul din România care s-a conformat legii UE

Centralele termice, interzise în apartamentele noi. Iată orașul din România care s-a conformat legii UE

21 aug. 2024, 11:00, 2 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Centralele termice vor fi interzise în apartamentele noi. Deși această directivă europeană precizează clar că toate centralele de apartament care folosesc combustibili fosili vor trebui eliminate până în 2040, regulamentul a fost adoptat deja în unele zone ale țării. Iată orașul din România care s-a conformat legii UE.

Centralele termice, interzise în apartamentele noi

Uniunea Europeană a anunțat că are un plan de a diminua pentru început apoi de a interzice în viitor centralele pe gaz, care nu respectă caracteristicile de performanță energetică. Cetățenii din România nu trebuie încă să-și facă griji. Textul directivei europene precizează că toate centralele de apartament care folosesc combustibili fosili vor trebui eliminate până în 2040.

Cu toate acestea, oraşul Cluj-Napoca a anunțat deja că se conformează directivelor Uniunii Europene și a interzis centralele termice pentru apartamentele noi. Intenția autorităților locale este ca noile blocuri să fie conectate la sistemul public de termoficare sau la o centrală comună.

În foarte multe țări din UE aceste centrale termice au fost interzise și se pare că și în România va fi implementată această directivă europeană. Unii dezvoltatori din România au început să construiască în funcție de consumul energetic. În ultimii ani, tot mai mulți români și-au manifestat interesul pentru clădirile care folosesc sisteme fotovoltaice sau pompe de căldură. Toate clădirile existente ar trebui să ajungă la acest nivel până în 2050, printr-un val de renovări. Clădirile publice ar trebui să-şi pună panouri solare, acolo unde se poate. Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii vor trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.

Când se va aplica legea în toată țara

În România acest proiect ar urma să fie implementat până în anul 2050, iar acest lucru îi va afecta pe cei 2,6 milioane de români care folosesc deja aceste centrale termice de apartament.

„Există și în România o astfel de inițiativă la Cluj-Napoca, în care practic s-a discutat ca să fie o astfel de interdicție impusă pentru tot ceea ce înseamnă apartamente noi care se construiesc şi ele să aibă doar centrală de scară sau de bloc, să nu mai existe această situație.

În acelaşi timp, noi ar trebui să fim realiști și ceea ce construim să fie în concordanță cu situația care există la noi. Și v-aș da niște date statistice. În momentul de față, în România încălzirea imobilelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile, adică în mare parte avem biomasă, avem gaz și avem termoficare pentru încălzirea imobilă. De asemenea, trebuie să avem în vedere că din energia primară, în momentul de față, doar 11% este energie regenerabilă, în rest este o energie fie fosilă, fie energie nucleară.

Toate aceste elemente particularizează situația României și cred că angajamentele care trebuie făcute și negocierile care trebuie duse în ceea ce privește aceste noi impuneri viitoare trebuie să fie unele foarte raționale pentru a nu ajunge în niște situații dramatice. Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact.”, a explicat Dumitru Chisăliță, preşedinte la Asociația Energia Inteligentă.

Comentarii
  • Cluj-Napoca este orasul satanizat al Piticului Porno Satanist Boc Umil, neam de sugator de p…a jidaneasca, la fel ca si Penalul Mihai Chirica viitor locatar al puscariei din Copou.

  • Cum dracu’ se conformeaza un oras din Romania la o directiva europeana in lipsa legislatiei nationale ?
    Te doare mintea cand auzi astfel de creaturi care se grabesc primii sa pupe in fund orice !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`