Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Centenari: un nou studiu dezvăluie mai multe despre secretele longevitatii
Centenari: un nou studiu dezvăluie mai multe despre secretele longevitatii

Centenari: un nou studiu dezvăluie mai multe despre secretele longevitatii

06 mai 2021, 17:49,
în Sanatate

Cercetătorii au arătat activitatea importantă a două gene la centenarii italieni și explică modul în care le permit să scape de multe boli.

Fumatul, băutul moderat, adoptarea unei diete mediteraneene sau practicarea unei activități sportive regulate sunt principalii factori ai vieții sănătoase care ne permit să trăim mai mult, ni s-a spus de multe ori asta! Dar asta nu este tot. Cheia longevității se găsește și în genele noastre. Studiile anterioare au identificat deja gene cheie care cresc speranța de viață.

Cercetătorii de la Universitatea din Bologna (Italia) au efectuat pentru prima dată secvențierea genomului întreg a 81 de italieni cu vârsta de peste 105 ani. Au comparat-o cu cea a 36 de persoane sănătoase, în medie 68 de ani. Scopul lor: să găsească diferențe între gene. Au descoperit, la pacienții cu vârsta peste 105 ani, modificări frecvente la două gene (numite COA1 și STK17A). Aceste variante, deja observate de studii anterioare, confirmă rolul major al activității acestor două gene în longevitate. Într-adevăr, se știe că asigură o bună comunicare în interiorul celulei, repară ADN-ul deteriorat sau chiar provoacă moartea celulei în caz de deteriorare semnificativă. Cu toate acestea, știm că aceste procese celulare sunt implicate în boli precum cancerul.

Datorită acestei capacități de auto-vindecare, persoanele cu activitate ridicată a acestor gene ar fi, prin urmare, protejate de multe afecțiuni, ceea ce ar explica longevitatea lor excepțională. Faptul că „unii oameni ajung în ultimele decenii de viață este, în parte, legat de variabilitatea genetică care oferă centenarilor capacitatea specială de a gestiona efectiv daunele celulare în timpul vieții lor”, conchide prof. Garagnani, autorul principal al studiului.

Rămâne de văzut ce rol joacă componenta genetică în speranța de viață și dacă ceilalți factori ai vieții sănătoase sunt la fel de importanți. Toate misterele centenarilor nu au fost încă rezolvate. Și asta e bine, nu-i așa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *