Prima pagină » Sanatate » Cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii. Cum se manifestă bolile de piele?

Cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii. Cum se manifestă bolile de piele?

12 iul. 2024, 12:00,
în Sanatate

Cele mai multe afecțiuni ale pielii se manifestă, de regulă, prin apariția unor erupții, inflamații, mâncărimi sau modificări ale texturii și nuanței pielii.

Cele mai multe afecțiuni ale pielii variază semnificativ și tratamentul pentru acestea include medicamente, produse dermatocosmetice sau modificări ale stilului de viață.

Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii

Funcțiile pielii sunt puse la încercare în fiecare zi, din cauza numeroaselor amenințări la care este supusă. Sunt numeroși factori care pot afecta pielea, unii intrinseci, alții extrinseci. De la temperaturile extreme, vântul, poluarea, virusurile și bacteriile, până la schimbările hormonale, vârsta și genetica. Sunt mulți factori declanșatori pentru dezvoltarea unor boli de piele sau pentru agravarea simptomelor unor afecțiuni cutanate mai puțin grave.
Astfel, există numeroase afecțiuni ale pielii care pot afecta o persoană. Cu toate că simptomele sunt, adesea, similare, severitatea lor diferă.

Printre simptomele comune ale afecțiunilor pielii se numără erupțiile cutanate care sunt leziunile, pielea iritată sau inflamată care provoacă roșeață și umflături; pruritul sau mâncărimea, care sunt simptome comune ale multor afecțiuni ale pielii și pot varia ca intensitate; pielea uscată și descuamată care este un semn al unei afecțiuni cutanate sau o reacție la un factor iritant; modificări ale culorii sau texturii pielii, cum ar fi apariția unor pete sau îngroșarea pielii.

Afecțiunile pielii pot fi de lungă durată sau temporare, se pot manifesta, mai ales, în rândul copiilor sau pot apărea, cu precădere, la vârsta adultă.
Totodată, pot pune viața în pericol sau pot avea manifestări inofensive. Prin urmare, și cauzele apariției unei boli de piele sunt diferite.

Există numeroși factori care pot provoca probleme dermatologice, însă printre cele mai comune cauze se numără infecțiile bacteriene, alergenii, modificările hormonale, afecțiunile medicale, factorii genetici sau factorii de mediu.
Deși există numeroși factori, în nicio afecțiune a pielii nu se ajunge la operație, acestea putând fi tratate medicamentos.

Tratamente naturale pentru aceste afecțiuni

Prevenția este întotdeauna cea mai bună strategie în ceea ce privește sănătatea pielii, de aceea, se recomandă o hidratare suficientă și aplicarea unor creme cu factor de protecție solară, evitând expunerea prelungită la razele solare.

În ceea ce privește plantele medicinale, acestea au fost folosite de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni, inclusiv a bolilor de piele. Unele plante precum aloe vera, calendula și mușețelul au proprietăți aniiflamatorii și cicatrizante, fiind eficiente în tratarea arsurilor solare, a eczemelor și a altor afecțiuni cutanate.

Uleiurile esențiale pot și ele de mare ajutor în tratarea afecțiunilor de piele, fiind ca niște calmante pentru piele. De exemplu, uleiul de lavandă are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, fiind eficient în calmarea acneei și a iritațiilor.

Uleiul de arbore de ceai este cunoscut pentru proprietățile sale antifungice și antiseptice care pot trata infecțiile cutanate.

Băile și compresele cu ingrediente naturale pot ajuta la calmarea și tratarea afecțiunilor cutanate. De exemplu, băile cu ulei de lavandă sau ovăz colloidal pot ameliora mâncărimile și inflamațiile, în timp ce compresele reci cu ceai de mușețel pot calma iritațiile și roșeața.

Pentru tratarea afecțiunilor de piele, până și produsele apicole precum propolisul și ceara de albine pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea pielii și pot ajuta vindecarea rănilor și a iritațiilor.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Visul lui Ceaușescu, coșmarul românilor. Arme în loc de pâine
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`