Prima pagină » Cultural » Celebrul violonist Șerban Lupu a murit. Artistul l-a promovat pe George Enescu în SUA

Celebrul violonist Șerban Lupu a murit. Artistul l-a promovat pe George Enescu în SUA

14 aug. 2023, 11:13,
în Cultural

Șerban Lupu , violonistul, care l-a promovat pe George Enescu în SUA, a murit la 71 de ani. Artistul s-a născut la Braşov în 1952. A studiat la Guildhall School of Music, unde legendarul Yehudi Menuhin a fost profesor. A câștigat numeroase premii în competiții prestigioase, printre care Concursul Internațional de la Viena, Premiul Jacques Thibaud de la Paris, Premiul Carl Fleisch din Londra sau Premiul Societății Regale de Arte.

Apoi a plecat să studieze la Universitatea Indiana din Statele Unite și a devenit profesor de vioară la Universitatea din Illinois.

Violonistul a fost, de asemenea, membru al Operei din San Francisco și a susținut concerte la Kennedy Center, Gstaad Festival, Aldeburgh Festival, Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall, St. Louis Music Hall și alte locuri unde a performet ar fi Piața John Smith și Sala Carnegie. De asemenea, a cântat cu Orchestra BBC.

Șerban Lupu a murit. Artistul l-a promovat pe George Enescu în SUA

Șerban Lupu a fost și cel care l-a promovat pe George Enescu în Statele Unite ale Americii. Acesta a organizat în 2005 premiera americană a operei Oedip, de George Enescu, la Universitatea din Illinois. Tot atunci a devenit directorul artistic al Societății George Enescu din SUA.

Violonistul a înregistrat și 6 volume cu opere enesciene necunoscute. Printre cele mai importante concursuri la care a participat se numără: „Jacques Thibaud” de la Paris, sau „Carl Flesch” de la Londra. Maestrul a colaborat cu dirijori că Mendi Rodan, Cristian Mandeal, Kirk Trevor sau Horia Andreescu, și a abordat un repertoriu bogat ce cuprinde atât opusuri concertistice de referință cât și lucrări camerale.

În 2011, Șerban Lupu a primit titlul de Profesor Emeritus la Universitatea din Illinois. În România a fost decorat cu titlul de Comandor al Ordinului Naţional „Meritul Cultural” pentru activitatea muzicală şi culturală desfăşurată pe plan internaţional, potrivit culturaladuba.

Lumea muzicii din România a mai trecut printr-o dramă în această vară

La jumătatea lunii iunie, lumea muzicii din România a mai trecut printr-o dramă.

Compozitorul Cornel Ţăranu, cel care modelat decisiv școala muzicală clujeană, în calitate de profesor, dirijor, director artistic al ansamblului Ars Nova și al Festivalului muzical Cluj Modern, a murit la vârsta de 89 de ani.

„Ne-a părăsit un mare compozitor, iscoditor și prolific, profund angajat în cucerirea de noi orizonturi artistice; un om de vastă cultură, un șef de școală – profesor, animator de viață culturală, întemeietor la Cluj a unor adevărate branduri muzicale – ansamblul Ars Nova, festivalul Cluj Modern. Laurii strânși într-o viață rodnică – aureola doctorală, statutul de membru plin al Academiei Române, premiile naționale și internaționale de înalt prestigiu – au întregit firesc și fără pic de emfază personalitatea sa fermecătoare, tinerețea de spirit perpetuă, împodobită cu tonică bună dispoziție și umor, nu arareori ghiduș sau ironic. Pentru toate acestea el ne este de neînlocuit; ne vă lipsi tuturor discipolilor săi, tuturor celor din breasla muzicală sau din cercul mai larg al celor împătimiți de cultură, din cel al melomanilor cu gust pentru aventura sonoră. Fie-i eternitatea ușoară!”, scria la acea vreme compozitorul Adrian Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *