Prima pagină » Radio » Actualitate » Centrala nucleară de la Zaporojie a fost capturată de ruși. Președintele Zelenski, avertisment pentru Europa

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost capturată de ruși. Președintele Zelenski, avertisment pentru Europa

04 mart. 2022, 09:39,
în Radio

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de ruși, potrivit raportărilor făcute de oficiali ucraineni. Anterior, pe parcursul nopții, o clădire din complexul energetic fusese cuprinsă de flăcări în timpul luptelor. Cu toate acestea, specialiştii spun că, deocamdată, nivelul de radiaţii în zonă este în limite normale.

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a noua zi, iar situația se înrăutățește de la o oră la alta. Orașul Mariupol este înconjurat și supus bombardamentelor necontenite ale artileriei ruse. Acest oraș este strategic deoarece ar permite forțelor ruse să lege Crimeea de republicile separatiste din estul Ucrainei.

De asemenea, în Herson, primul mare oraș ucrainean capturat de ruși, ocupanții au instituit restricții draconice de circulație, iar locuitorii nu au mâncare și medicamente. Totodată, oficiali de la Pentagon au anunțat că forțele ucrainene atacă masiv coloana militară rusă care se îndreaptă către capitala Ucrainei.

Centrala nucleară de la Zaporojie, capturată de ruși

Cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost ținta invadatorilor ruși, în noaptea de joi spre vineri. În urma atacurilor repetate, la o clădire din marele complex energetic de la Zaporojie a izbucnit un incendiu. Acest lucru a stârnit îngrijorare deoarece pericolul unei explozii era imens. În cele din urmă, pompierii au reușit să stingă focul în jurul orei 5 dimineața.

„Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai grav decât la Cernobîl”, a transmis ministrul ucrainean de Externe.

Cu toate acestea, în noaptea de joi spre vineri, ținta principală a forțelor ruse a fost centrala nucleară Energodar de la Zaporojie, care este cea mai mare din Europa. Andriy Tuz, purtător de cuvânt al centralei nucleare, a precizat că tehnica militară a Federației Ruse trage asupra centralei nucleare. El a mai spus că există o amenințare reală în legătură cu un pericol nuclear.

Din păcate, oficialii ucraineni au raportat vineri dimineață că centrala din Energodar este capturată de ruși. Mai mult, până la acest moment, informațiile privind morții și răniții sunt neclare.

Zelenski, apel către Europa

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la liderii europeni să prevină „sfârșitul Europei” din cauza amenințării unei explozii la centrala nucleară Energodar, din regiunea Zaporojie.

„Tancurile rusești care au tras în unități nucleare sunt tancuri dotate cu camere de termoviziune, adică știu unde să tragă. S-au pregătit pentru asta. Fac apel la toată lumea care cunoaște cuvântul Cernobîl. Rusia vrea să repete acest lucru și îl repetă deja, dar de 6 ori mai mult. Europa trebuie să se trezească”, a reacționat președintele Ucrainei, potrivit pravda.com.ua.

Președintele ucrainean a mai precizat că niciun stat nu a tras vreodată asupra unităților nucleare. Astfel, el acuză că este pentru prima dată în istoria omenirii când agresorii ruși recurg la teroarea nucleară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *