Prima pagină » Sanatate » Cele mai întâlnite boli la bebeluși! Care sunt semnele și simptomele unui bebeluș bolnav?

Cele mai întâlnite boli la bebeluși! Care sunt semnele și simptomele unui bebeluș bolnav?

12 iul. 2024, 08:23,
B, , h, , în Sanatate

Cele mai întâlnite boli la bebeluși se regăsesc în copilărie, atunci când este perioada în care cel mic se confruntă cu diferite tipuri de patologii. Imunitatea acestuia este în formare, iar agenții patogeni din mediul extern au capacitatea de a genera diferite infecții.

Poate fi dificil să faci diferența dintre bolile la bebeluși care sunt comune, precum frecventele răceli și semnele care sugerează că bebelușul este grav bolnav.

Boli comune la bebeluși în primele etape ale dezvoltării

Printre cele mai frecvente boli la sugari și copii sunt laringita, dermatita seboreică, colici și conjunctivita.
Laringita este o boală care afectează de obicei bebelușii și provoacă inflamarea cutiei vocale, a traheei și a căilor respiratorii care ajung în plămâni. Laringita începe de obicei cu simptome de răceală, cum ar fi tusea, nas înfundat, dureri de gât și o temperatură corporală ridicată.
De obicei este inofensivă, dar multe recomandări din partea medicilor spun că este bine să suni la 112 sau să consulți cât mai repede un medic, deoarece ar putea avea nevoie de tratament.
Laringita care este prin numeroasele boli la bebeluși are simptome care se pot agrava mai mult noaptea.

Deși nu este considerată o boală la bebeluși, colicii fac ca bebelușul să fie greu de calmat sau de alinat, își arcuiește spatele și aduce genunchii în zona stomacului, are gaze și stomacul este zgomotos.
Colicii dispar de la sine, de obicei la vârsta de 3 – 4 luni.

În ceea ce privește dermatita seboreică, aceasta este o afecțiune a pielii frecventă la bebeluși, care se poate manifesta sub forma unor pete de tip cruste de piele albă sau galbenă.
Dermatita seboreică nu este nici dureroasă și nici nu provoacă mâncărime. Aceasta dispare, de obicei, de la sine, dar îi poți masa scalpul ușor cu o cremă hidratantă ca să grăbești acest proces.

Protejarea bebelușului de bolile grave ale copilăriei

Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a preveni îmbolnăvirea bebelușului tău. Acesta s-ar putea să nu se simtă bine sau să aibă febră după vaccine, dar ar trebui să își revină într-o zi sau două.
Vaccinarea este recomandată pentru că cei mici sunt vulnerabili la peste 200 de virusuri care provoacă răceala obișnuită, din cauza faptului că sistemul imunitar este în formare în această perioadă.

Tratamentul recomandat pentru bolile la bebeluși constă în medicamente care scad intensitatea simptomelor, precum analgezicele, sau care scad durerea, și antipireticele, care scad febra. Medicamentație se adaugă și pentru calmarea tusei în cazul unei răceli.
Însă, este importantă o monitorizare permanentă a celui mic, deoarece în unele cazuri pot apărea complicații, precum pneumonia, pancreatita, miocardita sau orhita.
În acest caz, este esențial să fiți în alertă în primele două luni și să nu mergeți cu bebelușul în locurile aglomerate, cum ar fi magazinele alimentare și alte spații comerciale.

Protejarea bebelușului implică și alăptarea lui, în cazurile în care acest lucru este posibil. Bebelușii alăptați exclusiv timp de 6 luni sunt mai puțini predispuși la răceli, faringite și otite decât bebelușii hrăniți cu lapte praf.
Multe dintre aceste boli la bebeluși nu sunt grave, însă, este important să știți cum să vă ajutați bebelușul bolnav și să cunoașteți semnele de avertizare pentru problemele mai grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *