Prima pagină » Actualitate » Centralele de apartament, interzise în România! Ce sisteme de încălzire permite legea
Centralele de apartament, interzise în România! Ce sisteme de încălzire permite legea

Centralele de apartament, interzise în România! Ce sisteme de încălzire permite legea

27 iun. 2024, 08:48,
BZI.ro, în Actualitate

Deputații au adoptat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, care va merge la promulgare. Aceasta va avea un impact semnificativ asupra sistemelor de încălzire din apartamente, impunând înlocuirea centralelor pe gaz care nu corespund noilor indici de performanță energetică. Astfel, multe centrale de apartament vor fi interzise în România.

Centralele de apartament, interzise în România!

Parlamentul României a interzis centralele de apartament. Conform legii adoptate de Parlament, noile sisteme de încălzire permise includ sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse regenerabile, sisteme de cogenerare / trigenerare, racordarea la rețelele urbane de încălzire sau răcire, pompe de căldură, panouri termice și/sau electrice solare, centrale eoliene, și sisteme combinate, schimbătoare de căldură sol-aer, recuperatoare de căldură și orice combinație a acestor opțiuni.

Legea clarifică și introduce termeni și expresii noi, precum raportul de conformare nZEB (pentru clădirile cu consum de energie aproape egal cu zero), și actualizează informațiile necesare în certificatul de performanță energetică, incluzând clasele de performanță bazate pe consumul specific de energie primară și emisiile de CO².

Obiectivele legii sunt creșterea performanței energetice a clădirilor prin proiectarea și reabilitarea lor, informarea corectă a proprietarilor/administratorilor clădirilor prin certificatul de performanță energetică, economisirea energiei și decarbonarea clădirilor și îmbunătățirea cadrului urban construit și protecția mediului.

Pentru clădirile noi și cele renovate, legea prevede realizarea unui studiu de fezabilitate tehnic, economic și de mediu pentru utilizarea unor sisteme alternative de înaltă eficiență energetică. Acest studiu va determina mixul de tehnologii adecvate pentru reducerea consumului de energie primară neregenerabilă și a nivelului de poluare.

În vederea conformării cu noile cerințe, auditul energetic al clădirilor va evalua profilul consumului energetic și va identifica soluțiile pentru creșterea performanței energetice, finalizându-se cu un raport de audit.

Legea impune inspecții periodice la intervale de doi ani pentru sistemele de încălzire și de climatizare ale clădirilor, pentru a asigura eficiența și funcționarea corectă a acestora.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 11 martie, iar Camera Deputaților a votat decisiv pentru adoptarea lui, urmând acum să fie promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis.

Fără centrale de apartament din 2040

România, precum și restul statelor membre ale Uniunii Europene, trebuie să adopte măsuri pentru eliminarea combustibililor fosili din instalațiile de încălzire și răcire până în 2040.

Asta înseamnă că trebuie găsite soluții pentru încălzirea apartamentelor care folosesc acum centrale, spre exemplu. Directiva a fost adoptată de Parlamentul European.

Prin adoptarea acestor măsuri se dorește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2050, un obiectiv al Uniunii Europene pe termen foarte lung.

Toate clădirile noi care se construiesc începând cu anul 2030 ar trebui să aibă emisii 0 și numai în patru ani clădirile noi care sunt ocupate de autorități publice trebuie să aibă emisii 0, se arată în directiva adoptată de Parlamentul European.

În clădirile rezidențiale țările Uniunii Europene trebuie să aplice măsuri de reduceri a energiei utilizate cu cel puțin 16% până în 2030.

Altfel, multe centrale de apartament vor fi interzise în România, potrivit deciziei luate de deputați.

Comentarii
  • Mestecati acelasi kkt de 30 de ani,centralele pe gaz sant si vor fi for ever! bineinteles atat cat va fi gaz metan pe acest pamant!

  • Pana in 2040 veti fi SPANZURATI CRIMINALILOR TRADATORI PENALI si JEFUITORI, cu tot cu CRIMINALUL RETARDAT Clonat ZoiANUS Criminalus Retardatus Vanzator de copii, iar organizatia satanista UE nu va mai exista de mult !!!

    Pana in 2040 vor fi puse in functiune turnurile Tesla care exista in multe tari, dar acum nu se vrea acest lucru pentru ca ofera energie electrica la un pret derizoriu.
    Atunci nu va mai fi nimeni ineresat de gaz, petrol, centrale pe gaz, motoare Diesel si alte asemenea aparate depasite moral si tehnic.

    Doar spurcaciunile Rockefeller Anunnaky si Rothschil Anunnaky mai trag cu dintii de aceste gunoaie ca sa scoata bani din buzunarele IDIOTILOR, care vor disparea odata cu efectul real al vaxarii, care a inceput deja.

  • Doar niște oameni fără pregătire pot afirma că încălzirea apartamentelor cu centrale proprii poluează mai mult decât sistemul centralizat.
    Tot u frecați cu amprenta de carbon. Statele Unite îi doare la bască de așa zisa încălzire globală și amrenta de carbon ! Știți de ce ? Pt ca încălzirea globală e o prostie, un mit un fel de bau-bau ca să poată profita unii deștepți.
    Să vă mai spun ceva: fără bioxid de carbon am fi morți, fără bioxid de carbon ar dispărea viața de pe pământ !

  • Ghinion !, ați votat ce ați votat iar acum ne doare în pwlă de voi pulimea !, o să vă dam mumu , o sa vă violăm , o să vâ taxam și o să vă jefuim cum vrem noi fraerilor

  • PNL-PSD vor avea o mare surpriză la alegerile parlamentare

  • Da tot razbelu si exercitiile militare… sunt cu emisii zero ! Iudelor ! Naparci perverse !

  • Lumea vorbeste de emisiile de carbon. Pe unii chiar ii obsedeaza. Dar de ce nimeni nu vorbeste de plantarea de paduri? Padurea absoarbe bioxidul de carbon si elibereaza oxigen. De ce vorbeste numai de gadgeturi tehnice care nu fac mare lucru? Pentru ca aia care dirijeaza lucrurile vand acele gadgeturi. Din plantatul copacilor nu le iese nimic, dar din gadgeturi da.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *