Denumită și steatoza hepatică, boala ficatului gras a devenit în ultimii ani o afecțiune tot mai frecvent întâlnită, a cărei incidentă nu poate fi stabilită totuși cu exactitate, deoarece simptomele de ficat gras nu se manifestă încă din prima fază a bolii, iar pacienții pot trăi ani întregi cu o astfel de afecțiune, fără să aibă cunoștință de ea.
Evident, boala ficatului gras poate fi ușor diagnosticată și în lipsa simptomelor, doar pe baza unor analize de sânge, însă foarte mulți oameni ignoră controalele medicale și analizele periodice pentru monitorizarea stării de sănătate.
Care sunt cauzele ficatului gras
În funcție de cauze, boala ficatului gras poate fi de natură alcoolică sau non-alcoolică și mai există un al treilea tip cu o incidentă foarte redusă, asociat sarcinii.
În primul caz, aproape că nu mai este nevoie să precizăm că principala cauză a ficatului gras este consumul excesiv de alcool. Un astfel de viciu afectează capacitatea ficatului de a descompune grăsimea, care începe să se acumuleze la nivelul organului. În cazul în care nu se întrerupe sau nu se reduce semnificativ cantitatea de alcool, ficatul gras se inflamează, iar boala trece într-o nouă fază, numită steatohepatită alcoolică.
Cauzele pentru ficat gras non-alcoolic pot fi multiple, însă cele mai des întâlnite sunt alimentația bogată în grăsimi saturate și excesul ponderal. De asemenea, anumite boli hepatice pot cauza apariția ficatului gras, prin faptul că afectează funcționalitatea acestui organ, implicit capacitatea acestuia de a descompune grăsimile. Alte afecțiuni, precum obezitatea, diabetul zaharat și hipertensiunea arterială, pot constitui la rândul lor ale bolii ficatului gras. Nu în ultimul rând, printre cauzele declanșatoare se pot număra și anumite medicamente folosite în tratamentul bolilor cardiace, ale cancerului de sân sau al bolilor reumatice.
În ceea ce privește ficatul gras în sarcină, această problemă este considerată o complicație gravă, care apare în cazul femeilor subponderale cu sarcină gemelară. Cauza o constituie un defect genetic, ce determină oxidarea acizilor grași.
Ficat gras – simptome specifice
Ficatul gras face parte din categoria bolilor tăcute, din cauza faptului că multă vreme nu generează niciun fel de simptome. Se poate vindeca de la sine dacă dispar factorii determinanți, însă, în caz contrat, grăsimea va continua să se acumuleze la nivelul ficatului, îngreunând tot mai mult funcțiile acestuia.
În momentul în care apar simptomele, se poate considera că boala ficatului gras este deja în stadiu avansat și trebuie luate, fără întârziere, măsuri pentru a preveni apariția complicațiilor. Manifestările bolii pot să difere de la un pacient la altul, însă cele mai des întâlnite simptome sunt: oboseala: ficatul îndeplinește un rol important în multe procese metabolice din organism, astfel ca afectarea funcțiilor sale poate determina și scăderea nivelului de energie, materializată într-o stare de oboseală și o indispoziție permanentă. Durerile abdominale se manifestă cu precădere în zona subcostală din partea dreaptă a toracelui. Sunt cauzate de inflamarea ficatului, care ajunge să pună presiune pe organele și structurile nervoase din vecinătate. Durerea respectivă nu este de la ficat, pentru că acesta nu are o inervație bogată, ci vine de la structurile învecinate.
Simptomele ficatului gras pot duce la apariția cirozei și apoi insuficienței hepatice, caz în care singura soluție salvatoare este transplantul de ficat.