Pregătirea alimentelor este esențială pentru a elimina posibilele bacterii dăunătoare din hrană și, cu atât mai mult, este un pas important pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. O masă în oraș poate fi un moment de răsfăț, însă de cele mai multe ori suntem responsabili pentru fiecare masă a zilei.
Deși poate fi tentant să cumpărăm alimente procesate, gata de consum, acest obicei ne poate afecta sănătatea într-un timp foarte scurt. Deoarece alimentația este un factor decisiv în stilul de viață adoptat, aceasta trebuie să asigure nutrienții necesari pentru funcționarea optimă a organismului și, cu alte cuvinte, să hrănească fiecare celulă și fiecare țesut.
De aceea, originea alimentelor trebuie să fie cât mai curată, pentru a oferi organismului un aport optim de substanțe nutritive.
Calitatea uleiurilor de gătit, esențială
Adesea, atunci când ne concentrăm pe implementarea alimentației sănătoase, nu luăm în considerare și pregătirea alimentelor, ci mai degrabă originea lor. Cu toate acestea, gătitul este la fel de important precum sursa alimentelor de bază.
Cele mai recomandate metode de gătit sunt cuptorul și gătitul la aburi, însă gătitul cu ajutorul uleiurilor poate fi la fel de sănătos, în funcție de uleiul ales. Fie că este vorba despre prăjit sau ulei adăugat în diferite rețete și salate, uleiurile bio sunt surse importante și prețioase de grăsimi vegetale, esențiale pentru sănătatea organismului. Pe Scufita-rosie.ro poți găsi uleiul potrivit pentru tine, în funcție de beneficiile asupra sănătății și preparatele pentru care îl alegi. Iată care sunt cele mai sănătoase uleiuri pe care le poți integra în alimentație!
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos este bogat în antioxidanți și grăsimi benefice pentru organism, în timp ce are un conținut foarte scăzut de colesterol dăunător. Grăsimile conținute de uleiul de cocos pot fi transformate ușor în energie și nu formează depozite de grăsime.
De asemenea, acest ulei menține nivelul normal al zahărului în sânge, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și oferă organismului un aport optim de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi. Punctul de ardere al uleiului de cocos este de 177 de grade Celsius, ceea ce îl face potrivit pentru gătitul la cuptor sau pentru prăjit.
Uleiul de măsline extravirgin
Acest ulei este obținut din prima presă, ceea ce înseamnă că este cea mai pură variantă de ulei și cea mai sănătoasă. Uleiul de măsline extravirgin conține o multitudine de grăsimi sănătoase, ceea ce îl face minunat pentru foarte multe preparate, de la prăjit până la adăugarea acestuia în diferite feluri de mâncare.
Îl putem utiliza pentru a prepara supe, pâine prăjită, orez, paste și este de nelipsit în salate, având o aromă intensă și proprietatea de a ajuta la amestecarea omogenă a alimentelor. Punctul de ardere al acestui ulei este de 160 de grade Celsius.
Uleiul de arahide
Uleiul de arahide nu este un ulei atât de cunoscut, însă este unul cu proprietăți însemnate pentru sănătate. Acesta este potrivit pentru prăjit și cuptor, având un punct de ardere de 160 de grade Celsius. Datorită aromei puternice, uleiul de arahide nu este recomandat pentru produsele de patiserie sau orice alt preparat care necesită ca bază o aromă neutră.
Deși foarte multe persoane consideră că uleiurile sunt nesănătoase, acest lucru nu poate fi mai departe de adevăr. Există o multitudine de uleiuri benefice, de care organismul are nevoie pentru a funcționa în mod optim. Totuși, este important să acorzi atenție originii și să te asiguri că produsul pe care îl vei folosi este cât mai pur și mai puțin procesat pentru a beneficia de toate proprietățile și efectele pozitive.