Prima pagină » International » Celebra baschetbalistă Brittney Griner a fost eliberată din închisoarea rusă, într-un schimb de prizonieri
Celebra baschetbalistă Brittney Griner a fost eliberată din închisoarea rusă, într-un schimb de prizonieri

Celebra baschetbalistă Brittney Griner a fost eliberată din închisoarea rusă, într-un schimb de prizonieri

08 dec. 2022, 22:39,
BZI.ro, în International

După 10 luni de închisoare în Rusia, americanca Brittney Griner a fost eliebrată din închisoare, într-un schimb de prizonieri cu Statele Unite. Ea a fost arestată după ce asupra ei s-au găsit substanțe interzise.

Baschetbalista Brittney Griner a fost inclusă într-un schimb de prizonieri dintre Rusia și Statele Unite ale Americii. Americanii l-au dat la schimb pe traficantul de arme Viktor Bout, cunoscut și sub denumirea de „Negustorul morții”.

Britney Griner revine în SUA

Astfel, jucătoarea profesionistă de baschet și dubla campioană olimpică, în vârstă de 32 de ani, a fost eliberată din închisoarea în care a a fost încarcerată în urmă cu zece luni. În luna februarie, a fost descoperit în bagajul baschetbalistei un cartuș de vaporizator care ar fi conținut urme de ulei de hașiș. Legislația din Rusia prevede că pentru astfel de fapte se dă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

În luna august, Brittney Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare și a fost încarcerată la Colonia de Femei IK-2, o închisoare aflată la 480 de kilometri sud-est de Moscova.

Vorbind pe subiect, președintele Joe Biden a spus că Griner era în siguranță și se afla într-un avion spre casă din Emiratele Arabe Unite. „Mă bucur să spun că Brittney este bine dispusă… are nevoie de timp și spațiu pentru a se recupera”, a spus el la Casa Albă.

Traficantul de arme Viktor Bout, dat la schimb pe Brittney Griner

Rușii au eliberat-o într-un final pe baschetbalistă, însă l-au cerut la schimb pe traficantul de arme Viktor Bout. Acesta s-a făcut cunoscut în anii de după căderea Uniunii Sovietice pentru afacerile cu arme pe care le făcea cu mercenarii de război și cu guvernele corupte din întreaga lume. El a devenit unul dintre cei mai căutați infractori din lume și a fost arestat de americani într-un hotel din capitala Thailandei.

Griner se aștepta să aterizeze în San Antonio după eliberarea din detenția rusă

După ce a fost eliberată din detenția rusă oficialilor americani din Abu Dhabi, starul american de baschet Brittney Griner zboară înapoi în SUA și se așteaptă să aterizeze în San Antonio, Texas, a confirmat un oficial american pentru CNN.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că oficialii americani vor discuta cu Griner „de ce are nevoie” atunci când se va întoarce în SUA.

„Ea poate căuta asistența pe care SUA o vor oferi și noi îi vom pune la dispoziție toate acestea. Cât timp profită de această asistență, aceasta este o întrebare pentru Brittney Griner, este o întrebare pentru Cherelle. Dar va fi o conversație continuă pe care o avem cu ei”, a spus Price pe MSNBC.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *