Mulți români vor să afle care sunt cele mai sigure meserii din țară! Sunt domenii de activitate care sunt în pericol având în vedere dezvoltarea Inteligenței Artificiale. În timp ce tehnologia poate înlocui anumite meserii, multe dintre ele sunt imposibil de automatizat. Iată profesiile care nu vor fi afectate niciodată de șomaj.
Cele mai sigure meserii din țară!
Deși multe locuri de muncă sunt amenințate de restructurări de activitate sau chiar de dispariție pentru că vor putea fi înlocuite de Inteligența Artificială, există profesii care nu pot fi niciodată influențate de inovațiile tehnologice. Medicina reprezintă unul dintre cele mai sigure domenii. Indiferent de inovațiile tehnologice, oamenii vor avea mereu nevoie de servicii medicale, iar medicii nu vor putea fi înlocuiți niciodată de AI. De asemenea, profesii precum cele de farmacist sunt la fel de stabile, având în vedere necesitatea continuă de a furniza tratamente pentru diverse afecțiuni.
În ciuda digitalizării, programatorii rămân unii dintre cei mai căutați specialiști pe piața muncii. În același timp, profesorii, chiar și în România, sunt protejați de șomaj, datorită cerinței constante de meditații și formare a noilor generații. Cei care desfășoară activități prin care asigură siguranța publicului larg tind să fie la mare căutare, în ciuda a ceea ce se întâmplă cu economia. Unele locuri de muncă obișnuite în domeniul siguranței publice sunt polițist, pompier, ofițer de penitenciare, paznic de securitate. Toate aceste meserii sunt sigure, fiind indispensabile societății și se adaptează constant la schimbările economice.
Cel mai dorit loc de muncă din România
IT-ul este domeniul în care aşteptările salariale ale angajaţilor au crescut cel mai mult în 2024, la 10.000 de lei lunar, arată o analiză publicată recent de o platformă de recrutare online. În 2024, aproape 20.000 de joburi noi au fost scoase pe piaţa muncii pentru sectorul IT. Niciun loc de muncă nu mai e sigur în regimul de austeritate din 2025. Una din categoriile de angajați nu are de ce să se teamă și este vorba de specialiștii în IT care se vor căuta și anul acesta foarte mult.
Cele mai mari salarii pentru specialiştii care nu ocupă funcţii manageriale sunt pentru arhitect IT – 15.000 de lei, software developer – 8.300 de lei, data engineer – 8.500 de lei sau full stack developer – 8.000 de lei. Industria IT ar putea avea scăderi în 2025, dar nu în ceea ce privește specialiștii, programatorii. Profesiile din domeniile IT rămân cele mai sigure locuri de muncă, indiferent de schimbările de pe piața muncii. Domeniile care îi atrag cel mai mult pe tineri sunt retail, call center, servicii, IT / telecom, banking și turism. Specialiștii au realizat recent o analiză a celor mai bine plătite joburi în viitor. În top se află inginerii de date, analiștii și experții de date, dezvoltatorii de aplicații, inginerii FinTech, dezvoltatorii de software și aplicații, specialiști în transformare digitală și arhitecți de baze de date.
Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar Inteligența Artificială va fi folosită în diferite sectoare. Cert este că anumite profesii nu vor fi niciodată în pericol, fiind considerate cele mai sigure de pe piața muncii.