Prima pagină » Culinar » Cele mai savuroase mâncăruri spaniole, pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață

Cele mai savuroase mâncăruri spaniole, pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață

24 apr. 2024, 13:53,
BZI.ro, în Culinar

Spania ocupă unul dintre cele mai importante locuri în gastronomia lumii. Spaniolii au o pasiune profundă pentru mâncare și vin și o bogată tradiție culinară, îmbogățită de diverse influențe regionale. Nu ar trebui să fie o surpriză că această destinație iberică găzduiește unele dintre cele mai memorabile festivaluri gastronomice de pe planetă, în cadrul cărora te poți bucura de mâncăruri spaniole autentice.

Cele mai savuroase mâncăruri spaniole

Faptul că gastronomia spaniolă se află de decenii în topurile mondiale este ceva ce cu toții știm cu siguranță. Tot mai multe restaurante și bucătari spanioli sunt recunoscuți la nivel mondial, iar rețetele tradiționale spaniole au devenit o adevărata emblemă. De fapt, în ultimul top al celor mai bune 50 de restaurante din lume, Spania a fost țara cu cele mai multe restaurante incluse, cu un total de șase restaurante: Disfrutar (locul 2), DiverXO (locul 3), Asador Etxebarri (locul 4), Quique Dacosta (locul 20), Elkano (locul 22) și Mugaritz (locul 31), plasandu-se înaintea altor gastronomii foarte populare, cum ar fi cea italiană sau cea franceză. Iată care sunt cele mai populare 14 rețete spaniole esențiale, pe care trebuie să le încerci atunci când vizitezi Spania.

Printre rețetele esențiale, desigur, nu poate lipsi faimoasa paella valenciană, care este totodată și una dintre cel mai des trecute cu vederea. Dacă vizitezi Spania trebuie să încerci tapas (diverse gustări care se servesc alături de băuturi), cum ar fi patatas bravas, crochete (în special crochete de șuncă), ardei Padrón și alte două embleme ale gastronomiei spaniole – șunca și omleta de cartofi. O farfurie de chiftele este o altă rețetă în format tapa, esențial de încercat în Spania.

Alte mâncăruri tradiționale din diferite regiuni spaniole includ gazpacho andaluz, fabada asturiana (fasole cu cârnați), fideuà, migas și codul – în special în stil pil pil, specific Țarii Bascilor. În secțiunea de mic dejun sau gustări, desigur, sunt incluse și churros cu ciocolată. În ceea ce privește desertul, se evidențiază leche frita, care este definită ca un desert pregătit prin amestecarea laptelui, gălbenușurilor de ou și făinii. După răcire și solidificare, este acoperit cu pesmet și prăjita.

Spania găzduiește numeroase festivaluri culinare

Puteți aprecia cu adevărat bucătăria spaniolă prin participarea la unele dintre cele mai delicioase festivaluri culinare ale țării. Iată două festivaluri culinare la care puteți participa, care vă vor satisface pofta de imersiune culturală autentică.

Festa do Pulpo de O Carballiño, Galicia. În a doua duminică a lunii august, mii de vizitatori locali și internaționali coboară în micul oraș Carballiño din Galicia pentru a se răsfață cu celebrele sale cefalopode. În timpul Festivalului Caracatițelor, în medie, 40.000 kg de caracatițe sunt gătite în aer liber în vase mari de cupru amplasate în jurul Parcului Municipal.

Specialitatea zilei este pulpo á feira, felul de mâncare reprezentativ al Galiciei format din caracatițe tăiate felii și condimentate cu ulei de măsline, sare și boia. Mese lungi sunt amplasate în jurul parcului, iar oamenii stau împreună la o masă plină cu fructe de mare, în timp ce se bucură de acorduri live de „gaita” (nai galician).

Gran Festa Calçotada de Valls. Catalanii sunt mândri de două lucruri, de castelele lor umane (castells) și de „calçots”, un tip de ceapă verde cultivată în lunile de iarnă și recoltate în primăvară. În timpul sezonului de calçots, între decembrie și martie, mulți catalani merg în zone rurale pentru o „calçotada”, un grătar grandios în care cepele sunt prăjite pe foc, învelite în ziar și mâncate în mod tradițional, decojind stratul exterior carbonizat și înmuiind straturile interioare gătite într-un sos romesco delicios făcut din roșii, ulei de măsline, usturoi și migdale.

Capitala de necontestat a acestui festival al cepelor verzi este orașul Valls din Catalonia, care se află la aproximativ o oră și jumătate distanță cu mașina de Barcelona. Celebrată în ultima duminică a lunii ianuarie, Gran Festa Calçotada de Valls adună familii și grupuri de prieteni, care savurează mâncăruri spaniole, calçots și se distrează participând la competiții de mâncare, workshopuri de gătit și spectacole cu castele din oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *