Prima pagină » Informații utile » Cele patru tipuri de temperament. Cum să ne cunoaștem pe noi înșine și pe ceilalți

Cele patru tipuri de temperament. Cum să ne cunoaștem pe noi înșine și pe ceilalți

11 iul. 2024, 14:30,
în Informații utile

Cele patru tipuri de temperament stau la baza diferențelor dintre oameni, diferențe care duc uneori la conflicte, alteori pur și simplu ne colorează viața.

Fiecare om se încadrează în una din aceste patru tipuri de temperament sau în combinații dintre acestea. Astfel, fiecare om de pe această planetă este sangvinic, melancolic, coleric sau flegmatic.

Punctele forte și punctele slabe ale celor patru tipuri de temperament

Este extrem de important să cunoaștem bine cele patru tipuri de temperament care nu ne caracterizează în mod direct, pentru a ști cum să relaționăm cu fiecare om din viața noastră.
Așadar, primul dintre cele patru tipuri de temperament este sangvinul, acesta este întotdeauna o persoană cu o personalitate atrăgătoare, care se distrează extrem de mult în orice situație. Este vorbăreț, bun povestitor, părând să păstreze simplitatea unui copil și la vârste înaintate. Sangvinul este întotdeauna curios, concepe întotdeauna idei noi și intersante, însuflețește oamenii din jur, în orice grup s-ar afla.
Printre punctele negative se numără faptul că nu respectă planul stabilit și vorbește prea mult, devenind plictisitor, este egocentric și este puțin sensibil la probleme altora deoarece este cufundat în a-și admira propria personalitate.

Melancolicul este o fire introvertită, profund, gânditor, analitic, este serios, orientat spre scopuri cu rază lungă de acțiune, cu o fire de geniu, talentat și creator.
Cât despre punctele negative ale acestuia, melancolicul este deprimat, este cel care se așteaptă tot timpul numai la necazuri, se supără ușor și are o proastă imagine de sine.
În ceea ce privește colericul, acesta este născut să conducă, identificăm colericii prin atitudinea de asumare a responsabilității foarte devreme în viață. Are o nevoie impulsivă de schimbare, este întotdeauna interesat și încrezător.
Ca puncte negative se poate înregistra dependența de muncă a colericului și nevoia de a controla situații și oameni.

Flegmaticul, ultimul din cele patru tipuri de temperament, este cel care oferă stabilitate și echilibru celorlalte trei tipologii.
Este tipul de temperament cu care te înțelegi cel mai ușor. Are un echilibru natural interior, acționează încet și în etape, este calm, stăpân pe sine și temperat.
În privința punctelor negative se poate regăsi lipsa de entuziasm, opoziție față de schimbare, pare să fie leneș pentru că amână și nu-și asumă responsabilitățile.

Tipuri de personalitate – tulburări de personalitate

Ce se întâmplă, însă, atunci când apar distorsiuni în ceea ce privește percepția personală asupra temperamentului propriu și asupra relațiilor cu ceilalți?
În acest caz, putem vorbi de tulburări de personalitate. Acestea netratate pot afecta serios sănătatea mintală.

Problema cu tulburările de personalitate este că, de cele mai multe ori, persoana în cauză nu observă în propriul comportament niciun fel de disfuncție.
Modul în care gândește și se comportă i se pare natural, firesc și ajunge să sfărșească prin a da vina pe ceilalți pentru problemele prin care ajunge să treacă si pe care, deseori, el sau ea le generează.

Tulburările de personalitate debutează de obicei în adolescență sau la începuturile vieții de adult. Consecințele unei tulburări de personalitate pot fi foarte severe și afectează pe termen lung calitatea vieții personale și profesionale a individului.
Aceste tulburări sunt o problemă de sănătate publică, mai ales din cauza faptului că îi împiedică pe oameni să funcționeze în direcții constructive atât pentru ei, cât și pentru societate. O greșeală frecvent întâlnită este să te identifici cu diagnosticul tău. Să îl lași să îți ghideze toate aspectele vieții tale.
La fel ca cele patru tipuri de temperament și tulburările de personalitate se împart în mai multe categorii, denumite clustere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`