Prima pagină » International » Celebrul actor Donald Sutherland a murit la vârsta de 88 de ani

Celebrul actor Donald Sutherland a murit la vârsta de 88 de ani

20 iun. 2024, 21:20,
BZI.ro, în International

Donald Sutherland, actorul care a devenit o icoană contraculturală cu filme precum „The Dirty Dozen”, „MASH”, „Klute” și „Don’t Look Now” și care, ulterior, s-a bucurat de un spectacol prolific. și o carieră largă în filme, inclusiv „Ordinary People” și „Without Limits”, a murit joi la Miami, după o lungă boală, a confirmat CAA. Avea 88 de ani.

Timp de peste o jumătate de secol, actorul câștigător al Emmy și al Globului de Aur a jucat în mod memorabil răufăcători, antieroi, personaje romantice și mentori. Profilul său a crescut recent odată cu rolul său secundar ca maleficul președinte Snow din franciza „The Hunger Games”. Cel mai recent, el a apărut ca judecătorul Parker în serialul „Lawmen: Bass Reeves” și în seria „Swimming With Sharks” în 2022.

Sutherland a câștigat un rol secundar Emmy pentru „Citizen X”

Sutherland a câștigat un rol secundar Emmy pentru „Citizen X” de la HBO în 1995 și a fost, de asemenea, nominalizat în 2006 pentru miniseria Lifetime „Human Trafficking”.

După ceea ce Sutherland a numit „o mică carieră șerpuitoare”, inclusiv roluri în fotografii horror cu buget redus, precum „Castle of the Living Dead” din 1963 și „Die! My Darling!”, a obținut un rol ca unul dintre primii șase în „The Dirty Dozen” din 1967.

Sutherland a spus pentru The Guardian în 2005 că inițial a avut o singură replică în film, până când Clint Walker a refuzat să joace o scenă care i-a cerut să se uite la un general. Potrivit lui Sutherland, regizorul Robert Aldrich, care nu-i știa numele, s-a întors brusc către el și i-a spus: „Tu! Cu urechile mari! Tu faci!”

Rolul s-a potrivit perfect pentru Sutherland, al cărui zâmbet lateral de lup și farmec au atras atenția producătorului Ingo Preminger, care l-a ales în rolul chirurgului anti-autoritar căpitanul „Hawkeye” Pierce în hitul de comedie „MASH” din anii 1970. ”

„MASH” i-a transformat pe Sutherland și co-starul Elliott Gould, care l-a interpretat pe căpitanul „Trapper” John, în vedete majore. Dar actorii legați de tradiție au avut probleme în a se adapta la abordarea improvizațională și adesea haotică a regizorului Robert Altman. Potrivit lui Sutherland, Altman a încercat să-l concedieze în timpul filmării, dar Preminger a rămas ferm.

„Improvizația lui a fost profundă”

Într-un interviu Playboy din 1976, Altman a oferit o viziune diferită, amintindu-și că lui Sutherland îi plăcea stilul de regizor. „Improvizația lui a fost profundă”, a spus Altman. „Este un actor al naibii.”

Sutherland a mai jucat alături de Gould în comedia neagră, inspirată de Alan Arkin, din 1971, „Little Murders” și din nou în „SPYS“, din 1974, al regizorului Irvin Kershner.

În filmul de acțiune din 1970 al celui de-al Doilea Război Mondial „Kelly’s Heroes”, Sutherland s-a alăturat lui Clint Eastwood, interpretând sgt. Oddball, un comandant de tanc proto-hippie conceput în mod absurd, dar care fură scena. (Sutherland a făcut echipă cu Eastwood în „Space Cowboys” din 2000, de data aceasta jucând un fost pilot.)

Odată cu „Klute” din 1971, un thriller/studiu de personaje regizat de Alan J. Pakula și cu Jane Fonda în rol principal, Sutherland a apărut ca un lider romantic credibil. El a portretizat un detectiv cu probleme care se îndrăgostește de o apelatoare (Fonda) pe care o protejează de un ucigaș sadic.

Ulterior, Fonda i-a acordat lui Sutherland meritul pentru interpretarea ei pentru cea mai bună actriță, câștigătoare de Oscar, din cauza „tuturor sentimentelor intense pe care le trăiam” cu el.

Cei doi aveau o poveste de dragoste în acel moment, iar relația a alimentat politica antirăzboi a lui Sutherland. S-a implicat cu Vietnam Veterans Against the War și, împreună cu Peter Boyle și Howard Hesseman, Fonda și Sutherland au creat o revistă itinerantă numită FTA (Free the Army, cunoscută popular sub numele de F*@k the Army). Pentagonul a încercat fără succes să țină trupele departe de spectacole; FBI-ul a pus sub supraveghere atât pe Sutherland, cât și pe Fonda.

În influentul film de groază psihologică al lui Nicholas Roeg din 1973 „Don’t Look Now”, pasivitatea intrigantă și stilul de actorie redus al lui Sutherland au ajutat să evidențieze performanța lui Julie Christie. Ei înfățișează un cuplu căsătorit îndurerat care fuge din Anglia la Veneția după moartea fetiței lor.

Sutherland a început să facă alegeri excentrice în carieră

În culmea succesului său, Sutherland a început să facă alegeri excentrice în carieră. L-a refuzat pe John Boorman pentru „Deliverance” și a ales „Alex în Țara Minunilor” al lui Paul Mazursky (1970) în locul „Câinii de paie” de Peckinpah. A jucat din nou cu Fonda în „Steelyard Blues” (1973) și l-a jucat pe Christos în „Johnny Got His Gun” (1971) de Dalton Trumbo. Ambii au eșuat la box office.

Sutherland a primit notificări mixte pentru rolul său de hick în „Ziua lăcustei” a lui John Schlesinger (1975), a jucat personajul principal în bomba artistică din 1976 „Fellini’s Casanova” și un fascist psihopat în „1900” a lui Bertolucci (1977). A avut o apariție memorabilă în hit-ul din 1978 „National Lampoon’s Animal House”, interpretând rolul unui profesor despre care s-a descoperit că are o aventură cu o studentă (Karen Allen). A luat o mică taxă în avans pentru munca sa în loc de un procent oferit din profit. Actorul a estimat că alegerea l-a costat 14 milioane de dolari.

Sutherland a revenit cu „Oamenii obișnuiți” din anii 1980, convingându-l pe regizorul Robert Redford să-l prezinte drept tatăl îndurerat care încearcă să-și țină familia unită după moartea accidentală a fiului său mai mare. Redford i-a oferit inițial rolul de psihiatru care i-a revenit în cele din urmă lui Judd Hirsch.

Comentarii
  • Fantastic actor!
    Nu prea mai sunt multi actori la acest nivel si de asemenea complexitate si versatilitate ca acesta.
    Fiul say Kiefer Sutherland e ok dar…un epigon pe langa tatal sau.
    Dumnezeu sa-l ierte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *