Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Centella asiatica, planta care iti tine venele sanatoase. Proprietati terapeutice, contraindicatii si efecte adverse
Centella asiatica, planta care iti tine venele sanatoase. Proprietati terapeutice, contraindicatii si efecte adverse

Centella asiatica, planta care iti tine venele sanatoase. Proprietati terapeutice, contraindicatii si efecte adverse

09 feb. 2015, 21:20,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:54684;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Centella asiatica, o planta perena cunoscuta si sub numele de Gotu kola, se distinge prin frunzele sale verzi sub forma de evantai care sunt recoltate si utilizate in scopuri medicinale. Cultivata in China, Japonia, India si Indonezia, planta este foarte cunoscuta si apreciata in aceste zone. Medicii din Statele Unite si Europa au inceput, relativ recent, sa ii acorde atentie. Iata cateva proprietati terapeutice ale centellei asiatica:

1. Reduce inflamatiile venoase si imbunatateste circulatia
Centella asiatica poate contribui la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea circulatiei la persoanele cu afectiuni venoase precum venele varicoase si insuficienta venoasa, o afectiune in cadrul careia este afectata scurgerea normala a sangelui prin vene. 

Un studiu publicat in 2001, intr-un numar al revistei Angiologie, a analizat pacientii cu hipertensiune venoasa care au luat fie placebo, fie Centella asiatica timp de patru saptamani. La sfarsitul studiului, grupul de pacienti care a luat Centella asiatica, a prezentat o reducere semnificativa a edemelor de la nivelul gleznelor, diminuand totodata durerea, crampele si oboseala la nivelul extremitatilor membrelor inferioare comparativ cu grupul care a luat placebo. 

Cercetatorii au remarcat faptul ca o doza de 180 mg pe zi a fost mai eficace in reducerea simptomelor asociate cu hipertensiunea venoasa comparativ cu dozele mai mici.

Centella asiatica este planta care te ajuta si daca ai hemoroizi. Datorita efectelor vasoconstrictor si antiinflamator, aceasta planta creste rezistenta capilarelor.

2. Vindecarea plagilor
Utilizata traditional pentru tratarea ranilor superficiale, Centella asiatica poseda substante chimice cunoscute sub numele de triterpenoide care par a accelera procesul de vindecare a ranilor, stimuland antioxidantii la locul leziunii si crescand necesarul de sange in zona lezionata. Un studiu publicat in 2006, in Jurnalul International al Ranilor extremitatilor inferioare, a analizat efectele plantei Centella asiatica pe rani provocate la sobolani.

Studiul a constatat ca ranile tratate cu extract din frunze de Centella asiatica au prezentat o vindecare mult mai rapida comparativ cu cele care nu au fost supuse tratamentului cu acest extract. Cu toate ca nu au fost realizate studii pe subiecti umani, aceasta dovada pare sa confirme utilizarea acestei plante medicinale ca agent de vindecare a ranilor. Este de asemenea, utila in tratamentul impotriva celulitei. 

3. Anxietate
Triterpenoidele continute de Centella asiatica pot, de asemenea, diminua starile de anxietate si pot determina stimularea functiei mentale la unele persoane. Potrivit unui studiu publicat in anul 2000 in Revista de Psihofarmacologie clinica, pacientii care au primit Centella asiatica au fost mai putin speriati la producerea unui nou tip de zgomot, dupa un interval cuprins intre 30 si 60 de minute de la administrarea unei singure doze comparativ cu pacientii care nu au beneficiat de preparate din plante medicinale. Desi aceste constatari sugereaza faptul ca, in cazul oamenilor, Centella asiatica ar putea avea o activitate anti-anxietate, cercetatorii mentioneaza ca eficacitatea terapeutica pentru tratarea simptomelor de anxietate ramane neclara.

Alte beneficii
Vracii au folosit Centella asiatica vreme indelungata pentru a trata o varietate de boli inclusiv lepra, eczemele, psoriazisul, infectiile respiratorii, ulcerele, racelile, hepatita, epilepsia, oboseala, febra, astmul, dar si sifilisul. In medicina chineza, Centella asiatica este cunoscuta, de asemenea, sub numele de „fantana tineretii” deoarece, se presupune, ca mareste longevitatea. Desi nu s-a realizat deocamdata niciun studiu stiintific care sa dovedeasca eficacitatea gotu kola in tratarea acestor afectiuni, sunt specialisti care recomanda aceasta planta pentru tratarea insomniei, sclerodermiei, cancerului, tulburarilor circulatorii, hipertensiunii arteriale, pierderilor de memorie, cicatricilor si celulitei.

Contraindicatii si efecte secundare
Desi Centella asiatica este sigura in utilizare, atunci cand este administrata conform dozelor prescrise, Centrul Medical Universitar Maryland atrage atentia asupra administrarii plantei pentru o perioada mai mare de sase saptamani fara consultul unui medic. 

Consultati-va intotdeauna medicul inainte de a va autotrata, mai ales daca sunteti sub tratament cu medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala. Ar putea sa apara unele reactii adverse in urma interactiunii cu medicamente, mai ales daca ambele elemente sunt folosite pentru perioade lungi de timp, fara o pauza. De obicei, trebuie sa fie atenti sa nu utilizati planta in combinatie cu benzodiazepine si antidepresive.

Printre efectele secundare ale Gotu kola mentionam reactiile alergice care pot aparea fie ca urmare a administrarii orale, fie in cazul administrarii externe – de exemplu, extractul de centella aplicat direct pe pielea sangeranda. In cazul in care se iau doze mari, poate da dureri de cap. De asemenea, Gotu kola poate avea efect hiperglicemic.

Este contraindicata in sarcina – poate provoca contractii uterine sau in perioada alaptarii. De asemenea, persoanele care sufera de boli hepatice sau care se cunosc cu antecedente de leziuni canceroase cutanate, nu trebuie sa ia Centella asiatica. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`