Autoritățile locale au întocmit harta celor mai periculoase străzi din municipiul Iași. Un raport al Poliției ieșene arată care au fost zonele în care s-au înregistrat cele mai multe infracțiuni pe parcursul anului precedent. Cu toate acestea, în cursul lui 2020 s-au înregistrat mai puține infracțiuni față de anul 2019. Cele mai multe infracțiuni au vizat furturile din buzunare
Restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 au făcut ca în cursul anului 2020, în municipiul Iași să se înregistreze mai puține incidente față de anii anteriori. Un raport emis de Poliția Locală Iași a indicat faptul că în cursul anului 2020, consemnarea la domiciliu a populației a determinat scăderea furturilor și a tâlhăriilor. Cu toate acestea, au crescut furturile de autoturisme de pe străzile din municipiu. Același raport indică faptul că infracționalitatea stradală a scăzut de la 1.493 infracțiuni în 2019, la 736 în cursul anului 2020.
Harta celor mai periculoase zone din Iași. Centrul orașului, raiul hoților
La capitolul furturi și tâlhării, cele mai multe s-au înregistrat în zona centrală a municipiului Iași. În acest caz, hoții au acționat în aceste zone aglomerate pentru a profita de neatenția pietonilor. Astfel, centrul orașului se numără printre cele mai vizate zone de către hoți. De altfel, în zona centrală, infracțiunile au crescut în ultima perioadă. Un prim sector este cel din Piața Unirii. Conform autorităților, această zonă este delimitată de b-dul Independenței – str. N. Bălcescu – str. Sărărie – str. E. Doamna – str. C. Negri – b-dul Ștefan cel Mare și Sfânt – str. col. Langa – str. Crișan – str. Horia – str. Gându – str. Musicescu.
Piețele din Iași, vizate de hoții din oraș
Un alt sector preferat de hoți este cel cuprins între str. Smârdan – str. Prof. A. Șesan – str. Splai Bahlui Mal Stâng (din Podul Roș până în Podul de Piatră). Aceștia acționează frecvent pe strada Silvestru și pe stradela Silvestru, respectiv în zona Gării Mari din municipiul Iași. În plus, aceștia au ajuns să acționeze și în alte zone ale orașului, respectiv spre Nicolina sau Alexandru cel Bun, unde sunt și cele două piețe agroalimentare mari din Iași.
„În anul 2020, pe raza municipiului Iași, au fost înregistrate un număr de 736 de infracțiuni stradale. Cifra este cu 757, respectiv cu 50,7 la sută mai mică față de anul 2019. În acel an s-au înregistrat 1.493 de infracțiuni stradale. Această scădere semnificativă a fost determinată de măsurile preventive dispuse de M.A.I. – Inspectoratul General al Poliției Române, precum și de restricțiile de circulație, ca urmare a pandemiei de coronavirus. În calcul au intrat măsurile stabilite prin O.U.G. nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență”, se arată în raportul celor de la Poliția Locală Iași.
Infracțiuni ziua în amiaza mare, în municipiul Iași
De asemenea, hoții au acționat și în alte zone din oraș, respectiv în Tătărași sau Tudor Vladimirescu, alte cartiere ale Iașului destul de aglomerate. Dacă în anii anteriori, cele mai multe infracțiuni erau în cartierele mărginașe, situația s-a schimbat radical în ultima perioadă.
„Din totalul infracțiunilor stradale, 428 au fost comise ziua și 308- noaptea. Conform raportului făcut de Poliția Locală, în 2020 au avut loc 87 de infracțiuni de tâlhărie. În anul 2019 au avut loc 128 astfel de infracțiuni constatate pe străzile din municipiului Iași. Tot în cursul anului 2020 au fost constatate două violuri. Conform raportului, în cursul anului 2020 a fost înregistrat un caz de ultraj asupra personalului Ministerului Afacerilor Interne. În plus, au fost constatate și 7 situații privind tulburarea ordinii publice”, se mai arată în raport.
Harta furturilor din Iași. Dispar tot mai multe autoturisme
În cursul anului 2020 au fost înregistrate 627 de furturi, cu peste 52 la sută mai puțin față de anul 2019 (1.319). Din acestea s-au înregistrat 13 furturi din societăți comerciale, alte 316 furturi din buzunare sau genți. În plus, în 2020 s-au înregistrat 190 de spargeri de autoturisme. Cifra este însă cu 67 la sută mai mică față de anul 2019, când s-au înregistrat 576 de astfel de infracțiuni. În schimb, au crescut furturile de autoturisme, cu circa 38 la sută față de anul 2019. De asemenea, au mai fost derulate și acțiuni legate de infracțiuni economice în municipiul Iași.
„Aceste schimbări sunt conjuncturale, cauzate mai ales de măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, precum distanțarea socială și măsurile de protecție sanitară. Impactul pe termen mediu și lung asupra infracționalității va fi diferit, în funcție de durata pandemiei și de situația socio-economică la nivel național, local și individual. Anumite genuri de infracționalitate pot exploda pe fondul sărăciei populației, a creșterii șomajului, a lipsei de lichidități sau alte resurse financiare”, se mai arată în raportul respectiv.