Prima pagină » Culinar » Cele mai inedite mituri despre mâncare. Adevărul din spatele lor

Cele mai inedite mituri despre mâncare. Adevărul din spatele lor

21 sept. 2021, 13:39,
în Culinar

Se spune că unele reguli sunt făcute tocmai pentru a fi încălcate. Când însă în joc este sănătatea ta, cu siguranţă, lucrurile stau diferit. Probabil că ai auzit că roşiile nu se ţin în frigider ori că nu e bine să dezgheţi carnea la temperatura camerei. Iată, ina cest material, cele mai inedite mituri despre mâncare.

Cu siguranţă, ştii că, odată expirat termenul de valabilitate al unui produs, nu trebuie să-l mai consumi şi ca locul lui este în coşul de gunoi. Totuşi, este adevărat sau nu? Haideţi să aflăm din acest material. Vei găsi aici informaţii despre multe alte produse alimentare şi despre modul lor de consum.

Mituri despre mâncare. Adevărate sau nu?

Părerile sunt împărţite, oricum. Spre exemplu, unii medici afirma că nu e bine să consumi brânza alterată. Nutriţioniştii spun, în schimb, ca brânză cu mucegai, chiar şi cea din frigiderul tău, este excelentă, întrucât conţine o cultură de bacterii sănătoase.

Nu e bine să mănânci mâncare din conservă

Este un simplu mit. Atenţie însă: orice conservă, înainte de a fi desfăcută, trebuie să fie foarte bine spălată. Nu ştii unde a stat până să o cumperi, nu ştii prin câte mâini a trecut, nu ştii la ce condiţii a fost expusă. Bineînţeles, când le cumperi sau le desigilezi, asigură-te că nu sunt umflate ori ruginite. Acestea sunt semn ca respectiva conserva e deteriorata.

Nu se întâmplă nimic rău dacă consumi mâncare expirată

Se zice că nu e bine să consumi un aliment dacă termenul de valabilitate al acestuia a expirat. Nu este adevărat că produsul îşi pierde din valorile nutritive. Bineînţeles, dacă vorbim despre un termen expirat de un an, clar nu mai avem ce face cu respectivul aliment. Atât timp cât produsele sunt conservate şi depozitate corect, pot fi consumate un timp şi după data expirării.

Alcoolul se evaporă complet când este gătit

Nu este chiar adevărat. O doză mică de alcool tot rămâne în mâncare. Se spune că, după un anumit punct de fierbere, în jur de 85% din alcool se păstrează! Iar dacă găteşti la foc mic, după o oră dispare numai un sfert din alcool.

Nu e bine să dezgheți mâncarea la temperatura camerei

Acesta nu este mit, ci realitate. Modul corect de dezgheţare a cărnii este în frigider. Dacă vrei să faci mâine mâncare cu carne, scoate-o de azi din congelator şi bag-o în frigider. Ai grijă, bineînţeles, să nu intre în contact cu nici un produs. În acest fel, eviţi dezvoltarea bacteriilor. Se spune că, dacă ai lăsa carnea la temperatura camerei, la fiecare 20 de minute se dublează numărul bacteriilor din carne.

Ouăle nu ar trebui păstrate pe raftul de pe ușa frigiderului

Nu este mit, ci realitate. Nu degeaba, frigiderele sunt prevăzute cu un supor special de ouă, în uşă. Astfel, ele îşi vor menţine temperatura constantă. Doar iarna poţi depozita ouăle într-o cameră neîncălzită, dar în care nici nu se atinge temperatura de îngheţ. Oricum, ouăle proaspete este bine totuși să le verifici și în momentul în care vrei să le folosești la gătit.

Resturile de mâncare pot fi păstrate timp de o săptămână

Unii spun că e mit, alţii că este adevărat. Totul depinde de mâncare. Dacă vorbim despre salata boeuf, clar trebuie consumată cât mai repede. Dacă însă sunt cartofi prăjiţi, poţi consumaţi şi după 3 zile, atât timp cât sunt ţinuţi în frigider.

Păstrarea apei în sticle de plastic poate fi nocivă pentru sănătatea ta

Nu este mit, este realitate. Şi cu cât sticla de plastic sta mai mult în soare, cu atât mai multe substanţe nocive din PET pătrund în apă. Ideal este să utilizezi recipiente din sticlă. Riști inclusiv toxiinfecție alimentară.

E mai bine să lași mâncarea să se răcească înainte de a o pune în frigider

Nu e mit, e realitate. De ce? Pentru că frigiderul va consuma mai multă electricitate, ca să răcească mâncarea. În plus, aceasta va emana căldură şi va încălzi şi celelalte produse din frigider. Şi congelatorul va consuma electricitate suplimentară, dacă bagi în el mâncare caldă ori chiar fierbinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`