Prima pagină » Local » Celebra revistă „Convorbiri Literare” va deveni publicație culturală de interes public. Proiectul este pe masa consilierilor locali
Celebra revistă „Convorbiri Literare” va deveni publicație culturală de interes public. Proiectul este pe masa consilierilor locali

Celebra revistă „Convorbiri Literare” va deveni publicație culturală de interes public. Proiectul este pe masa consilierilor locali

31 iul. 2023, 02:00, 1 ,
Alexandra MAISNER în Local

Municipalitatea ieşeană doreşte încheierea unui acord de parteneriat cu Asociaţia Revista „Convorbiri Literare”. Proiectul se referă la editarea acesteia ca publicaţie culturală de interes public a comunităţii ieşene

Colaborarea va fi realizată pe parcursul a 5 luni, mai exact în intervalul august – decembrie 2023. Proiectul de hotărâre va fi supus votului, în cursul zilei de astăzi, de către plenul Consiliului Local Iaşi, în cadrul şedinţei ordinare. Astfel, consilierii locali vor aproba încheierea acordului de parteneriat între Asociaţia „Convorbiri Literare” şi municipiul Iaşi. Valoarea alocată proiectului este de 100 de mii de lei.

Celebra revistă „Convorbiri Literare” va deveni publicație culturală de interes public

Printre cele peste 40 de proiecte de hotărâre ce vor fi supuse votului de către aleşii locali se numără şi cel cu privire la încheierea unui acord de parteneriat între Asociaţia Revista „Convorbiri literare” şi municipiul Iaşi, în vederea editării acesteia ca publicaţie culturală de interes public a comunităţii ieşene, în perioada august – decembrie 2023.

„Chiar dacă destinul revistei este legat de capitală până în 1944 (cu o singură perioadă de întrerupere, între 1916 și 1918, când Bucureștiul s-a aflat sub ocupație germană), pentru ca după 23 august 1944 și până în 1970 să fie interzisă de regimul comunist, «Convorbirile literare» au revenit la matca ieşeană odată cu reluarea aparițiilor editoriale, într-un nou format, sub coordonarea redactorului-şef Dumitru Ignea. Acesta, printr-un compromis oficial între trecutul încărcat de semnificații istorice şi prezentul acelor vremuri marcate de ideologia comunistă, redă Iașului o revistă literară care astăzi este unul dintre pilonii brandului cultural al orașului nostru.

Actualmente, asumată și garantată ca prestigiu de Uniunea Scriitorilor din România și păstorită de o redacție compusă din personalități de vârf din lumea culturală ieşeană şi naţională, reunite sub umbrela unei asociaţii omonime, revista «Convorbiri literare» este una dintre cele mai vechi publicații literare din România și una dintre puținele cu impact internațional, inclusiv la nivelul diasporei române.

Indubitabil, «Convorbirile» sunt parte din viața comunității culturale și academice ieşene, precum și un vector de imagine pentru lași. Mai mult, Asociația Revista «Convorbiri literare», al cărei preşedinte este însuşi directorul revistei, domnul Cassian Maria Spiridon, a fost recunoscută ca fiind de utilitate publică, prin Hotărârea Guvernului României nr. 526/05.05.2021, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 513 din 18 mai 2021. Organizaţia sus-amintită este şi cea care a înaintat către municipiul Iaşi un dosar de proiect, conținând descrierea proiectului editorial, atât din punct de vedere tehnic și al conținutului, cât și din punct de vedere financiar.

În legătură cu acest din urmă aspect, conform bugetului general al proiectului, pentru editarea şi publicarea a 5 numere lunare, în perioada august-decembrie 2023, dintr-un deviz total de 111.112 lei, contribuția municipalității ieşene, în calitate de partener instituțional, s-ar ridica la 100.000 lei, sumă din care se acoperă tiparul pentru 500 bucăţi per număr (2.500 de exemplare pe anul 2023) și parţial, drepturi de autor ale publiciştilor”, se arată în proiectul de hotărâre publicat.

Mircea Platon, redactor-șef „Convorbiri Literare”, despre învățământul din România

Mircea Platon, istoric, intelectual, redactor-şef al revistei „Convorbiri literare”, cu o impresionantă activitate publicistică, a criticat dur schimbările din sistemul de învățământ, dar și vremurile actuale.

„Noi, acum, trăim într-un mediu făcut de noi, din ce în ce mai manufacturat, nu mai trăim printre lucrurile naturale, oferite sau făcute de Dumnezeu, ci printre lucrurile făcute de noi. Adaptarea la mediul creat de oameni este foarte periculoasă. Este periculos să tratăm mediul făcut de noi ca și cum ar fi natural. Mediul făcut de noi este într-o continuă schimbare”, a declarat, într-o emisiune BZI LIVE, Mircea Platon.

Făcând o paralelă la vechiul sistem de învățământ, Mircea Platon consideră că ce se întâmplă în prezent în sistem reprezintă o decădere.

„Cultura îți dă un centru de greutate, nu poți trăi fără un sens, nu? Până la urmă, de ce trăiești? Ca să ce? Am întâlnit, în ultimele luni, un tânăr excepțional, avea o cultură solidă, m-am văzut cu el și l-am întrebat ce zic colegii de el. Mi-a spus că nu are cu cine discuta, asta, într-un sistem în care se spune că de 30 de ani se face reformă pentru a încuraja creativitatea.

De fapt, acești tineri sunt singuri, mediocritatea sistemului este înspăimântătoare. Stăm extraordinar de prost în acest moment, ca perspectivă. Am căzut de foarte sus. Sistemul de învățământ românesc a fost foarte bun, după ce s-a transformat în sistem de educație a început să cadă și vom cădea din ce în ce mai jos, nu se prevede vreo frână. Pașii care se fac pentru înaintarea sistemului sunt nemiloși, nu se discută nimic, nu se ține cont de vreo obiecțiune”, a mai menţionat Mircea Platon.

Astfel, astăzi, plenul CL va aproba proiectul de hotărâre privind încheierea unui acord de parteneriat între Asociaţia Revista „Convorbiri literare” şi municipiul Iaşi, în vederea editării acesteia ca publicaţie culturală de interes public a comunităţii ieşene, în perioada august – decembrie 2023.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`