Celulele epiteliale plate intră în urină din tractul urinar inferior. Acestea se găsesc în urina indivizilor bolnavi, iar prezența lor are de obicei o valoare diagnostică semnificativă. Celulele intră în urină din pelvisul rinichilor, uretere, vezică urinară, canale de prostată și tractul urinar superior.
Prezența celulelor epiteliale renale în urină este un semn caracteristic de afectare a parenchimului renal. În urina persoanelor sănătoase, celulele epiteliale renale nu se găsesc. O creștere a numărului de celule plate pot semnala o intoxicaţie, febră, icter de diverse etiologii, nefrolitiază, polipoza și cancerul vezicii urinare.
Celule epiteliale plate. Acestea pot fi depistate și la o persoană perfect sănătoasă
Examinarea microscopică a urinei poate evidenția celule epiteliale plate, de tranziție și renale, precum și, ocazional, celule canceroase și atipice. Cele din urmă pot indica dezvoltarea unei tumori a vezicii urinare. În plus, celulele momeli afectate de viruși sunt izolate într-un grup separat. Pentru epiteliul plat, norma este de 0-3 celule pe câmp vizual.
Apariția accidentală a celulelor epiteliale în urină este foarte frecventă. Uneori acestea nu sunt asociate cu procese patologice, boli sau sindroame. Motivul intrării lor în probă se explică prin contactul urinei cu pereții tractului urinar, acoperiți cu țesut epitelial. Celulele epiteliale trăiesc pentru un timp relativ scurt, după care sunt înlocuite cu altele noi, iar cele care mor sunt spălate cu urină. În plus, celulele individuale care alcătuiesc țesuturile ale sistemului genito-urinar pot intra și în urina unei persoane complet sănătoase.
Pe de altă parte, o creștere a numărului de celule epiteliale în urină peste normal ar trebui să fie îngrijorătoare și să fie luată în considerare împreună cu alți indicatori ai analizei clinice generale a urinei pentru a identifica o posibilă boală. Apariția celulelor țesutului renal și a celulelor canceroase în urină ar trebui să fie întotdeauna un motiv pentru cercetări ulterioare. Destul de des, în analiză, numărul de celule detectate este indicat nu în unități pe câmp vizual, ci în termeni semi-cantitativi singuri, puțini, medii și multe.
Ce sunt celulele epiteliale? Când acestea devin indicii al unor afecțiuni grave
Celulele epiteliale alcătuiesc unul dintre cele patru tipuri principale de țesut, inclusiv țesuturile conjunctive, musculare și nervoase. Țesuturile epiteliale acoperă de obicei cavitățile și suprafețele vaselor de sânge și organelor din întregul corp, inclusiv membranele mucoase și tracturile urogenitale.
În general, există trei tipuri principale de celule epiteliale care pot fi găsite în urină. Tipul, numărul și proporția lor pot ajuta medicii să-și dea seama de unde provin și, eventual, de ce se găsesc în urină. Aceste celule sunt tipice suprafeței uretrei. Apariția lor în urină este în principal rezultatul contaminării probelor din cauza colectării necorespunzătoare și a igienei proaste.
Cu toate acestea, prezența unei cantități mari celule epiteliale plate în timpul colectării adecvate a urinei, poate indica o probabilă vaginită sau uretrita, deoarece procesul inflamator afectează pereții uretrei, care sunt căptușiți cu epiteliu scuamos. De asemenea, la numărare, uneori se găsește o subspecie de epiteliu, cunoscută sub numele de celule indicii, acestea sunt celule epiteliale cu bacterii. Acestea se mai numesc Gardnerella vaginalis care colonizează celula. Detectarea lor este un semn al vaginozei bacteriene.