Dezvoltarea județului este prioritatea majoră a Consiliului Județean Iași, iar în 2021 s-au concretizat proiecte importante pentru modernizarea serviciilor medicale, a infrastructurii rutiere și aeroportuare, a extinderii rețelelor de apă și canalizare sau reabilitarea obiectivelor culturale.
Aprobată chiar în prima ședință de plen din acest an, construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași a ajuns la etapa realizării serviciilor de proiectare. S-au început, de asemenea, demersurile pentru alte două unități medicale pe care Consiliul Județean le va construi de la zero: Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii și Centrul Regional pentru Tratamentul Infertilității. De asemenea, au fost recepționate lucrările la Corpul A de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria”. Tot aici a fost inaugurată anul acesta singura Secție pediatrică de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă din Moldova.
Strategia de modernizare a infrastructurii rutiere, care a primit votul plenului în luna iunie, va avea ca finalitate modernizarea întregii rețele de drumuri județene, iar unele trasee au intrat deja în lucru sau chiar au fost finalizate în 2021 cum sunt, spre exemplu, DJ 281B Borosoaia – Plugari, DJ 244D – limită județul Vaslui – Dolhești – Ciortești – Coropceni și DJ 282D Românești – Podu Iloaiei (intersecție DJ 281) – Popești – Mădârjac. Una dintre priorităţile strategiei de modernizare a infrastructurii rutiere este, de asemenea, lărgirea la 4 benzi a DJ 248, între limita municipiului Iaşi şi intersecţia cu centura Iaşi. Plenul a aprobat și înființarea Centurii Ușoare de Ocolire a Municipiului Iași.
Scenariul 2 din Master Planul Integrat pentru Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași a primit votul final în Consiliul Județean în luna august, iar la licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor s-au înscris trei ofertanți. Proiectul este unul amplu şi presupune extinderea suprafețelor de mișcare, construirea unui nou terminal de pasageri, realizarea unor noi legături de acces între aeroport şi municipiul Iaşi, extinderea capacităţii pentru parcarea autoturismelor și crearea de facilități cargo. Prin implementarea lui, Iașul va avea până la finalul anului 2023 un aeroport care va putea procesa anual 4 milioane de pasageri, adică dublu față de volumul pe care îl asigură astăzi.
2021 a însemnat și anul în care S.C ApaVital, aflată în subordinea CJ, a devenit primul operator regional transfrontalier din România urmând să furnizeze apă peste Prut. În plus, s-a semnat și primul contract de lucrări din cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014 -2020”, cel mai mare proiect regional cu fonduri europene, de peste 509 milioane de euro.
Consiliul Județean a deblocat anul acesta și Proiectul Iași Industrial Park de la Lețcani, unde au început deja lucrările, și a făcut pași concreți pentru realizarea Parcului Industrial Holboca.
În domeniul cultural, anul 2021 a marcat finalizarea proiectului de consolidare și refuncționalizare a clădirii monument istoric din strada Vasile Alecsandri nr. 6, unde a fost inaugurată Casa Muzeelor. A fost semnat și contractul de execuție a lucrărilor pentru restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal “Ion Creangă” Iași.
La Consiliul Județean Iași a fost înregistrată în 2021 și o premieră prin organizarea unui Program de Internship.
“Încheiem un an plin și ne gândim deja la proiectele următoare pentru binele întregii noastre comunități. Dacă în 2021 Consiliul Județean a aprobat peste 400 de hotărâri prin care am urmărit bunăstarea județului nostru, ne dorim ca anul viitor să menținem ridicată ștacheta, pentru ca Iașul să fie cel mai dezvoltat pol regional. Le mulțumesc încă o dată atât legislativului, cât și executivului Consiliului Județean pentru colaborare și pentru că am reușit să ne armonizăm ideile și viziunea pentru binele Iașului. La mulți ani tuturor!”, transmite președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.