Prima pagină » Informații utile » Cele mai populare nume de flori. Câți români își sărbătoresc onomastica de Florii

Cele mai populare nume de flori. Câți români își sărbătoresc onomastica de Florii

21 aug. 2024, 13:29,
în Informații utile

Numele de flori au fost populare din toate timpurile fiind opțiunile multor părinți. Mii de români și românce le poarte cu multă mândrie și își sărbătoresc ziua onomastică de Florii.

Conform datelor publicate de MAI, aproximativ 850.000 de femei și 630.000 de bărbați își sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite nume de flori sunt Viorica și Florin.

Cele mai cunoscute nume de flori

Cele mai cunoscute nume de flori sunt: Anemona, Brânduşa, Bujor, Camelia, Călin, Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa, Crăiţa, Crenguţa, Crina, Crinu, Crinuţa, Crizantema, Dalia, Delia, Dafina, Floarea, Flora, Florenţa, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Garofiţa, Gențiana, Gherghina, Ghiocel, Iasmin, Iasmina, Iris, Hortensia, Lăcrimioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Liliana, Mălina, Margareta, Micșunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Roza, Rozalia, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Zambila, Zambilica.

Din totalul fetelor si femeilor cu nume de flori, 146.268 se numesc Viorica, 128.844 – Florentina, 92.668 Florica, 87.202 Floarea, iar 79.753 Florina. Dintre bărbaţii ce îşi aniversează onomastica cu ocazia sărbătorii Floriilor, peste 336.000 poartă numele Florin, 145.000 pe cel de Viorel, iar 54.000 se numesc Florian.

Semnificația numelor

Numele de Laur, Laura vine de la frunzele de laur. Acestea erau așezate pe capul împăraților și învingătorilor, astfel laurul a devenit simbolul victoriei. De asta a apărut și termenul de „laureat” pentru cel care primește un premiu sau o distincție. Derivate: Laurențiu, Loredana, Lori, Lavinia.

Numele de Iris provine de la o tânără fecioară cu aripi de aur, slugă personală a zeiței Hera și curiera specială a lui Zeus. Din ordinul acestuia, Iris a primit apă din Styx cu ulciorul, adormindu-i pe sperjuri. Aceasta era considerată mesagera dintre zei și oameni.

Numele de Narcis sau Narcisa vine de la mult cunoscuta poveste a tânărului Narcis care, datorită dragostei pe care și-o purta, a căzut în râu și s-a înecat. În acel loc a crescut o narcisă. De altfel, aceasta este floarea națională a Scoției.

Numele de Călin vine de la un gen de plante cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini asemănător socului. Acestea sunt benefice pentru scăderea tensiunii sanguine. Acesta se mai poate găsi și sub formă de arbust stufos și poate ajunge la o înălțime de 4 metri.

Numele Anemona își are originea în Grecia Antică. Se spune că aceasta ar fi fost o nimfă transformată într-o floare deosebit de frumoasă. Aceasta se găsește în zona Mării Mediterane. O altă legendă spune că anemonele sunt lacrimile Afroditei, zeița iubirii. Floare Anemona este cunoscută și ca floarea Paștelui pentru că înflorește în perioada 15 martie – 10 mai, interval în care cade Paștele în fiecare an.

Numele de Viorel, Viorica vine de la viorea. Ea este originară din Europa și cuprinde peste 90 de specii. O persoană cu acest nume este extrovertită și deosebit de diplomată.  Derivatul Violeta vine de la culoarea violet și simbolizează modestie și devotament.

Numele de Lăcrămioara vine de la floarea cu același nume, dar și de la latinescul „lacrima” care înseamnă gingășie, sensibilitate, prospețime și puritate.

Numele de flori vor fi întotdeauna deosebite și frumoase, iar fiecare persoană care le poartă va avea un farmec aparte datorită lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`