Prima pagină » Eveniment-Social » Celebru palat din orașul Iași, transformat total! Aici sunt investite aproximativ 2 milioane de euro – GALERIE FOTO (Exclusiv)

Celebru palat din orașul Iași, transformat total! Aici sunt investite aproximativ 2 milioane de euro – GALERIE FOTO (Exclusiv)

10 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Un celebru palat, amplasat într-o zonă centrală a Iașului, va fi transformat total! Astfel, după 6 ani de degradare și paragină, Palatul Beldiman, fostă reședință pentru bogătașii vremii, a intrat într-un amplu proces de reabilitare și restaurare. Administratorul investește suma de 1,8 milioane de euro

Celebrul Palat Beldiman din Iași a intrat într-un alert proces de transformare, respectiv de reabilitare și restaurare. La fosta casă boierească, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a depus la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) proiectul de consolidare a monumentului istoric în care funcționează Palatul Copiilor. Valoarea totală estimată pentru lucrare este de 1,8 milioane de euro. De peste 6 ani, imobilul a fost decopertat și au fost puse schele în jurul construcției.

”Începând cu anul 2017, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași a inițiat mai multe demersuri, pe lângă Parlamentul României și Ministerul Educației, în vederea alocării de fonduri pentru consolidarea Corpului B al Palatului Copiilor Iași, de pe strada Săulescu, actualmente nefuncțional pentru orice activitate de tip didactic sau extracurricular. În luna octombrie 2021 a fost obținută autorizația de construire de la Primăria Municipiului Iași, în prezent organizându-se șantierul de către constructor”, arată oficialii ISJ Iași.

Rolul ISJ este cel de ordonator secundar de credite, iar atribuțiile sale sunt cele de a monitoriza și consilia Palatul Copiilor Iași în vederea reabilitării și modernizării clădirii.

Monument istoric, celebrul Palat Beldiman din orașul Iași, transformat cu aproximativ 2 milioane de euro

Sediul Corpului B al Palatului Copiilor Iași, cunoscut de către ieșeni drept Palatul Beldiman, este o clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. De-a lungul timpului, Palatul Beldiman a îndeplinit, pe rând, funcția de casă boierească, casă de locuit cu spațiu comercial la parter, cămin și instituție publică. Folosința actuală a imobilului este cea de sediu al Palatului Copiilor Iași – Corp B, destinație care se va păstra în urma consolidării. Suprafața construită actuală este de 549,07 metri pătrați, iar suprafața desfășurată este de 1.098,14 metri pătrați.

De precizat este faptul că a fost depus proiectul, spre analiză, la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI), de către Inspectoratul Școlar Județean Iași, prin proiectul 356 din 13 august 2020. Obiectivul este consolidarea Corpului B al Palatului Copiilor Iași de pe strada Gheorghe Săulescu, nr. 10. Acesta a trecut și de proiectul tehnic. Proiectant este Gabriela Smărăndița Gâlea, elaboratoare fiind firma Neo Cons SRL. Regimul de protecție este: IS-I-s-A-03504, Centru istoric și Curte Domnească, IS-II-m-B-04032, Casa Beldiman, azi Clubul Copiilor, municipiul Iași, de pe strada Săulescu, nr. 10.

Monument de arhitectură reprezentativ pentru zona centrală a Iașului

Clădirea, fostă casă boierească, este monument de arhitectură reprezentativ pentru zona centrală a Iașului prin caracterul său eclectic, fiind prezente și numeroase elemente decorative de inspirație barocă și gotică. Construcția existentă are structura de rezistență realizată din cărămidă, planșee din beton și lemn, iar fundațiile sunt din piatră. Începând cu anul 1974, clădirea îndeplinește funcția de Club al Copiilor. Acțiunea cumulată a evenimentelor excepționale petrecute pe parcursul existenței edificiului, cel puțin un incendiu și mai multe cutremure puternice, care au culminat cu cel din 1977, dar și acțiunea factorilor de mediu și-au lăsat puternic amprenta asupra clădirii.

Casa Beldiman riscă să se degradeze iremediabil dacă nu se va demara urgent procesul de reabilitare și de consolidare. De-a lungul anilor, aici s-au derulat activități pentru copii și tineri în domeniile arheologie, telecomunicații sau robotică. Astfel, acest celebru palat din orașul Iași, în transformarea căruia sunt investite aproximativ 2 milioane de euro, va îmbogăți patrimoniul orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *