Prima pagină » Sanatate » Celule endocervicale prezente. Cum poate fi detectat un agent infecțios

Celule endocervicale prezente. Cum poate fi detectat un agent infecțios

26 aug. 2022, 15:28,
BZI.ro, în Sanatate

Examinarea citologică a frotiurilor din colul uterin vă permite să vedeți dacă celulele endocervicale sunt prezente. Această analiză vă va spune mai multe informații despre starea membranei mucoase, prezența sau absența semnelor proceselor patologice reactive, precanceroase sau tumori.

Când un agent infecțios este detectat prin alte metode de laborator precum papillomavirus uman, infecții bacteriene și parazitare, metoda citologică vă permite să evaluați răspunsul organismului la un agent infecțios. Analiza te ajută să identifici prezența sau absența semnelor de deteriorare, proliferare, metaplazie sau transformare a epiteliul. De asemenea, la examinarea unui frotiu, este posibil să se determine cauza modificărilor epiteliului, prezența inflamației cu o definiție aproximativă sau sigură a microbiotei patogene.

celule endocervicale prezente in analiza la nivelul microscopului

De asemenea, sarcina nu este cel mai bun moment pentru screening

Celule endocervicale prezente. Ce spune examenul citologic

În cazul în care celulele endocervicale sunt într-un număr destul de mare atunci s-a reușit prelevarea corectă a materialului. Prin urmare, pot fi identificate procese patologice asociate cu efectele hormonale, medicinale, mecanice, ale radiațiilor asupra corpul femeii și colului uterin. De asemenea, pot fi diagnosticate afecțiuni pline de risc de displazie și cancer de col uterin. În acest sens, se utilizează un examen citologic atât pentru screening, cât și în prezența unor modificări ale mucoasei vizibile în timpul unui examen ginecologic.

Cancerul de col uterin se dezvoltă cel mai adesea în zona de transformare, este precedat de procese de fond care pot fi localizate în zone mici, de aceea este important ca materialul să fie obținut de pe întreaga suprafață a colului uterin. Astfel, în cazul în care observați celule endocervicale pe foaia de rezultate înseamnă că s-a reușit colectarea materialului necesar pentru analiză. Pentru o examinare citologică eficientă, este necesar să se ia în considerare mai mulți factori.

celule endocervicale prezente in analiza la nivelul microscopului

celule endocervicale prezente in analiza la nivelul microscopului

În timpul examinărilor preventive, frotiurile citologice trebuie luate de la femei, indiferent de plângeri, prezența sau absența modificărilor mucoasei. Examenul citologic trebuie repetat cel puțin o dată la trei ani.  De asemenea, este de dorit să primiți frotiuri nu mai devreme de a 5-a zi a ciclului menstrual și nu mai târziu de 5 zile înainte de debutul așteptat al menstruației.

Când nu este recomandat să ți se ia analiza. Cel mai incorect moment pentru screening

Nu puteți lua materialul în 48 de ore după contactul sexual. Celulele endocervicale nu vor apărea la analiză dacă vi s-a luat proba după utilizarea lubrifianților, a unei soluții de oțet sau Lugol, tampoane sau spermicide. Rezultatul va fi eronat dacă recoltarea probei a fost făcută după introducerea de medicamente, supozitoare, creme în vagin, inclusiv creme pentru efectuarea ecografiei.

De asemenea, sarcina nu este cel mai bun moment pentru screening, deoarece sunt posibile rezultate incorecte. Dar dacă nu există nicio certitudine că o femeie va veni la examinare după naștere, este mai bine să vă fie recoltat materialul atunci.

celule endocervicale prezente in analiza la nivelul microscopului

Cancerul de col uterin se dezvoltă cel mai adesea în zona de transformare

Cu simptome ale unei infecții acute, este de dorit să se obțină frotiuri pentru a examina și a identifica modificări patologice ale epiteliului. Controlul citologic după tratament este, de asemenea, necesar, dar nu mai devreme decât după 2 luni. Materialul din colul uterin trebuie luat de un ginecolog sau de o asistentă bine pregătită.

Pentru ca celulele endocervicale să fie prezente este important ca materialul din zona de transformare să intre în frotiu. Astfel, este bine să știi că aproximativ 90% dintre tumori provin din joncțiunea epiteliului scuamos și columnar.

grafica colul uterin

Analiza te ajută să identifici prezența sau absența semnelor de deteriorare, proliferare, metaplazie sau transformare a epiteliul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *